Sommerbørn er gladere som voksne

Det tidspunkt på året, hvor du blev født, er afgørende for det temperament, du får som voksen. Det har et seriøst og omfattende forskningsprojekt dokumenteret.


Hvis du er født i sommerhalvåret, og som regel er i godt humør men lettere irritabel, er der en god grund til det. Det er medfødt.

Intens og seriøs forskning har nemlig vist, at børn født i den lune del af året, som voksne generelt er i bedre humør og lider mere af humørsvingninger, end piger og drenge født i vinterhalvåret. Det er ganske vist, hævder forskerne.

Hidsighed kan være medfødt

Læs også: Baby angrebet af grip

Der er efterhånden ikke grænser for, hvad der bliver undersøgt og forsket i. Nu er turen kommet til at kunne fastslå, om nogle mennesker har et medfødt talent, eller måske snarere en medfødt svaghed, for at blive mere irriterede og ophidsede, end andre mennesker.

Forskere på universitetet i Ungarns hovedstad Budapest har studeret 400 menneskers personlighed, og bagefter sammenlignet resultaterne med det tidspunkt på året, hvor de er født. Det viser sig, at mennesker født på bestemte tidspunkter af året har større chance for at udvikle visse temperamenter og dermed humørsvingninger, end folk født på andre tidspunkter.

Visse sindslidelser skyldes fødselstidspunktet

Læs også: Lottovinder giver millioner til fattige


Forskerne fastslår, at fødselstidspunktet på året også har indflydelse på de mekanismer, der styrer et menneskes humør og temperament. Undersøgelserne har vist, at mænd og kvinder født om sommeren hyppigere skifter fra trist til godt humør. Det har også vist sig, at mennesker født i efteråret er mindre tilbøjelige til at blive deprimerede. Ledende forsker, adjunkt Xenia Gonda fra universitetet i Budapest, fortæller, at arbejdet med de 400 forsøgspersoner har vist, at fødselstidspunktet også har indflydelse på visse sindslidelser. Forskningen dokumenterer, at et menneskes godmodighed har at gøre med det tidspunkt, vedkommende er født.

Forskerne giver nogle eksempler. Prins Williams hustru, Hertuginde Catherine af Cambridge, er født den 9. januar, og er mindre tilbøjelig til at blive irritabel, end blandt andre den berømte og hidsige fodboldspiller Roy Keane fra Manchester United. Han, den hidsigprop, er født i august.

Sommerbørn med store udsving

Læs også: Sygeplejerske mistænkt for massedrab

Eduard Vieta, der er professor ved Universitetet i Budapest, siger om undersøgelsen:

- Vi har længe vidst, at genetiske og miljømæssige faktorer er involveret i et menneskes temperament. Nu véd vi også, at tidspunktet på året for en fødsel også spiller ind.

Nu véd du det, kære læser. Går du evig og altid rundt med et godt og højt humør og har store humørsvingninger, skyldes det sandsynligvis, at du er født om sommeren. Er du derimod sur og tvær det meste af tiden uden de helt store humørsvingninger, er du helt sikkert født på en kold vinterdag.
Har du set, at du lige nu kan spare 40 % på massevis af varer i Ude og Hjemmes webshop?