Tragedien på Præstø Fjord

En sejltur på Præstø Fjord midt om vinteren udviklede sig til et mareridt for 13 efterskoleelever og to lærere, da deres dragebåd pludselig kæntrede i det iskolde vand. Læs om tragedien, der kostede liv og førlighed

Drukneulykken i Præstø Fjord. Her er familien til de druknede samlet i sorg.

Den første af eleverne, som nåede land, var den 16-årige Line Blichfeldt Jensen. Efter at have svømmet i cirka 50 minutter, vadede hun gennem isflager op på den sumpede bred, hvorefter hun gik og løb mere end to kilometer ind til en autoforhandler i Præstø. 

Ville slå rekord

Det var om formiddagen fredag den 11. februar 201, at en flok elever fra idrætslinjen på Lundby Efterskole kørte sammen med to lærere til den nærliggende Præstø Havn med to dragebåde på en trailer bag minibussen. De var fast besluttede på at slå friluftslinjens rekord for dragebådssejlads på Præstø Fjord, ikke mindst fordi det gjaldt udtagelse til et stævne i Rostock. 

LÆS OGSÅ: Sekten tog mine børn

To dage tidligere havde rivalerne fra friluftslinjen tilbagelagt ruten fra Præstø Havn ud til midtfarvandsbøjen i sejlrenden og tilbage igen på blot 36 minutter, men den 44-årige idrætslærer Michael Jørgensen var overbevist om, at hans elever kunne gøre det endnu hurtigere. 

Han var en erfaren sejlsportsmand, som de seneste fem år havde stået for efterskolens dragebådssejlads, og med på turen var også en 33-årig kvindelig lærer. Hun havde dog stort set ingen erfaring med at sejle dragebåd, hvilket også var tilfældet for de 13 elever på idrætslinjen.

Lagde kræfterne i

Efter at være sejlet ud fra havnen omkring klokken 11 padlede eleverne det bedste, de havde lært. Drengene syntes dog, at pigerne ikke lagde kræfter nok i forsøget på at slå friluftslinjens tid. 

Kort før dragebåden nåede bøjen, ude midt i fjorden, besluttede friluftslæreren imidlertid at vende om, fordi vinden nu havde taget til. Bølgerne slog ind mod bådens skrog, og søer begyndte at skylle ind over rælingen. 

LÆS OGSÅ: Anede ikke at hun var gravid

Under vendingen kom der ubalance i dragebåden, og de ombordværende lænede sig først til den ene side, så den til anden. Til sidst fossede vandet ind over siden og fik fartøjet til at kæntre, så de 13 elever og de to lærere røg overbord.

Vandet i Præstø Fjord var kun to grader, så situationen var med et meget alvorlig. Alle eleverne samt den kvindelige lærer bar svømmeveste – kun den erfarne friluftslærer havde valgt ikke at iføre sig sikkerhedsudstyr inden turens begyndelse. 

Fanget under båden

Michael Jørgensen forsøgte at få samling på eleverne, hvoraf én var blevet fanget under den kæntrede dragebåd og oplevede nogle paniske øjeblikke, mens hun desperat prøvede at komme fri.

Læs hele historien i Ude og Hjemme, der udkommer den 3. maj 2016.