Vågnede efter 12 år i koma og fortalte utrolig historie

Hvad ville du gøre, hvis du lå i koma, men i virkeligheden var ved bevidsthed og overladt til dine egne tanker, mens folk omkring dig ikke bemærkede det, og mens du kunne høre din desperate mor ønske dig død?


12-årige Martin Pistorius' liv blev ændret på tragisk vis, da han i 1987 pludselig blev alvorligt syg. Lægerne mente, at han var ramt af en svær meningitis, der også er kendt som hjernehindebetændelse. Over en kort periode blev Martin Pistorius' helbred drastisk forværret. Først mistede han evnen til at holde øjenkontakt, og dernæst forsvandt evnen til at tale. Til sidst lå han i koma.

LÆS OGSÅ: Mor skal alligevel ikke dø

Holdt fast i håbet

Forældrene, Rodney og Joan Pistorius, var på daværende tidspunkt bosiddende i Sydafrika sammen med Martin og hans to mindre søskende. Trods den mystiske sygdom, som havde ramt Martin, holdt de længe fast i håbet. Rodney stod op klokken fem hver morgen for at køre Martin til et genoptræningscenter. Men lige lidt hjalp det. Til sidst fik de den nedslående besked af lægerne. Der var ingen vej tilbage:

- Jeres søn vil højst sandsynligt befinde sig i en 'vegetativ tilstand' resten af sit liv.

LÆS OGSÅ: Bryllupssang vækkede døende hustru fra koma

Der skete noget utroligt

Vegetativ tilstand betyder, at patienten kan være vågen og reagere på lyde og bevægelser, men alligevel ikke er ved bevidsthed. Folk, der vågner fra koma, skal ofte gennem det vegetative stadie, før de kommer til fuld bevidsthed igen.

Men efter cirka to år i vegetativ tilstand, da Martin var 14-15 år gammel, skete der noget utroligt. Martin begyndte at opfatte, hvad der skete omkring ham. Han kunne høre, hvad hans forældre sagde - og f.eks. blev han temmelig træt af børne-tv med figuren Barney, som kørte igen og igen i flimmerkassen på hans værelse.

LÆS OGSÅ: Telefonbesked fra graven

Ønskede Martin død

Det værste var dog, at han kunne mærke sin mors desperation. Hver gang, hun kiggede på Martin, kunne hun se en skal af noget, hun engang havde elsket. Men nu ønskede hun desperat, at han ville dø, så alle kunne få fred. Joan husker, at hun på et tidspunkt sagde direkte til sønnen, at hun håbede, at han ville dø.

- Jeg ved, at det er en forfærdelig ting at sige. Jeg ønskede bare en form for lettelse, fortæller hun til amerikanske NPR (National Public Radio) i programmet 'Invisibilia'.

LÆS OGSÅ: Jeg elsker min tapre søn


Martin sammen med konen Joanna.

Forsøgte selvmord

Hun hadede ham og ville ikke have noget med ham at gøre. Hun forsøgte endda at begå selvmord med en overdosis hovedpinepiller, så hun kunne slippe for synet. I stedet var Rodney overladt alene med ansvaret for at passe og pleje deres søn.

Alt imens, at alle var sikre på, at Martin aldrig ville komme tilbage til livet igen, rykkede han et lille skridt nærmere sin fulde bevidsthed. Dag efter dag tog han et lillebitte skridt i den rigtige retning.

- Alle var så vant til, at jeg ikke var der, at de ikke bemærkede, at jeg langsomt begyndte at komme til bevidsthed igen. Den barske virkelighed slog mig. At jeg måske skulle tilbringe resten af livet på den måde - helt alene, fortæller han.

LÆS OGSÅ: Jeg fødte min datter i koma

Glemte sig selv

Martin var fanget i sin egen krop - overladt til sine tanker, som ikke ligefrem altid var lige positive:

- Ingen viser mig nogensinde ømhed. Ingen vil nogensinde elske mig, lå han og tænkte.

På et tidspunkt besluttede Martin derfor at glemme sine egne tanker helt. At skubbe dem i baggrunden. Og selv om det måske lyder svært, blev han faktisk ret dygtig til det:

- Man tænker ikke rigtig på noget. Man eksisterer bare. Det er et meget mørkt sted at befinde sig, fordi du på en måde tillader dig selv at forsvinde, fortæller han.

LÆS OGSÅ: Byttede sin baby med sit liv

Lykkeligt gift

MEN pludselig én dag - 12 år efter begyndelsen på det tragiske sygdomsforløb - vågnede Martin som en voksen mand, 24 år gammel. I dag er han 39 år og bor i Harlow i England, hvor han arbejder som web designer og er lykkeligt gift med sygehjælperen Joanna, som han mødte i 2008. I 2009 blev de gift. Martin Pistorius kommunikerer via en såkaldt 'voice synthesizer', og han har fået førligheden delvist tilbage. Han er nu i gang med at tage kørekort.

LÆS OGSÅ: Hjalp sin datter til at dø

Og selv om hans mors tanker var barske, har han tilgivet hende:

- Som tiden gik, lærte jeg at forstå hendes desperation. Hver gang, hun kiggede på mig, blev hun jo mindet om, hvad hun havde mistet. Jeg var en ond parodi på den sunde og raske dreng, hun havde elsket så meget, fortæller han.

Hele historien om Martin Pistorius' kan læses i bogen 'Ghost Boy' fra 2011.

Se videoklippet om spøgelsesdrengen her: