Tør du leve af det, du elsker?

Drømmer du om at åbne en danseskole eller leve af at style hestestalde? Så lad det blive på et hobbyplan og glem din drøm. Det får du som regel meget mere ud af.

Du har i årevis knoklet fra 9 til 17 på samme kontor med de samme opgaver, imens du i smug har samlet ideer, penge og gåpåmod sammen til at springe ud som fuldtids skuespiller, i stedet for at spille amatørteater hver sæson. Eller du drømmer måske om at undervise små børn i standarddans, eller style stalde til fuldblodsheste eller….hvem ved? Drop det!

Du får sikkert fuld støtte af diverse coaches og terapeuter, det siger: "Følg din drøm", "Spring ud i det", "Udlev din passion" og mange andre fine talemåder, der skal få dig til at tage springet. Men måske skal du slet ikke tage det, skriver psychologytoday.com.

Sådan finder du tiden til at dyrke din passion på hobbyplan

Chancerne er så små

Marty Nemko, Ph.D. i psykologi, coach, og forfatter til et utal af artikler og populære selvhjælpsbøger i USA, er en af de, der ikke mener, at du skal følge din drøm blindt og uden forbehold.

Han mener, at folk med en passion, alt for ofte har netop en passion inden for samme område - det kan være skriveri (forfatterdrømme), skuespil (drømmen om det store gennembrud), design (håbet om at blive den næste Chanel), dekoration (måske er jeg den næste vært på: bolig-har-brug-for-hjælp-program) og allerede der, er der en problematik:

- Der er så mange kandidater til jobs inden for de felter. Og derfor er det ofte dårligt betalte jobs, hvor arbejdsgiveren behandler sine folk skidt, fordi de ved, at så mange gerne vil have jobbet eller melde sig som frivillig.

Blev livet ikke som du drømte om? Se her, hvordan du kommer videre

Elsk din hobby

I stedet for besværet med at kæmpe, skubbe og leve af pasta, så forslår Marty Nemko, at du i stedet beholder din drøm og lever den ud på hobbyplan:

- Hvis du modsat dyrker din passion på sidelinjen som en hobby, så vil du have meget nemmere ved at gøre det, du elsker. For lad os for eksempel sige, at du elsker at spille skuespil, og du gerne vil forsøge at leve af det, så skal du tage til mange auditions og hvis du så får et job, så er det dårligt betalt.

Hans pointe er, at du opgiver for meget for at følge en drøm, som alt for sjældent ender i succes. Hvor mange får faktisk den pladekontrakt, turné og stjernelivet - og hvor mange ender med at sidde halvgamle på den lokale bodega i beskidte jeans, imens de må nasse sig til øl hos pigerne, som de lover guld, når de bare lige får deres gennembrud?

Ja, det er ikke så mange. Og man kan jo godt tænke, at Marty Nemko er noget pessimistisk og dyster i sine råd, men han er det, ifølge sig selv, mest for at folk ikke dummer sig eller går ind til noget med lukkede øjne, for bevares, hvis dit liv afhænger af det, så skal du da gøre det, forklarer han:

- Selvfølgelig, hvis du er en af de typer, som føler, at dit liv uden tvivl vil blive meget værre, hvis ikke du permanent forfølger din passion, så skal du måske prøve det.

Chok! 42-årig troede, hun skulle have trillinger, men ud kom firlinger. Læs historien her

Ja, han er ikke begejstret, men kan godt se, at har du et stort talent, et drive og gode forbindelser, så er det måske forsøget værd. Men husk at give dig selv en tidgrænse, som du ikke overskrider og husk så, at vilkårene er horrible og lønnen sjældent det hele værd, påpeger han.

Er din drøm besværet værd?

Populært lige nu i Ude og Hjemmes webshop

En session med Ude og Hjemmes clairvoyante, Anne-Marie Østersø, er en af de mest populære tjenester i shoppen.


En session koster
kun 500,-


Selvom serummerne fra M2 til øjenvipper og bryn ikke er helt billige, er de stadig populære.
De virker nemlig!

Serummerne koster
hhv. 975,- og 1.025,-


Vores shapewear i shoppen er eftertragtet, for det får dig til at se 5 kilo slankere ud på et øjeblik. Disse shorts er blandt favoritterne.


Shorts'ne koster
kun 475,-