Tusinder fattige børn sælges til Indiens sexindustri

Henna er kun fire år gammel og lykkeligt uvidende om, at hun er på vej til at vokse op i et af de farligste steder i verden at være pige. Tusidner af fattige børn sælges til Indiens sexindustri. Men midt i Calcuttas slum blomstrer også håbet. Danske Lisbeth Johansen har sikret Henna og 134 andre børn en skole.

Fireårige Henna og hendes små venner går barfodet gennem slumområdet Sharimar i Calcutta. De griner og pjatter med hinanden, og der er også en grund til det gode humør.

Den lille flok er på vej til områdets eneste skole, hvor danske Lisbeth Johansen byder de smilende børn velkommen med et godt og solidt morgenmåltid.

- Så er vi da sikre på, at de får et ordentlig måltid mad i dag, lyder det fra Lisbeth, da hun vinker til de små poder.

Berygtet for misbrug af børn

Den uskyldsrene tillid kan dog hurtigt smuldre. Calcuttas slum er berygtet for omfattende misbrug af børn.

- Indien er et af de værste lande, når det gælder sikkerhed for piger. Og her er det særligt slemt. Misbrug af børn er så udbredt, at det nærmest opfattes som normalt. Mange af de voksne mænd her har ingen moral, fortæller Lisbeth, mens hun skuler over med en, der allerede er godt beruset af den hjemmebrændte indiske whisky.

Sælger deres børn

Lisbeth Johansen er stifter af den danske hjælpeorganisation LittleBigHelp, der hjælper gadebørn i Calcutta. Og netop her i slummen i Sharimar er det lykkedes LittleBigHelp at bygge en helt ny skole og børnehave til 135 børn.

LÆS OGSÅ: Lisbeth kæmper for gadebørnene

Der er al mulig grund til at støtte børnene. Familierne i de faldefærdige skure er ofte så forarmede, at de af og til ikke ser anden udvej end at sælge enkelte af deres pigebørn og drenge.

Officielt sælges børnene til arbejde i en anden landsdel. For pigerne er det dog ofte til den indiske sexindustri. I Calcuttas berygtede Red Light District arbejder tusindvis af børn som prostituerede.

Mødrene skal være med

Lisbeth er ikke i tvivl om, at vejen til et bedre liv går gennem uddannelse og oplysning. Siden skolens start i 2010 er der derfor fokuseret på både børn og forældrene - særligt mødrene.

- Det er vigtigt at få mødrene med. De skal involveres, så de ved, hvor vigtig deres børns skolegang er. Men det er små skridt fremad, siger Lisbeth.

Grise går frit rundt

- Henna og de andre børn bliver jo den første generation, der kan skrive deres eget navn. Men forældrene vil gerne give børnene et bedre liv. Når vi har indskrivning nærmest kaster de dem ind for at få en plads, fortæller Lisbeth.

Børnene klar til grød

Indenfor i børnehaven sætter børnene sig på gulvet i snorlige rækker og venter på mad. En af LittleBigHelps indiske ansatte skovler pæne portioner op. I dag består menuen af risengrød.

LÆS OGSÅ: 24-årige Christina arver 23 børn

Udenfor klumper de større børns sig sammen ved døren. For dem starter skoledagen om lidt og de står altid i kø for at komme til. Også Hennas mor, 22-årige Jahana, er mødt op.

Hun er selv vokset op i slumområdet. Og som alle andre må hun pumpe vand op fra brønden foran skolen. Jahana har to børn. Henna og hendes toårige lillebror Sarfaraaz.
- Jeg fik aldrig en uddannelse. Men jeg håber det lykkes for min datter og min lille søn, sige hun.

Her kan du hjælpe

Har du lyst til at hjælpe Henna og de andre børn i slummen. Selv 20 kroner kan gøre en forskel. På www.betternow.dk/henna indsamles store og små beløb til Lisbeths hjælpearbejde i Calcutta.
På hjemmesiden www.littlebighelp.com kan du læse alt om projektet i Indien.