Tvunget til at skrige

20-årige Ida Mathilde fra Århus har været fanget i et vildnis af tvangstanker. I flere år har OCD fulgt hende som en mørk passager. Nogen frygtelig ville ske, hvis hun ikke skreg. Så det gjorde hun tit. Lige indtil hun fik hjælp til at kontrollere sin sygdom.

Ida Mathilde har kæmpet mod tvangshandlinger i hele sit ungdomsliv. Nu har hun lært at kontrollere OCD’en og er klar til et nyt liv i Næstved.

Hvorfor gør du det der?

Ida Mathildes seksårige lillesøster var den første der så, at der var noget ved hendes storesøster, der ikke var helt, som det skulle være. Nogle gange begyndte hun at skrige helt uden grund. Andre gange gik hun tre skridt frem. Og tre skridt tilbage. Og hun gjorde det tre gange. Ida Mathildes liv var domineret af sygdommen OCD, der tvang hende til tanker og handlinger, der virkede noget mærkværdige.
Ida Mathilde smiler lidt, når hun skal forklare det.
- Ja, jeg ved godt, at det ser underligt ud. Og jeg forsøgte også at lægge en dæmper på mig selv, når der var andre mennesker til stede. Men tankerne var der. Jeg troede jeg helt bestemt, at min farmor ville dø, hvis jeg ikke skreg. Så jeg var nærmest tvunget til det, fortæller Ida Mathilde.

LÆS OGSÅ: Mor, jeg vil gerne dø

Seks skoleskift

Vi besøger Ida Mathilde hos sine pap-bedsteforældre i deres lejlighed i Viby. Når livet har været hårdt i barndomsårene er det ofte hertil hun er søgt. Hendes forældre blev skilt, da hun var to år. Og opvæksten hos hendes mor var god men også turbulent. Ida Mathilde nåede at komme gennem hele seks skoleskift inden niende klasse.
Dengang var hun dog for det meste en pige som alle andre. Når hun gik på fliserne, måtte hun ikke røre stregerne. Men efterhånden kom der mere og mere hun skulle rette sig efter. Da hun nåede teenageårene var hun kommet på hårdt arbejde.
- Jeg havde meget med tallet tre. Når jeg skulle i seng, skulle jeg lægge mig tre gange ned. Og når jeg børstede tænder, skulle jeg tre gange stikke tandbørsten ned i halsen. Og jeg skulle også gå tre gange på toilettet. Det var virkelig besværligt, siger hun.

LÆS OGSÅ: Nu tør jeg leve livet

Skulle have hjælp

Selvom Ida Mathilde forsøgte at skjule sin lidelse, så blev hendes mor dog efterhånden opmærksom på, at hendes datter ikke havde det godt. Det var tydeligt, at hun var blevet trist og indelukket. Og altid skulle hun tjekke om døren nu var låst. Om lyset nu var slukket. Gentagne gange - ofte tog det lang tid at komme ud af huset. En tur til lægen var uundgåelig.
Det besøg ændrede meget for Ida Mathilde. Lægen konstaterede nemlig ret hurtigt, at hun havde OCD og også skulle have hjælp til at håndtere det.
- Lægen havde faktisk noteret, at jeg havde tilbøjelighed til OCD. Det anede jeg bare ikke, fortæller hun.
Ida Mathilde blev herefter tilknyttet OCD-klinikken på Psykiatrisk Hospital i Risskov.

Ville farmor dø?

Selvom hun var glad for, at hendes problemer var blevet opdaget og taget alvorligt, så stod hun overfor en stor opgave.
- Det var svært i starten. Vi skulle kæmpe i mod vores OCD i stedet for at give efter. Og det var virkelig en kamp. Indtil nu havde OCD'en jo styret alt. Jeg havde for eksempel en tvangstanke om, at min farmor ville dø inden klokken 12. På OCD-klinikken blev jeg presset til at lade være med at reagere på det og først ringe til min farmor fem timer senere. Jeg skulle jo se om hun var levende. Og det var hun selvfølgelig, fortæller Ida Mathilde, der i et halvt år var tilknyttet en gruppe på seks piger med forskellige former for OCD.
Efterhånden som ugerne gik, fik Ida Mathilde redskaberne til at bekæmpe sin tvangshandlinger. Trangen til at foretage de meningsløse gentagelser blev mindre.
- Jeg har stadig OCD. Det vil altid være en del af mig. Men nu har jeg lært at kontrollere det. Sidder jeg for eksempel i bussen og får lyst til at skrige, så er jeg i stand til at fokusere på noget andet. Ringe til en. Eller gå på Facebook. Styre mine tanker væk. Det kan godt være hårdt, men på den måde holder jeg OCD'en nede, siger Ida Mathilde.

Starter på en frisk

I dag har Ida Mathilde så meget styr over sin sygdom, at hun kan leve et nogenlunde almindeligt liv. Men foran hende ligger forandringer, der kan ende med at blive endnu en udfordring. Efter et falleret kæresteforhold flytter hun til Næstved. Indtil videre skal hun bo hos sin bedste veninde Maria.
- Jeg har lyst til at starte på en frisk et helt nyt sted. Der har været så meget rod her i Århus. Jeg er allerede indskrevet på Cater og Kokkeskolen. Men jeg er noget utryg over det, siger Ida Mathilde.
Med seks skoleskift og et håbløst forsøg på at gå på kokkeskolen i Silkeborg er det da også meget, der kan gå galt denne gang.
- Jeg tænker lidt, åhh, skal det nu gå galt igen. Det er jo sket så tit for mig. Men jeg synes alligevel, at det er anderledes nu. Jeg er blevet ældre. Jeg kan kontrollere min OCD, så hvorfor skulle jeg så ikke kunne klare mit nye liv i Næstved, siger hun glad.

HVAD ER OCD

Personer, som lider af OCD, bliver fanget i et mønster af tilbagevendende tvangshandlinger, som er meningsløse og frustrerende, men meget vanskelige at holde op med. I alvorlige tilfælde kan lidelsen fuldstændigt ødelægge en persons evne til at fungere i skole, på arbejde eller derhjemme, hvis den ikke bliver behandlet.
Kilde: Netdoktoren.


Populært lige nu i Ude og Hjemmes webshop

En session med Ude og Hjemmes clairvoyante, Anne-Marie Østersø, er en af de mest populære tjenester i shoppen.


En session koster
kun 500,-


Selvom serummerne fra M2 til øjenvipper og bryn ikke er helt billige, er de stadig populære.
De virker nemlig!


Serummerne koster
hhv. 975,- og 1.025,-


Vores shapewear i shoppen er eftertragtet, for det får dig til at se 5 kilo slankere ud på et øjeblik. Disse shorts er blandt favoritterne.


Shorts'ne koster
kun 475,-