Troede vi skulle dø da diget brast

Diget var brudt. Vandet kom buldrende uhyggeligt hurtigt. Svend Erik og Lisabeth var gennemblødt. De skyndte sig hen til bilen. De skulle bare væk. For sent. Iskoldt vand stod over motorhjelmen. De var fanget. Blæsten var isnende, orkanstødene truede med at vælte dem omkuld. - Jeg har aldrig følt mig så magtesløs før, fortæller 65-årige Lisabeth Toft fra Blovstrød. Men en heltemodig mand i en stor traktor blev deres uventede redning - i sidste øjeblik.

Lisabeth Toft, 65, og hendes samlever, Svend Erik Plum, 70, har et sommerhus i Kulhuse, 100 meter fra Roskilde Fjord. På grund af vejrudsigten om orkanen, tog parret op for at storm- og vandsikre huset, så godt som muligt fredag formiddag.

Ville sikre mod vandskade

Da vejrprognoserne forudsagde, at der i kølvandet på selve orkanen ville komme et betydeligt vandpres på fjorden, begyndte de at flytte så meget inventar som muligt fra gulvet og op i reoler og på borde og stole, fortæller Lisabeth, som her fortæller om dramaet, der fulgte:

Vandet steg med halvanden meter

Vores bil flyttede vi op på et højre liggende terræn, men dog så tæt på, at vi kunne gå op til den, hvis der skulle komme vand i haven.

Diget foran vores hus holdt det meste af formiddagen, selv om vandstanden i fjorden var steget 1½ meter på det tidspunkt.

Diget brød sammen

Diget holdt til omkring kl. 10. Pludselig og i store mængder strømmede vandet ned ad vejen fra et digebrud syd for os.

Læs også om Jens, der reddede livet for seks oversvømmede storm-ofre med sin traktor

Svend Erik havde båret ting over i bilen, mens vi fortsat troede, at vi ville kunne køre ud. Han bar derfor vores kat, Roberto, over til et højere liggende hus ved bilen.

Bilen stod under vand

Men naboerne, som var helårsbeboere, var ikke til stede, og imens strømmede vandet ind på vores grund og steg hurtigt, så det snart også dækkede det underste af vores bil.

Da vi ikke kunne køre bort, bar vi tæpper ud i campingvognen og ringede til politiet to gange og bad om at blive hentet i en båd, da hele området var oversvømmet. Klokken var omkring 11.

Campingvognen oversvømmet

Vandet steg fortsat meget hurtigt, og nu begyndte det også at strømme ind i campingvognen. Vi ringede igen til 112. De sagde, at vi skulle gå hen til vores bil og køre derfra.

Jeg fortalte dem, at dette var umuligt, og at jeg ikke kunne gå i det iskolde vand på grund af min gigt.

Politiet sagde, at de ville kontakte os. Men det skete aldrig.

Benene var følelsesløse

Vi havde slukket al vores strøm på hovedkontakterne, men længere ned ad vejen steg der dampsøjler op, hvor vandet kom i kontakt med elektriske installationer.

Vi fik siden at vide, at DONG havde advaret mod at gå i vandet, fordi det kunne være elektrisk ledende. Dette hørte vi først senere.

På det tidspunkt skulle vi gå cirka 200-400 meter igennem meterdybt, iskoldt vand for at nå til tørt terræn, hvilket var en uoverkommelig afstand for os, da vore fødder og underben var helt følelsesløse.

Vi besluttede da at vade gennem vandet over til vores genboers hus, som lå lidt højere end vores.

Overlevede på et havebord

Vores genboer, et pensioneret ægtepar, tog Roberto ind på et tørt bord. Vi kunne ikke komme ind, for huset var helt oversvømmet, og vandet havde gjort det umuligt at åbne døren.

Vi satte os gennemblødte på et havebord udenfor med vandet få centimeter fra vores kroppe, mens den iskolde storm afkølede vore kroppe hurtigt.

Troede jeg skulle dø

Jeg ringede igen til politiet, og fik igen den besked, at de ville kontakte mig. Vi bad om hjælp og gentog, at en båd var nødvendig til evakueringen.

Vi sad der i omkring 1 meter dybt vand, der fortsat steg.
Jeg var iskold og forkommen. Vi frygtede, at vi skulle dø. Situationen var livsfarlig. Jeg har aldrig følt mig så magtesløs før.

Reddet af mand på traktor

Til alt held kom der en bekendt til vores genbo, en familiefar ved navn Jens Larsen, med en stor traktor kl. 13, da han ikke kunne komme i forbindelse med dem.

Læs også om 41-årige Jens Larsen, der den dag reddede livet for seks mennesker, tre hunde og en kat fra oversvømmelserne med sin traktor

Jens Larsen tog mig med i traktoren, som den første. Da gik det iskolde vand op til kanten af min bagdel. Vores frelsende engel kørte mig op til en højere liggende vej, hvor hans kone ville hente os.

Faldt i vandet af udmattelse

Derefter blev Svend Erik hentet med vores kat, Roberto. På grund det kolde vand og stive ben faldt Svend Erik og Roberto ned i vandet. De var frygtelig forkomne.

Da vi sad og ventede på vores genboer i vores redningsmands kones bil, kom en brandbil. De pakkede os ind i folietæpper, men havde ingen mulighed for at køre ned ad vejen. Og de havde ingen båd.

Vor redningsmand fortsatte derfor redningen i sin traktor og nåede lige akkurat at hente yderligere to par plus hunde.

Reddet i sidste øjeblik

Det var i sidste øjeblik. Traktoren kunne ikke have kørt en tur til, da indsugningen til motoren til sidst kun lige akkurat stak op over vandet.

Falck spærrede vejen af. De havde ikke fået besked om, at der var seks personer, som skulle reddes. De havde kun en stige med og nogle tæpper. På den vej kunne man da ikke køre, sagde de.

Indkvarteret hos redningsmanden og hans kone

Men tæpperne var gode, da vi rystede af kulde og ikke kunne mærke vore ben. Brandmændene fortalte, at der ville blive åbnet en skole i Jægerspris kl. 14.

Det blev ikke nødvendigt for os, da vi blev indkvarteret hos vores redningsmand og hans kone, der udviste en enestående varme og hjælpsomhed indtil, at vi kunne blive hentet hjem.

Hørte aldrig fra politiet

Politiet havde vi stadig intet hørt fra.
Vi er nu forkomne og triste til mode, da vores sommerhus, bil og campingvogn er totalt skadet.

Forsikringsselskabet har sagt til mig, at de ikke dækker sommerhusskader, når der er stormflod.

Vi er helt nede i kælderen. Vi har kun haft det skønneste sommerhus i fire måneder.
I dag vil vi restituere os, men i morgen vil vi, hvis det er muligt, køre op og se til brakvandet og beskrive situationen. Måske kan vi da fortsat redde nogle af vore ejendele.

Taknemmelige for at være i live

Det er tankevækkende, at vore flinke Falck-folk intet kendte til vore desperate opkald til 114 og 112.

Uden vores redningsmand og hans kones enestående konduite og hjælpsomhed, ville det være gået helt galt; så trods alt er taknemmeligheden i dag vores primære følelse.

Mangelfuldt beredskab og svag kommunikation

Der synes at være grund til at se på informationen og materiellet i beredskabet, så redningsfolkene ikke bliver sendt til dybt oversvømmede beboelsesområder uden en båd og uden kendskab til, at der er mennesker afskåret i området.

Sommerhusområderne i Kulhuse er jo ikke øde uden for sæsonen, men vi fik ikke megen hjælp, selv om vandet her steg langt tidligere, end prognoserne forudsagde og mere dramatisk, end inde i Frederikssund.


Populært lige nu i Ude og Hjemmes webshop

En session med Ude og Hjemmes clairvoyante, Anne-Marie Østersø, er en af de mest populære tjenester i shoppen.


En session koster
kun 500,-


Selvom serummerne fra M2 til øjenvipper og bryn ikke er helt billige, er de stadig populære.
De virker nemlig!


Serummerne koster
hhv. 975,- og 1.025,-


Vores shapewear i shoppen er eftertragtet, for det får dig til at se 5 kilo slankere ud på et øjeblik. Disse shorts er blandt favoritterne.


Shorts'ne koster
kun 475,-