Plejebarn og præmierytter

Da Cristoffer var 9 år gammel, døde hans mor. Sammen med sin storebror Caspar boede Cristoffer først hos deres ældre søster, men hun kunne ikke være mor til sine to brødre, så de kom i familiepleje. Det var hos sin nye mor og far, at Cristoffer opdagede, at han har et helt særligt talent.

Foto: Jacob Ljørring

I dag er Cristoffer en høj pæn ung mand med store ambitioner og en usædvanligt målrettethed for en dreng på 15 år. Han er netop blevet udtaget til bruttolandsholdet i spring, og det efter blot fire et halvt år på hesteryg. Da han for ni år siden mistede sin mor, var det en helt anden lille dreng der mødte sin nye plejemor 55-årige Lena Tingberg for første gang.

-Jeg var meget lille og skrøbelig. Jeg var 6 år, men jeg var ikke større end en dreng på 4. Det er svært at huske så lang tid tilbage, men jeg kan alligevel godt huske min mors begravelse. Jeg kan huske, at jeg stod ude foran kapellet og undrede mig over, hvorfor alle de mennesker græd. Og jeg kan huske den lille lejlighed, jeg og mine søskende boede i sammen med mor, inden hun døde. Hun gjorde alt, hvad hun kunne for os, men det var et helt andet liv. Jeg husker det som et liv i en lille firkant. Vi havde ingen dyr, og vi kom sjældent ud, fortæller Cristoffer.

Hans mor blev kun 50 år. Hun passede ikke godt nok på sit helbred. Alkohol og cigaretter tærede på hende, og hendes liv endte pludseligt. Hun døde af et hjertetilfælde, da Cristoffer var 5 år. Cristoffer kom til at bo hos sin storesøster, sammen med sin storebror Casper, som var ni år da deres mor døde.

Selvom søsteren tog sig godt at sine brødre, kunne de ikke blive hos hende. Både hun og hendes mand var soldater og efter et år måtte de give op. De kunne ikke få hverdagen til at hænge sammen, og de to små drenge måtte i familiepleje.

Fik en ny mor
Sådan fik de en ny mor. Lena, som selv har født tre børn der i dag er 33, 20 og 18 år. Første gang de mødte Lena, boede hun på et stort landsted lidt uden for Næstved og familien havde både køer, heste og hunde.

-Det jeg husker bedst er, at jeg var meget bange for alle dyrene. Hundene hoppede op af mig og køerne og hestene var store og skræmmende, fortæller Cristoffer.

Han kunne ikke vide, at netop hestene skulle blive hans helt store interesse og give ham en styrke og en selvtillid, han ikke vidste, han rummede. Cristoffers højeste ønske, da han kom i pleje var at komme en tur på stranden. Hans mor havde ikke haft den slags overskud, og hun havde ikke råd til at tage sine børn med ud og spise. Hos Lena fik drengene deres eget værelse og om sommeren tager familien i sommerhus og tilbringer hele dage på stranden.

John kom ind i brødrenes liv, da Lena blev skilt fra sine børns far to år efter, at de var blevet drengenes plejeforældre. Heldigvis fik Lena lov til at forblive deres plejemor. Hun flyttede sammen med John, som har to børn fra et tidligere ægteskab. De købte et landsted og drengene flyttede med. I dag kalder de to brødre Lena og John for mor og far.

Hjælper Cristoffer med hans store passion
Lena går hjemme og 52-årige John er selvstændig kørelærer, og derfor også meget hjemme. Det betyder, at der er tid til at hjælpe Cristoffer med hans store passion - ridningen.
Hver dag ridder Cristoffer 3-6 heste og han har fået lov til at holde en halv fridag fra skolen hver onsdag, så han kan pleje sin sport. Onsdag og torsdag får han undervisning af berider Bent Pedersen.

Interessen for heste kom ikke med det samme. I lang tid var Cristoffer bange for de store flotte dyr. Han turde ikke en gang at gå ind i stalden, men han kunne godt lide at tage med Lena og John på jagt. Til sidst var han blevet så begejstret for at være med, at han selv ville lære at ride. Det er snart fem år siden, at Cristoffer sad på en pony for første gang, og i dag er han næsten professionel rytter.

Hver eneste dag bruger han 4-6 timer i sadlen og han har en lysende karriere foran sig som springrytter, hvis han blot fortsætter med den imponerende disciplin. Talentet vidner de mange rosetter på Cristoffers væg om. Men sporten er dyr. Lena og John har købt hestene til Cristoffer, og de kører ham gerne til de forskellige spring-stævner rundt omkring i Europa. Hvert stævne koster mere end 10.000 kroner at stille op til, så Cristoffer gør hvad han kan, for at skaffe sponsorer og legater til sin sport, som koster dem mellem 120.000-150.000 om året.

Læs også: Sheena fortryder bryllup

Hestene giver selvtillid
-Jeg er meget imponeret over den selvtillid, som hestene har givet Cristoffer. Før kunne han dårligt se folk i øjnene, når han skulle hilse på fremmede. Nu opsøger han selv virksomheder i lokalområdet - træder alene ind ad døren og præsenterer sig selv og fortæller om sin sport og sine resultater. Det har givet ham mange mindre sponsorater, fortæller Lena, som ordner Cristoffers regnskab.

Cristoffer er udtaget til bruttolandsholdet, som skal ride EM i spring i Frankrig til August. Det ønsker han brændende, men det afhænger blandt andet af, om han kan få tilstrækkelige sponsorpenge, et legat eller en anden form for hjælp. Lena og John har jo mange andre børn at tilgodese. Ud over deres egne fem store børn og brødrene Cristoffer og Casper har de endnu en plejesøn

-Det er svært at spå om, hvad der var blevet af mig, hvis jeg ikke var kommet hjem til Lena og John. Jeg er så taknemmelig for de muligheder jeg har her i min nye familie. Hos hestene finder jeg den ro og tryghed, som jeg har brug for. Der kan jeg give slip på mine tanker og komme væk fra den turbulens, som jeg kan føle af og til.

Lena og John har hevet mig op og lært mig om rigtig og forkert. Jeg havde ikke nogen ide om mine handlingers konsekvenser før, og jeg var lidt for let at lokke. Så jeg kan sagtens forestille mig, at jeg var blevet lokket til at tage nogle dårlige beslutninger, siger Cristoffer og lyder helt voksen. Trods sin unge alder har han allerede helt styr på, hvad han gerne vil lave, når han bliver stor. Han vil arbejde med heste, måske som berider. Men lige nu er det EM i Frankrig Christoffer arbejder sig hen imod .

Hvis du har lyst til at vide mere om Cristoffer Nerving Møllekær og hans resultater kan du besøge hans hjemmeside. Her kan du også donere store som små beløb som hjælp.