Tilgiver vores mors mordere

Søstrene Linea og Trish oplevede på nærmeste hold, at deres mor og mormor blev myrdet. Først 20 år efter tragedien har de besluttet at tilgive gerningsmændene. Hadet låste dem fast i en rolle, og de ville videre i livet.

De to søstre har tilgivet drabsmændene


Sommersolen bager, fuglene kvidrer, og i det fjerne kan man høre hestevrinsk og brølende køer. Idyllen er slående og skønheden betagende, når man betragter det storslåede landskab ved den store familieskovhytte 40 kilometer udenfor byen Oakley i staten Ohio, USA. Søstrene Linea, 43, og Trish, 39, tager som to glade teenagere grinende hinanden om halsen, og gør klar til en svømmetur i en nærliggende bjergsø. Dette er et paradisisk sted på jorden.

Har lært at leve med tragedien

Læs også: Svends sidste tur i kassevognen

På denne vidunderlige sommerdag er det svært at forstår, at dette skønne sted for år tilbage dannede rammerne om et blodigt drama, som stadig ligger dybt i de to søstres bevidsthed. Et drama, som de to kvinder spillede hovedrollerne i. Nu har de langt om længe lært at leve med sorgen, savnet og tragedien. Derfor har de valgt endelig at fortælle historien om den skæbnesvangre dag i december 1990, da de så døden i øjnene, og samtidig mistede deres elskede mor og mormor.

Tiden har læget de værste og dybeste sår hos Linea og Trish. De har valgt at stå offentligt frem for at fortælle, at der efter den mest frygtelige tragedie venter et liv fyldt med glæde og dejlige øjeblikke. Men det kræver, at man som Linea og Trish giver livet en chance, så man ikke selv bliver et offer for frygtelige forbrydelser.

Et vidunderligt fristed i bjergene

Læs også: Dræbte 43 hunde som hævn

Det er en underdrivelse at kalde huset i bjergene for en hytte. Det er en ejendom med alle moderne bekvemmeligheder. Stedet har været i familien Tiedes besiddelse gennem generationer, og her er mange højtider, fødselsdage og andre begivenheder blevet fejret. Her mødes onkler og tanter, brødre og søstre, kusiner og fætre, og Linea og Trish er kommet på stedet siden de var helt små. De kan ikke forestille sig et mere vidunderligt sted. Huset ligger et pænt stykke, ca. 10 kilometer, fra alfavej. Om sommeren kan man køre helt derop i bil, men om vinteren må man parkere bilen 5 kilometer derfra og køre det sidste stykke på snescooter, men det gør det ikke mindre charmerende.

I december 1990 havde Trish og Lineas forældre, Rolf og Kaye Tidwell Tiede, besluttet, at julen skulle holdes i familiehuset i bjergene sammen med alle de familiemedlemmer, der havde lyst til at komme. Foruden de fire ville blandt andre Kayes mor, Beth Tidwell Potts, og hendes bror Randy Zorn og hans to børn komme for at fejre højtiden. Tre dage før Juleaften kørte Rolf og Kaye til huset for at pynte op. De havde julegaver og meget andet med, så det hele var parat. Alle glædede sig til begivenheden. Ingen vidste, at familiesammenkomsten ville ende i en ufattelig tragedie.

Sad parvis på snescootere

Læs også: Bombeoffer fandt kærligheden på hospitalet

Linea og Trish kørte i bil sammen med mor Kaye og mormor Beth. De 4 parkerede bilen på p-pladsen, og satte sig parvis på de to snescootere, som Rolf Tiede havde gjort klar og stillet frem for et par dage siden. Linea havde sin mor bagpå sin scooter, mens mormor Beth sad med hos barnebarnet Trish. Det var iskoldt med temperaturer ned til minus 12 grader. Linea frøs med anstand, da de nåede huset. Hun løb op ad trapperne med sin mor i hælene. "Skynd dig at låse op, inden mine fingre fryser af", sagde den dengang 20-årige pige til sin mor. Linea løb ind i huset, og bag køleskabet så hun et glimt af en skikkelse.

"Nej, er vores fætre og kusiner allerede kommet", tænkte hun og råbte et højt "hej, glædelig Jul alle sammen". I det samme trådte en mand frem, og hvis ikke Lineas blot var frosset, gjorde det i løbet af få øjeblikke, da hun så den fremmede. Han var usoigneret med en grå, beskidt trøje og snavsede jeans. Men hvad der var endnu værre: han stod med en pistol i hånden. Kort efter kom Kaye Tiede intetanende ind i huset, efterfulgt af dengang 16-årige Trish og mormoderen.

Affyrede skud i ansigtet

Læs også: 13-årig pige begik selvmord

Med et slag til ansigtet fejede den ukendte Linea til side. Han gik direkte hen til Kaye, og affyrede uden varsel et skud ind i hendes ansigt. Samtidig kom en anden mand ud fra et værelse. Linea husker, at han havde briller med glas så tykke som bunden på en colaflaske. Han gik ligeledes uden at sige et ord hen til 64-årige Beth Tidwell Potts, og skød hun på klos hold i ansigtet.

De to søstre stod forstenede af chok med visheden om, at deres mor og mormor var døde på stedet. De var sikre på, at det nu var deres tur til at blive likvideret. I det samme hørte de lyden af en snescooter. Det var deres far, Rolf Tiede, der snart efter kom fløjtende op ad trappen. Den 44-årige mand stivnede, da han kom ind i huset, og så sin hustru og svigermor ligge i hver sin blodpøl, mens hans døtre blev holdt i førergreb af de to mænd med hver sin pistol.

Rolf Tiede fik besked på at tømme sine lommer for værdier. Da manden med brillerne fandt ud af, at Rolf kun havde et par hundrede dollars, kikkede han iskoldt på sin forbrydermakker. "Nak ham", sagde manden med den grå trøje.

Tre gange klikkede pistolen tæt på Rolfs tinding, uden at der skete noget. "Amatørmorder", råbte den anden, nybagte morder, inden han slap grebet i Linea. Derefter gik han et par skridt frem mod Rolf, og skød ham to gange i ansigtet. Inden de to gerningsmænd forlod huset med søstrene som gidsler, overhældte de Rolf og nogle møbler med benzin, som de satte ild til. Derefter kørte de bort på to snescootere med pigerne som chauffører.

Dramaet står skarpt i hukommelsen

Læs også: Elefant bruger bil som kløpind

Selv mange år efter står dramaet skarpt i Linea og Trishs hukommelse. På denne smukke sommerdag fortæller Linea, at selv om det gik over stok og sten med de to kidnappere bag på scooterne, tænkte hun rationelt. Hun overvejede, om hun med et skarpt drej kunne vippe morderen bagpå af køretøjet, eller om hun skulle køre ind i et træ. Men hun var bange for at efterlade sin lillesøster, og koncentrerede sig derfor om at køre sikkert. Vel ankommet til parkeringspladsen opdagede hun, at hendes onkel Randy Zorn stod og vinkede til dem. Randy Zorn fortæller:

- Da jeg så mine niecer blev jeg glad og vinkede. Jeg tænkte: "Wow, de har deres kærester med til jul", men de reagerede slet ikke. De kørte forbi uden hverken at vinke eller sige noget. Det var underligt. Da de holdt stille, og steg ind i min brors Ford Lincoln, råbte jeg efter dem, men stadig skete der intet. Så kørte de bort.

Linea fortæller, at de var bange for at tage kontakt til onklen af frygt for, at han også ville blive skudt. Men kort efter oplevede Randy et syn, som han aldrig glemmer. Kun iført undertøj og med hele kroppen indsmurt i størknet blod, kom bror Rolf kørende på snescooter. Helt mirakuløst havde han overlevet de to skud i ansigtet og branden bagefter.

Der havde været ild i hans tøj, og næsten nøgen besluttede han at køre efter sine to kidnappede døtre. Rolf satte hurtigt broderen ind i situationen, og de optog forfølgelsen af kidnappernes bil. Dengang var mobiltelefonnettet ikke godt udviklet, og Randy kunne ikke komme igennem til alarmcentralen. Men til sidst lykkedes det. Han forklarede i hvilken retning bilen med kidnapperne kørte, og snart optog politi i patruljevogne og helikoptere forfølgelsen.

Kørte galt med 150 km/t

Læs også: Politihund begravet med fuld honør

I en isglat kurve gik det galt for de to mordere. Med op mod 150 km/t bragede de i grøften, og få sekunder senere var de omringet af bevæbnet politi. Linea og Trish slap uskadte fra uheldet, men had, frygt og sorg boblede i sindet hos dem begge. "Skyd dem, de fortjener ikke bedre", råbte Linea Tiede til betjentene, der førte de to anholdte mordere bort.

Det viste sig, at der var tale om den 36-årige Edward Deli og hans jævnaldrende kumpan, Von Lester Taylor. De var begge dømt for mindre forbrydelser, og var en uge før dramaet i bjerghuset flygtet fra en åben fængselsinstitution. De havde røvet en række huse i bjergene, men da de dagen før tragedien ankom til familien Tiedes hus, valgte de at blive natten over. De forventede, at familien ville dukke op, hvorefter de kunne stjæle deres værdier. Ventetiden brugte de til at forsyne sig med mad og drikkevarer fra køleskabet, ligesom de også pakkede de mange julegaver op.

De blev begge tiltalt for mord af første grad, men retssagerne udviklede sig ikke efter anklagemyndighedens forventning hvad angår Edward Delis rolle i mordene. Von Lester Taylor erklærede sig skyldig, og blev idømt dødsstraf. Han har flere gange siden appelleret sin mor, men hver gang er benådning blevet afslået. Han sidder nu på dødsgangen i et statsfængsel i Ohio, og venter på at få sin dom eksekveret.

Anderledes gik det med retssagen mod Edward Deli. Han påstod hårdnakket, at han ikke havde affyret skud i huset, selv om de to søstre kunne aflægge detaljerede vidneudsagn om det modsatte. Men Deli kunne erklære sig skyldig i mord af anden grad, fordi han havde deltaget i de to drab. Det endte med, at han fik en fængselsdom på livstid uden mulighed for benådning. Men på en måde er det Delis skyld eller fortjeneste, at Linea og Trish har genfundet glæden ved livet.

Fortryder den blodige handling

Læs også: Redder 2-årig op fra havnens dyb

I december år 2000 modtog de to piger et brev fra Edward Deli. I brevet skriver han, at han inderligt fortryder sin medvirken til de bestialske drab. Han beder samtidig om tilgivelse med den begrundelse, at han i dag er et andet og bedre menneske, end den mand han var, da forbrydelsen fandt sted. I første omgang besluttede Linea og Trish, at de ikke ville tilgive, og at de ikke ville svare på brevet.

Den beslutning fastholdt de i mange år. I 2005 døde deres far, Rolf Tiede, af kræft. Det skete kun et år efter, at Linea var blevet gift med Nathan Coates. Faderens død og et lykkeligt familieliv med sin mand og to børn fik Linea til at indse, at hun ikke kunne leve resten af sit liv med had til de to mænd, der havde voldt hende og søsteren så stor en sorg. I 2009 skrev søstrene til Edward Deli, at de havde tilgivet ham. Samtidig tog de en anden beslutning.

Siden tragedien i december 1990 havde den brandhærgede hus i bjergene stået ubenyttet. Ingen brød sig om at komme på det sted, hvor Kaye og hendes mor Beth havde mistet livet under så grusomme omstændigheder. Men Linea og Trish tænkte på, hvor megen glæde de havde haft af stedet siden de var børn.

Derefter besluttede de at genopbygge huset, som igen skulle danne rammerne omkring familiesammenkomster. Det var på dette sted, at de to i sommeren 2013 besluttede at lægge al had bag sig, og i stedet fortælle om hvordan de er kommet videre og igennem sorgen. Bjerghuset er igen blevet familien Tiedes Paradis på jord.

Populært lige nu i Ude og Hjemmes webshop

En session med Ude og Hjemmes clairvoyante, Anne-Marie Østersø, er en af de mest populære tjenester i shoppen.


En session koster
kun 500,-


Selvom serummerne fra M2 til øjenvipper og bryn ikke er helt billige, er de stadig populære.
De virker nemlig!

Serummerne koster
hhv. 975,- og 1.025,-


Vores shapewear i shoppen er eftertragtet, for det får dig til at se 5 kilo slankere ud på et øjeblik. Disse shorts er blandt favoritterne.


Shorts'ne koster
kun 475,-