Skæbner

Ulykken blev min redning

8. november 2019 Af Nina Sommer Foto: Martin Høien
Thomas’ forældre var begge psykisk syge, og han voksede op hos flere plejefamilier. Som 20-årig satte han sig påvirket af alkohol og stoffer ind i sin bil, og da han efterfølgende vågnede på hospitalet, tog han en afgørende beslutning.

Thomas husker tilbage på en barndom, hvor hans forældre prøvede så godt, de kunne.

Men alkoholen havde overtaget hverdagen for hans far, og hans mors hårde opvækst i Brasilien betød, at hun havde svært ved at klare dagligdagen med et barn. De blev skilt, da Thomas var helt lille, og han var meget af tiden overladt til sig selv.

Overladt til sig selv

Men han husker lige så tydeligt byens brune værtshuse, hvor han kunne sidde i flere timer og drikke sodavand og spille på den enarmede tyveknægt, mens hans fars stemme blev mere og mere snøvlet.

Som årene gik, blev alkoholen mere og mere problematisk.

I hjemmet hang der ofte en blanding af urin og alkohol i luften. Thomas måtte ofte selv stå for maden, og han husker, hvordan han måtte sove i opgangen, da han havde smækket sig ude, mens hans far sov sin brandert ud i lejligheden.

Utryg barndom

Faren blev flere gange indlagt på psykiatriske afdelinger, hvilket betød, at Thomas endte i en plejefamilie.

Savnet efter faren var stort, og han håbede, at de snart skulle være sammen igen. Men da Thomas var 10 år, blev håbet slukket. Hans far blev fundet død i et vandløb. Han var frosset ihjel.

Med en stor sorg i bagagen over sin fars død boede han de efterfølgende år i forskellige plejefamilier og institutioner. Men til trods for at han blev opfattet som et problematisk barn, havde han en spirende iværksættertrang.

Et dobbeltliv

– Jeg har altid haft et drive i mig. Jeg elskede at sætte nye ting i gang og var passioneret omkring det. Men samtidig havde jeg også en bagage med mig, der betød, at mit fokus på det, jeg egentlig ville, i perioder kom lidt i baggrunden, forklarer Thomas, der som teenageårene nærmede sig, begyndte at hænge ud med andre unge, der også kom fra familier, hvor alkohol og svigt havde fyldt.

Hash blev hurtigt en del af hverdagen, og han begyndte at se frem til den dag, han fyldte 18 år. Ikke nok med at han endelig kunne bestemme over sig selv. Han fik også stillet et svimlende beløb på en million kroner til rådighed fra sin fars livsforsikring.

Brugte en million på kort tid

Den dag, Thomas havde det sort på hvidt, at pengene stod på kontoen, gik han direkte ud og købte et dyrt jakkesæt. Hans værelse på 20 kvadratmeter blev skiftet ud med en centralt beliggende lejlighed på 120 kvadratmeter, og en stor Chevrolet stod hurtigt i carporten. Når byens værtshuse blev indtaget, blev der ikke sparet på noget. Øl, shots og joints gav han gavmildt til vennerne, og flere gange boltrede de sig med escortpiger og champagne, hvilket fik pengene til at fosse ud af kontoen.

Bedøvede sin følelser

– Når jeg drak og røg hash, bedøvede jeg alle min følelser. Men det var jo kun for en stund, for når jeg vågnede om morgen, så havde jeg det ofte dårligt – mentalt og fysisk, forklarer Thomas, der som 19-årig flyttede til Sjælland i håbet om en bedre fremtid.

Læs også: Mor og søn havde kræft samtidig

Han fik et arbejde, og udadtil virkede han som en ambitiøs fyr, der havde styr på sit liv. Men når det blev fredag, var han ofte tilbage i barndomsbyen, hvor de gamle vaner blev genoptaget.

Levede et dobbeltliv

– Jeg levede en slags dobbeltliv. I hverdagen var jeg en ansvarsbevidst medarbejder, og i weekenden hang jeg ud med mine gamle venner, der var vokset op med de samme problemer som mig, forklarer Thomas og zoomer ind på den aften, der blev startskuddet til det liv, han lever i dag.

Mødt med respekt

Det årlige Sindal-marked trak altid festglade mennesker til byen. Thomas og hans ven havde købt masser øl, og sammen sad de og nød aftenen på en bakketop til lyden af Kandis og mennesker, der skrålede med på Teddy Edelmanns ”Himmelhunden”. Opstemte vandrede de ned i byen, hvor bodegaen blev indtaget.

Spritkørsel var no-go

– Selv om jeg drak og røg hash, kunne jeg aldrig finde på at køre bil samtidig. Det var simpelthen no-go. Derfor kunne jeg slet ikke forstå, at det netop var det, der var sket den nat, forklarer Thomas, der med skrammer på hele kroppen vågnede op hospitalet til en virkelighed, han ikke brød sig om.

Lagde sit liv om

– Jeg blev vred på mig selv, men langsomt måtte jeg også erkende, at jeg ikke bare havde et forbrug. Jeg havde et misbrug af hash og alkohol. Hvis det skulle det være anderledes, skulle det være nu, fortæller Thomas, der stoppede med at tage hjem til barndomsbyen i weekenderne.

Fokus på det gode liv

Hashen blev lagt på hylden, og som hovedet blev mere og mere klart, kunne han endelig fokusere på det liv, han gerne ville leve.

LÆS OGSÅ: Julen gav mig ondt i maven

I dag lever Thomas et roligt liv i København med sin kæreste. Der er ikke længere klumper af hash i kommodeskuffen eller sanseløse drukture i weekenden. I stedet er han afdelingsleder i en virksomhed. Han har uddannet sig til coach og har netop skrevet bogen ”Når alle masker falder” (forlaget Historia), der handler om hans kaotiske barndom, og hvordan han formåede at bryde de gamle vaner og skabe et godt liv.

Ud af offerrollen

– Det er nemt at skyde skylden på andre og fastholde sig selv i en offerrolle, men vi har alle et ansvar for vores eget liv, og vi skylder os selv at leve det liv fuldt ud. Det gik heldigvis op for mig, og hvis jeg kan, så kan andre også.

Sponsoreret indhold