Organdonation: En måtte dø for at redde Esther

Da Esther var halvandet år, opdagede lægerne, at den lille piges pudsige topmave var andet end hvalpefedt. En scanning afslørede en tumor på størrelse med en håndbold. Snart stod det klart, at Esthers liv afhang af en andens død. Hun havde brug for organdonation.

Den 1. september 2014 skulle have været en god dag. Det var Johans fødselsdag. Esthers storebror fyldte 6 år, og som altid skulle det være en dag fyldt med glæde. Sådan gik det ikke. Karen og Lasse Heidelbach sad i stedet på Skejby Sygehus foran en læge, der foldede hænderne, inden han med dæmpet stemme ændrede alt.

– Jeres datter har kræft. Hun har en tumor i leveren på 2 gange 16 centimeter, lød det fra lægen, der forsøgte at overbringe den forfærdelige besked så skånsomt som muligt.

LÆS OGSÅ: Marcus hjerte banker i Celinas krop

For Karen og Lasse lød det, som om deres datter havde fået en dødsdom. På turen hjem mod Aalborg sad Esther uvidende på bagsædet, mens hendes forældre kæmpede med gråden foran.

– Det var den værste dag i vores liv. Pludselig var alt forandret. Jeg var så chokeret, at jeg intet husker fra turen hjem. Jeg kan ikke engang huske, hvem der passede Johan. Jeg tænkte kun på, at vi lige havde fået en enkeltbillet til helvede, fortæller Karen.

Esther havde brug for organdonation

Men det blev ikke en enkeltbillet. Snarere en returbillet til helvede. Undervejs måtte et andet menneske dø, før Esther kunne leve. Den lille pige havde brug for en ny lever.

LÆS OGSÅ: Dansestjerne invalid efter HPV-vaccine

Læs hele historien om Esther i Ude og Hjemme nr. 29, der udkommer onsdag den 20. juli

(Artiklen fortsætter under billedet)

Vil redde flere

Esthers forældre, Karen og Lasse Heidelbach, har stiftet organdonation-ja-tak.dk med det klare formål at få indført en lov om formodet samtykke i forbindelse med organdonation. Det betyder, at man aktivt skal vælge fra. Ellers er man automatisk organdonor.

Derudover kæmper de for at forbedre forholdene for folk på venteliste samt deres pårørende.

– Hvert år står over 450 børn og voksne på venteliste til et nyt organ, fordi de har en kronisk, livstruende sygdom. Hver anden uge dør en af disse danskere. Det skal vi have ændret på, siger Karen.