Sådan skal en baby ikke græde

Urovækkende video viser forskellen på en babys gråd. Hør selv hvad der sker, når klippet skifter til et lille drengebarn, der bliver omskåret.

Kan du fortælle forskellen på en babys gråd? Dette spørgsmål stiller den amerikanske blogger Rebecca Giannini i en ret urovækkende video, hun har posted  på facebook. Videoen viser med tydelighed, at det må være forfærdeligt smertefuldt at være et lille barn, der bliver omskåret. 

I videoen, der er tekstet på engelsk, har Rebecca først lagt et lille klip ud med et spædbarn, der græder, fordi det er sultent. Det er en gråd, de fleste forældre kender til hudløshed. Og det kræver ikke meget at stoppe den. Heller ikke nummer to klip er vanskeligt at afkode. Her er det et lille barn, der græder, fordi hun skal have skiftet sin ble. Man ser ligefrem babyen stoppe sin græd med lettelse, da den klamme ble bliver fjernet. Nummer tre klip er mere alvorligt. Her er det en lille dreng, der helt klart er i panik. Han er nemlig bange for de larmende roterende børster i en bilvask. 

Gråden er voldsom

LÆS OGSÅ: Hver dag omskæres 5 drengebørn i Danmark

Værst er det dog med det sidste klip. Her ser vi en lille dreng (på afstand), der bliver omskåret. Gråden taler for sig selv. Det er så alarmerende en lyd, at man instinktivt fornemmer, hvor forfærdelig den lille dreng har det. Hør selv og døm selv. 

Rebecca Giannini har samlet de fire klip og fået hjælp til at lave den korte video, fordi hun ville vise de mange tilhængere af omskæring, at det er yderst smertefuldt og et klart overgreb på et lille barn. Hun er overrasket over, at videoen er blevet spredt med lynets hast på Facebook. Den ovenstående version er dog fundet på Youtube.

- Jeg er meget overrasket over reaktionerne. Jeg havde forventet, at den blev delt nogle gange - men nu ser det ud til, at den bare bliver mere og mere udbredt, fortæller Rebecca Giannini, der forklarer, at det ændrede alt for hende, da hun selv hørte gråden fra et lille drengebarn, der bliver omskåret. 

- Sådan skal en baby ikke græde, skriver hun.

Her er fakta 

LÆS OGSÅ: Mor arresteret efter døtre blev tatoveret

Sundhedsstyrelsen vurderer i et notat fra 2013, at mellem 1000-2000 danske drengebørn hver år bliver omskåret i Danmark. Tallet er formentlig lavt sat og behæftet med stor usikkerhed. I Danmark fødes der hvert år cirka 3500 drenge af mødre fra en ikke-vestlig oprindelse. Ifølge Sundhedsstyrelsen er langt de fleste muslimer. 

Omskæring foregår hovedsageligt i de muslimske og jødiske samfund, hvor begrundelsen er religiøst eller kulturelt betinget. I fx USA bliver mange drenge omskåret af kulturelle årsager.

Foreløbig har intet land i verden forbudt omskæring af drenge.