Sådan snyder du dine børn til at fortælle sandheden

Var det dig? Det spørgsmål har mange forældre stillet deres små børn, men det er ikke altid, at de har fået et ærligt svar. Men nu viser forskning, hvordan du får sandheden ud af dine små poder.


Det kommer nok ikke som en overraskelse for de fleste forældre, men de fleste mindre børn har en tendens til at lyve, og selvom du flere gange afkræver den rigtige forklaring, så er du aldrig sikker på, at du har fået den.

Enkel spørgeteknik

Men nu viser et nyt studie fra universitetet i Lancaster, England, hvordan forældre med den rigtige spørgeteknik, kan få deres børn til at fortælle dem sandheden.

I studiet har man ladet en gruppe børn være alene i samme rum som et larmende stykke legetøj, som de udtrykkeligt fik besked på ikke at lege med.


LÆS OGSÅ: Anne-Mette har valgt børn fra


Da børnene, som naturligvis ikke kunne holde sig væk og alligevel tog det forbudte stykke legetøj, blev konfronteret med deres gerninger, var der 80 procent af dem som løj om det.

De voksne testede tre forskellige måder at konfrontere børnene på:


  • Du får ballade, hvis du har leget med det
  • Jeg bliver glad, hvis du fortæller mig sandheden
  • Det eneste rigtige at gøre, er, at sige sandheden


Forskerne fandt ud af, at det mest effektive er at sige til børnene, at de ikke får ballade, hvis de siger sandheden. Dernæst skal den voksne sige, at sandheden vil gøre vedkommende glad.


LÆS OGSÅ: Carole fødte tre børn for sin veninde


Godt nok reducerede det kun den høje løgn-procent til 40 procent. Men det er dog halvdelen af de 80 procent, som gjorde sig gældende for de børn, der fik at vide, at de ville få ballade, og at sandheden er det eneste rigtige.