Rosa fra Den store bagedyst: Troede jeg kunne arbejde mig ud af sorgen

Rosa blev kendt for sit sprudlende væsen, da hun medvirkede i Den store bagedyst. Men selv om hun er en af Danmarks største humørbomber, har hun også set livet fra den værste side. Hun blev enke og alene med to børn som 41-årig. Bubber har mødt den 60-årige jyde, som valgte at kæmpe for kærligheden.

Wienerbrødet og napoleonskagerne fejlede bestemt ikke noget, da Rosa Kildahl medvirkede i den seneste sæson af ”Den store bagedyst”. Men det var ikke bagværket, der tog den største bid af opmærksomheden hjemme i stuerne. Det var Rosas personlighed. Hendes smittende humør og rappe replikker, som altid kom direkte fra hjertet, og som fik de mest begejstrede seere til at oprette fangrupper på de sociale medier.

Lad mig gøre det klart med det samme: Rosas muntre tilgang til tilværelsen skyldes ikke, at hun altid har haft et let og lykkeligt liv. Tværtimod.

Rosa har gennemlevet mere modgang og en større sorg end de fleste. Men hun har også været så heldig at opleve den helt store kærlighed. Ovenikøbet to gange.

Som helt ung var Rosa smørrebrødsjomfru i Ugelbølle på Djursland. En dag blev hun afbrudt midt i arbejdet som smørrebrødsjomfru.

– Der er en tømrer Hansen, der vil tale med dig, sagde hendes chef og rakte hende telefonrøret.

– Jeg kender ingen tømrere, mumlede Rosa, inden hun tog imod telefonen.

Læs også: Marcus fra Den store bagedyst: Vokset op med tæsk

Ikke altid smilende som i Den store bagedyst

Der var nu heller ikke en tømrer i den anden ende. Der var en Tommy Hansen. En ung fyr, hun havde mødt tre måneder tidligere på et lokalt værtshus, da hun var ude og få en øl efter sin håndboldtræning. Han havde ikke glemt den meget snakkesalige Rosa, og hun havde heller ikke glemt ham.

Faktisk huskede de hinanden så godt, at de endte med at blive gift, købe hus, få to børn og drive et autoværksted i Glyngøre.

– Vi har aldrig haft en stor opsparing. Men vi har haft det sjovt. Hvis der var noget, vi havde lyst til at prøve, så gjorde vi det, smiler Rosa.

Smilet er hun berømt for i hele Danmark.

Til gengæld har de færreste set hende kæmpe med tårerne. Men det gør hun, når hun fortæller om de rygsmerter, som Tommy begyndte at klage over, da de havde været gift i 21 år. I begyndelsen frygtede de, det kunne være en diskusprolaps, men da han blev undersøgt rigtigt, viste det sig, at det var langt værre.

Tommy havde kræft. Han døde blot tre uger efter, han havde fået diagnosen.

Se også: Brombærkage på marcipanbund - opskrifter fra vinderne af Den store bagedyst

Sov i en måned

På det tidspunkt havde hun et godt job som mediespecialist ved Post Danmark ved siden af sine opgaver omkring værkstedet, og kun en uge efter Tommys død sad hun igen ved sit skrivebord.

– Jeg troede, jeg kunne arbejde mig ud af sorgen. Men det skulle jeg nok ikke have gjort. Jeg skulle jo have en indkomst, erkender Rosa, som efter et år måtte sande, at man en gang imellem bliver ramt så hårdt, at man ikke bare kan arbejde det væk. I hvert fald ikke uden at brænde ud.

– I virkeligheden led jeg af stress, men jeg vidste ikke, det var stress. Jeg ringede bare til min chef og sagde, at jeg ville afspadsere lidt. Men da jeg fortalte, hvordan jeg havde det, fik jeg den besked, at jeg skulle sygemelde mig. Det gjorde jeg så. Jeg sov faktisk i en måned. Bagefter besluttede jeg, at jeg var nødt til at sige op.

Den evige optimist

I dag bor Rosa stadig i huset i Glyngøre, som hun kæmpede for at beholde, da hun mistede sin mand. Men hun er ikke alene. Som 60-årig blev hun atter gift i hvid kjole med hendes nye kærlighed, Carsten.

– Det var bare skønt at blive forelsket igen, griner Rosa.

Der er ikke noget at sige til, at Rosa tog seerne med storm i Den store bagedyst. Hun kan ikke alene vise os, hvordan man bager den perfekte vaniljekrans. Hun kan også vise os, hvordan livet kan blive lidt lysere og sjovere, selv om det er mørkt udenfor, og småkagerne en gang imellem brænder på.