Pige hørte sin egen begravelse

Whitney er muligvis den eneste i verden, som har hørt sin egen begravelse. Og den eneste brud der er gift i samme kirke, som hendes begravelse fandt sted i flere år tidligere. Hendes historie er en bizar beretning om en dødsulykke og en tragisk forveksling af en død og en levende pige.

Familien troede, at de havde begravet Whitney, efter hun var omkommet i et trafikuheld, hvor fem døde. I virkeligheden havde politiet taget fejl af Whitney og en anden blond pige fra uheldet, som Whitneys familie altså begravede i den tro, at det var deres datter. Imens lå Whitney på hospitalet slemt tilredt og ukendelig, med den døde piges familie, der vågede over hende. Først 5 uger efter Whitneys begravelse, opdagede lægerne fejlen.


Fotos: Herover ses Whitney til venstre og Laura til højre. Billederne blev taget kort tid før ulykken.


Læs også: Min mand levede et dobbeltliv. Han havde kone og seks børn ved siden af vores familie

Whitney og hendes forældre Newel og Colleen Cerak satte sig ned ved spisebordet og trykkede play på den optager, som havde gemt lydene fra Whitneys begravelse et år tidligere. Hendes far havde optaget ceremonien, for senere at kunne huske folks taler, når chokket over datterens død havde lagt sig.

Hørte sin egen begravelse

Mere end 1400 mennesker var mødt op i kirken i Gaylord, Michigan, den triste men smukke forårsdag i 2006, da 18-årige Whitney Whee blev lagt til hvile. Ingen af dem kunne drømme om, at Whitney en dag selv ville lytte til deres taler og gråd. Kirken var fuld af Whitneys yndlingsblomster Gerbera, og hendes venner havde lavet store plakater til minde om deres veninde. Hundredevis af kondolancekort blev sendt til familien Cerak. De blev lagt væk i et skrin. Senere blev også de læst af Whitney selv.

-Jeg har ikke hørt om andre, som har hørt deres egen begravelse, og jeg kommer ikke til at lytte til den igen. Jeg kan ikke beskrive, hvordan det føltes: underligt, surrealistisk og skræmmende. Det var som om, de talte om en anden. Folk sagde smukke ting om mig, om hvad jeg havde betydet for dem. Jeg tænkte: Virkelig? Alt dette bare for mig? Det var en ydmyg følelse. Det der rørte mig mest var min fars mindetale og min søsters stemme. Hun talte om alle de oplevelser, som vi ikke kunne dele. Det var hårdt, fortæller den nu 26-årige Whitney Wheeler.

Læs også: Fars selvmord reddede seks fremmede.

Gift i samme kirke

Helt anderledes har Whitney det med sine bryllupsvideoer fra samme kirke og med samme præst. Hun og ungdomskæresten Matt blev gift fire år efter det voldsomme biluheld, hvor alle troede, at Whitney var blandt de fem døde. Men Whitney, der var hårdt såret, var i ulykkens kaos blevet forvekslet med et af ofrene - den jævnaldrende Laura Van Ryn. En truck var kørt frontalt ind i den skolebus, hvor Whitney og hendes fire studiekammerater samt en lærer sad. Fem døde og kun en overlevede ulykken. Whitneys pung blev fundet i nærheden af Lauras lig, og redderne sendte derfor Whitneys papirer med Lauras døde krop. Sådan startede historien om den utrolige forveksling.

Det var i virkeligheden Laura, som Whitneys familie havde begravet den dag. Imens sad Lauras forældre ved Whitneys seng på intensivafdelingen. De vågede over hende dag og nat i den tro, at Whitney var deres datter. De to unge piger lignede hinanden en smule. Men forvekslingen kunne kun lade sig gøre, fordi Whitneys forældre ikke havde lyst til at identificere liget af deres ilde tilredte datter efter ulykken. Og fordi Lauras forældre ikke kunne se Whitneys ansigt. De var blevet advaret om, at deres datter var så forslået, at de ikke ville kunne genkende hende. Hendes ansigt var hævet og dækket af bandager.

Jeg er ikke jeres pige

Lauras bror bemærkede godt nok, at hendes tænder så anderledes ud, og Lauras søster undrede sig over, at Laura pludselig havde en navlepiercing, som hun ikke kendte til. Der var flere tegn på, at pigen på hospitalet ikke var Laura, men de ville ikke se dem, før Whitney vågnede fra sin koma fem uger efter ulykken. Whitney kunne først ikke tale, men hun rystede på hovedet blev tydeligvis oprørt, når Lauras familie kaldte hende Laura. Sygeplejerskerne gav hende en blok og bad hende skrive sit navn. Først da gik det op for Lauras familie, at Laura var død og begravet, mens Whitney var kommet tilbage fra de døde.

Læs også: Maria fik sin Jonas i sidste øjeblik. Gift på dødslejet

Van Ryn familien kunne ikke drømme om at være skeptiske overfor den unge pige, de vågede over, og Cerak-familien ønskede at mindes deres datter, som hun var, da hun var levende og hel. Mens Whitneys familie sørgede, fulgte de med i Lauras bedring på hospitalet via Van Ryns blog - en dagbog på nettet. Da virkeligheden gik op for dem, var det præcis lige så stort et chok, som ulykken havde været.

Gravstenens navn var forkert

Familien Van Ryn fik samme umenneskelige besked, som familien Cerak havde fået. Deres datter havde været død i fem uger, uden deres viden. De måtte grave Laura op og flytte hendes gravsted fra Caledonia til en grav nær deres hjem i Grand Rapid Township. Mens familien Cerak, der var midt i at bearbejde den største sorg, pludselig kunne glæde sig over, at deres højeste ønske var gået i opfyldelse. De havde fået deres datter tilbage fra de døde. Whitney var glad for gensynet med sin familie, men ked af det på familien Van Ryns vegne.

-Jeg elsker Van Ryn familien. De sad ved min side, holdt mine hænder, fortalte mig, hvor højt de elskede mig og noterede enhver lille ting, der skete med mig. De skrev om, hvordan jeg kom mig lidt for hver dag på deres blog, og de bad alle om at bede for mig. De fortsatte med at bekymre sig om mig, selv efter forvekslingen var opdaget. De må tænke på Laura hver gang vi ses, men de lader mig aldrig få dårlig samvittighed over det. I starten da jeg vågnede, vidste jeg ikke, hvad der var sket med Laura og de andre i ulykken. Min familie ville beskytte mig, men det gik op for mig bid for bid, og jeg fik så ondt af Van Ryn familien, fortæller Whitney.

Hun har svært ved at forstå, hvordan to familier kunne tage fejl af deres egen datter og en anden. Whitney synes ikke en gang at hun og Laura lignede hinanden.

Gåden ingen vidste, de skulle løse

-Vi var begge blonde og vi var bygget nogenlunde ens. Det var de eneste ligheder. Men som Lauras søster forklarede mig. De vidste jo ikke, at de skulle lægge to og to sammen. At der var begået en fejl, og at de skulle opklare den, fortæller Whitney

Læs også: Mor til tre døde af en brystoperation: Hvorfor skulle mor dø?

Whitney var to år om at komme sig helt fra de skader, hun havde pådraget sig i ulykken, og hendes ungdomskæreste Matt veg aldrig fra hendes side. Hun måtte starte helt forfra og genoptræne alle sine færdigheder. Lægerne kunne ikke sige, om hun nogensinde ville blive sig selv igen. De vidste ikke, om Whitneys hjerne kunne komme sig helt, eller om hun ville blive hjerneskadet for livet.

-Da jeg kom tilbage på universitetet efter to år, var jeg bagud i forhold til de andre. Min hjerne kunne ikke følge med. Jeg læste dagen lang, men det ville ikke sidde fast, og det var utrolig frustrerende. Matt var min bedste ven og kæreste før ulykken, og han har støttet mig igennem hele min genoptræning. Jeg elsker ham, og jeg er ikke i tvivl om, at han elsker mig, siger Whitney.

Lykkelig mor til to i dag

Det lykkedes hende at færdiggøre sit studie i 2009. Hun og Matt blev viet i 2010 i samme kirke, hvor mange hundrede mennesker havde fulgt hende i graven fire år tidligere. Parret bor I Fort Leonard Wood I Missouri. To år efter deres bryllup fik de sønnen Zachary Thomas, og få uger efter Zackary blev født, skulle Matt ni måneder til Afghanistan som soldat.

-Det var en hel ny prøvelse, siger Whitney om tiden, hvor hun var alene med sin søn og bekymret for sin mands sikkerhed.

Men Matt kom hel tilbage, og Whitney fødte deres andet barn Rebecca for et halvt år siden. Hendes forældre kan næsten ikke tro deres held.

-Alt, hvad Whitney giver os, er helt specielt for os. Vi var jo netop i sorg over, at vi aldrig ville opleve Whitney blive gift eller få børn. Og nu har vi en dejlig svigersøn og to skønne børnebørn, siger Whitneys far Newell Cerak.

Efter den tragiske ulykke har de to familier har bevaret kontakten, og Whitney føler, at hun må leve for Laura også.

- Lauras forældre bekymrer sig om mig, og følger med i mit liv. Jeg ved, at de gerne ser mig gøre alt det, som Laura aldrig nåede. Efter min genoptræning havde jeg det svært, fordi jeg havde en ide om, at jeg var blevet skånet, mens alle mine venner var døde, fordi jeg skulle udrette noget stort. Men med tiden gik det op for mig, at jeg ikke behøver at gøre noget større end at få børn og være en god mor. Det er stort nok, og det var det, som Laura også drømte om, siger Whitney.

Populært lige nu i Ude og Hjemmes webshop

En session med Ude og Hjemmes clairvoyante, Anne-Marie Østersø, er en af de mest populære tjenester i shoppen.


En session koster
kun 500,-


Selvom serummerne fra M2 til øjenvipper og bryn ikke er helt billige, er de stadig populære.
De virker nemlig!

Serummerne koster
hhv. 975,- og 1.025,-


Vores shapewear i shoppen er eftertragtet, for det får dig til at se 5 kilo slankere ud på et øjeblik. Disse shorts er blandt favoritterne.


Shorts'ne koster
kun 475,-