Thomas og Karina lejede ud via Airbnb: Vores hjem blev raseret

Thomas og Karina troede, de udlejede deres hjem til en rolig ung mand. Men deres villalejlighed blev invaderet af festende unge, som hærgede og larmede, og som ikke kunne smides ud.

Det var ellers en nem indtægt. Gennem flere år har tv-producent og paneldeltager i radioprogrammet ”Det, vi taler om” Thomas Heurlin udlejet familiens villalejlighed i Hellerup via Airbnb.

– Hvorfor skal et dejligt hus stå tomt, når vi kan leje det ud og få dækket nogle af udgifterne til vores egne ferier? siger Thomas.

Læs også: God og billig efterårsferie for hele familien

Alarmklokkerne burde have ringet

Men den 18. juli i år gik det galt. Thomas havde indgået en Airbnb-aftale med en ung mand fra Avedøre, der lejede villalejligheden i Hellerup fra lørdag til mandag. Han skulle sejle med et par venner og skulle bare have et sted at bo, som han sagde. Fyren havde ingen anmeldelser på Airbnb. Det er ellers udlejers mulighed for at tjekke op på, hvordan gæster tidligere har opført sig.

– Set i bakspejlet burde alarmklokkerne selvfølgelig have ringet hos mig, siger Thomas.

Uhøflig opførsel

Thomas selv var i Spanien, så det var hans kone, Karina, der tog imod lejeren. Karina og de to hjemmeboende børn havde aftaler for weekenden, så hjemmet var ryddet og gjort klart til udlejning, sådan som familien har prøvet flere gange før uden problemer.

At det skulle blive anderledes denne gang, fik Karina på fornemmelsen, allerede da to unge mænd dukkede op for at få overdraget nøglerne.

– De vadede bare ind uden at sige hej og spurgte, hvor de kunne sætte højttalere til og skrue op for musikken. De gloede underligt på mig og var i det hele taget ret ubehøvlede, fortæller Karina.

Læs også: Det spøger i Lenes lejlighed

Bange anelser

Karina pointerede over for de to: ”Ingen fest eller høj musik,” men fik svaret: ”Ahr, vi lukker da bare dørene.”

Det var derfor med bange anelser, at Karina forlod hjemmet. Hun havde aftalt med overboen, at han skulle ringe, hvis der blev ballade. Det blev der.

Ude af kontrol

For det var en gigantisk fest, og ikke en sejltur, der var planlagt. Unge strømmede til i hold hele aftenen og natten. Klokken 23.30 fik Karina en sms fra overboen om, at tingene var ved at komme ud af kontrol. Der var nu mindst 50 mennesker, vodkaflasker overalt, fulde unge i bar mave, høj musik og råben og skrigen. Otte gange var overboen nede og bede dem skrue ned. Han blev truet, og der blev kastet flasker ind i hans del af haven. Fra Spanien forsøgte Thomas desperat at få lejerne ud. Først ringede han til fyren, han havde indgået lejeaftalen med.

– Jeg sagde: ”Du forlader mit hjem øjeblikkeligt. Du har brudt alle aftaler og generet mine naboer. Jeg er rasende, og jeg tilkalder politiet.”

Men dialogen, der også kørte på sms, stoppede, og der blev ikke svaret længere.

Læs også: Min søn festede sig ihjel

Dut, dut, dut

Flere gange kontaktede Thomas politiet, der dog havde andet at tage sig til, blandt andet et knivstikkeri, og som derfor ikke prioriterede spektaklet i Hellerup. Thomas kontaktede også Airbnb og var ved at eksplodere af utålmodighed.

”Der gik 15 minutter, før jeg kom igennem til nogen. Da der endelig var en stemme, fik jeg at vide, at jeg skulle stilles om til en anden afdeling, og så lød der bare: Dut, dut, dut ….

En enkelt medarbejder sagde: ”Vi har et evakueringsteam, vi kan sende ud.” Det team var der bare aldrig nogen, der så noget til.

”Flyt på landet”

Da Karina kom hjem om søndagen, var tøj og private ting gennemrodet, sprutten var drukket, B&O-højttalere ødelagt, en rude smadret, der var brændt huller i sengetøj og en parasol og klasket lim på væggen.

– Og så lå der 10-15 mennesker og stenede og lod, som om der ikke var sket noget. De var flabede og sagde: ”Hvis du ikke kan tåle, at der er fest, kan du flytte på landet,” fortæller Karina.

Læs også: Mine tre børn gik ned

Kan ikke smide folk ud

Først sent søndag aften kom politiet. Men beskeden var, at de ikke kan smide folk ud, der har en lejekontrakt.

”Så selv om en lejer har brudt alle aftaler, har vedkommende altså kontrol over dit hjem, siger Thomas Heurlin.

Falsk tryghed

Thomas mener, at Airbnb skaber en falsk tryghed, når de skriver, at de risikovurderer alle reservationer og samarbejder med lokalt politi.

– Folk bør vide, at selv om gæster er ved at smadre dit hus, kan du faktisk ikke smide dem ud. Det er jo som at få kidnappet sit hjem, siger Thomas, der erkender, at han også selv burde have set faresignaler.

– Bagefter har jeg da tænkt: Sikke en idiot, du er! Men jeg synes, Airbnb’s måde at tackle det her på har været kynisk. Jeg savner et ordentligt svar på, hvordan de vil sikre, at sådan noget ikke sker.

Aldrig sikker

Thomas og Karina har holdt krisemøde med deres overboer. De har overøst dem med blomster og chokolade og lovet, at udlejningen er sat på pause. Vover de sig ud i det igen, skal det kun være til børnefamilier. Men som Thomas siger:

– Du kan jo faktisk aldrig være sikker, for det kan være en falsk profil. Det bør folk vide.

Læs også: Fange i sit eget hjem