Tyv stjal min identitet

Siden Henriette Thiim fra Lyngby fik stjålet sin pung, er det lykkedes tyven at forfalske hendes sygesikringskort og kørekort og dermed købe varer for flere hundredetusinde kroner i hendes navn. Og Henriette kan intet stille op.

Humøret er helt i bund, da Henriette opgiver at finde sin pung efter forgæves at have rodet sin taske igennem og set efter i sin bil. Den er stjålet, erkender hun og har egentlig bare lyst til at afslutte aftenen i byen sammen med holdkammeraterne.

Ikke nok med at de har tabt kampen i roller derby i DGI-byen - nu har hun også mistet sin pung med kørekortet, sygesikringsbeviset og de over 20 medlemskort, hun har haft i pungen. Det første, hun gør, er at spærre sit dankort i den tro, at tyven ikke får flere penge ud af hende end de 1.200 kroner, der lå i kontanter i pungen.

Men hvad Henriette ikke er klar over, er, at tyven allerede nu er i fuld gang med at svindle i hendes navn.

LÆS OGSÅ: Fik kæresten dømt for at læse sms'er

Handlet i Ide Møbler

Nogle dage senere ligger der et brev fra TDC i hendes postkasse, hvor der står, at der er oprettet et nyt simkort til hende. Men Henriette er på vej ud ad døren og beslutter sig for at ringe dagen efter til TDC og forklare, at der må være tale om en misforståelse.

Dagen efter ligger der et nyt brev i postkassen. Denne gang fra Ide Møbler.

Der er et følgebrev med, hvori Henriette kan læse, at hun blandt andet har købt nyt spisebord med seks stole, sofabord og et havebord. Der er også en kopi af en låneaftale gennem Nordea Finans på 35.555 kroner.

Ukendte betalingsaftaler

- Da jeg lige ser beløbet, stivner jeg, og det løber mig koldt ned ad ryggen. Det er mange penge, og der står jo mit navn og adresse på papiret, fortæller 42-årige Henriette Thiim fra Lyngby.

Hun logger straks ind på sin netbank for at se, om nogen har brugt hendes penge. Heldigvis er der ikke umiddelbart nogle transaktioner, hun ikke kan genkende.

Men da hun tjekker sin betalingsservice, opdager hun tre betalingsaftaler med Telenor og et finansieringsselskab.

Tyv på overvågningsfoto

- Så panikker jeg for alvor, for nu er jeg klar over, at der er en, der svindler i mit navn. Jeg aner simpelthen ikke, hvad jeg skal gøre, og er vildt bange for, at jeg kommer til at betale for alt det, der er blevet købt.

Hun anmelder med det samme sagen hos politiet og får at vide, at der ikke er ret meget, hun kan gøre på nuværende tidspunkt.

Men hun kan slet ikke lade være.

Hun ringer straks til Ide Møbler, hvor ekspedienten sagtens kan huske ordren, fordi den var forholdsvis stor, og de var glade for den. Der er tale om en mand og en kvinde, siger ekspedienten, men tilføjer, at de desværre ikke har noget overvågningskamera.

LÆS OGSÅ: Min eks ville hænge mig

Tager selv affære

Henriette ringer bagefter til finansieringsselskabet, hvor låneaftalen er oprettet, og forklarer, at der er tale om svindel. Da sagen er anmeldt til politiet, accepterer man uden videre det tab, der er lidt.

Om aftenen sender Henriette en mail til samtlige finansieringsselskaber i Danmark for at høre, om der er oprettet flere låneaftaler i hendes navn, og allerede dagen efter ringer det første selskab og fortæller, at der er indgået en aftale hos en guldsmed i København på 20.000 kroner.

Igen tager Henriette selv affære og kontakter guldsmeden, der har overvågningsbilleder af kvinden, der har stjålet Henriettes identitet.

Iskold og skruppeløs

Af finanseringsselskabet får hun tilsendt kopier af de dokumenter, som kvinden har brugt til at låne for. Kvinden har forfalsket et kørekort og en lønseddel med Henriettes navn på, hvor der står, at hun arbejder i Københavns Kommune. Samtidig har kvinden hendes sygesikringsbevis.

- Den kvinde må være iskold og skruppelløs. Hun tænker slet ikke over, hvor skræmmende det er for dem, det går ud over. Jeg har stortudet flere gange, fordi jeg har følt mig så magtesløs og bange for, hvad hun ellers kan finde på, fortæller Henriette, der er blevet ringet op af flere finansieringsselskaber, der har fortalt, at der er købt ind i blandt andet Fona, Magasin og Elgiganten.

Hæfter ikke selv

Indtil videre er der svindlet for knap 250.000 kroner i Henriettes navn på under 14 dage. Og Henriette kan intet stille op.

Heldigvis hæfter hun ikke for noget, fordi det er åbenlyst, at der er tale om svindel, men det kræver dog også, at Henriette hele tiden er på vagt og får gjort indsigelser mod købene. Politiet har sjældent ret meget at gå efter i sager om identitetstyveri, men takket være Henriettes ihærdighed har politiet noget at gå efter her og efterforsker sagen nu.

- Jeg har det forfærdeligt med, at selv om kvinden bliver fanget, så florerer mine data stadig rundt. Jeg skal altid være påpasselig. Der er ikke noget, der kan stoppe det, da man jo ikke kan spærre sit sygesikringskort, siger Henriette.

LÆS OGSÅ: Michelle var verdens værste teenager