Skæbner

Undskyld jeg forlod dig

26. april 2012 af Joan Andersen
Alt gik i opløsning, da mor døde. Hendes død var tys tys, men Anne Grethe, der kun var ni år, da hun mistede sin mor, har stadig brug for at vide, hvad der egentlig skete. Hvorfor tog mor sit liv og efterlod sin lille pige til en uvis skæbne? Clairvoyant Pia Neves de Brito giver hende svar.
Foto: Morten Mejnecke
Foto: Morten Mejnecke

Tre af de seks søskende var hjemme. Anne Grethes storesøster på 19 år lå og sov på sofaen, da deres far kom ind i stuen. Han vækkede hende forsigtigt.

- Mor er død, hører Anne Grethe ham sige.

- Jeg blev holdt tilbage, jeg måtte ikke se hende. Vi kom ned til underboen, indtil de havde hentet hende, husker Anne Grethe Lund fra Søndersø på Fyn, om den dag hun så sin mor for sidste gang. Hun var lige knap ni år. I dag er hun 40 år, mor til fire piger på 23, 19, 16 og seks år og mormor til to små piger.

- Efter jeg blev voksen og selv fik børn, begyndte jeg rigtig at savne en mor. Mine egne børn spørger jo også efter deres mormor, fortæller hun. Men det er ikke meget, hun kan fortælle om sin mor. Hun husker, at mor var den, der samlede familien. Hjemmet var altid fyldt med mennesker, og moderen elskede at lave mad til den store familie, der talte hele syv børn.

Efter hendes død var familien i opløsning. Anne Grethe boede først hos en storesøster og hendes familie, så flyttede hun hjem til faderen og hans nye kone, hvor de boede sammen med hendes børn.

- Det gik ikke at bo der, så jeg endte med at flytte ind hos en anden søster. Senere kom jeg i plejefamilie, hvor jeg var i tre år, indtil jeg som 15-årig blev gravid og flyttede hjemmefra. Siden har jeg klaret mig selv, fortæller Anne Grethe, der i øjeblikket er sygemeldt pga. hele fire diskusprolapser.

Havde en mørk side
Hun ved, at hendes mor også havde en anden side end den hyggelige og elskelige, som hun husker allerbedst.

- Hun lå tit i sengen. Jeg har fået at vide, at hun havde galdesten og en slem psoriasis, så hun nogle gange ikke kunne holde ud at have bukser på, men jeg ved egentlig ikke, om det var derfor, hun lå så meget i sengen, siger hun. Nu har hun fået besøg at Ude og Hjemmes clairvoyant Pia Neves de Brito, så hun kan lære sin mor bedre at kende.

- Jeg zoomer ind på dig og går mod skillevæggen mellem vores verden og deres, og så kalder jeg på din mor, forklarer Pia. Få øjeblikke efter har hun kontakt og begynder at beskrive Anne Grethes mor Ellen Marie Lund.

- Jeg oplever hende som tilbageholdende og undskyldende, siger Pia og videregiver Ellens ord: - Min lille skat, vil du virkelig tale med mig. Clairvoyanten beskriver et menneske med to sider.

- Hun var et godt og kærligt menneske, men der var også en anden side af hende, en mere mørk og dyster side, som sorte skygger. Den dårlige side af hende var skyld i, at hun døde. Den anden side siger undskyld, forklarer Pia og fortsætter:

- Hun undskylder, som om hun selv har valgt, at hun skulle dø. Hun synes ikke, du har fortjent det. Det var det forkerte tidspunkt at dø på. Også for dig. Du var for ung til at miste din mor. Ellen nægter at fortælle clairvoyanten, hvordan hun døde, men Pia mærker smerter i brystet, der går ned i maven.

- Hun havde det fysisk dårligt til sidst. Jeg føler mig sløret og ikke rigtig til stede i hovedet. Hun var ikke bange, i det øjeblik hun gik over på den anden side. Jeg gætter på, hun har fyldt sig med piller, siger Pia.

- Hun vil helst ikke have, at du ved, det var et selvmord, fordi så har hun gjort det mod dig. Hun håber, at du kan forstå det, nu hvor du er voksen, siger Pia, og Anne Grethe nikker.

- Jeg oplever det ikke som en kæmpe overraskelse for folk, for hun havde de her skyggesider. Dem er hun fri af nu. Hun føler sig let som en fjer, siger hun.

Få personlig clairvoyance med Pia Neves de Brito!

Et spørgsmål trænger sig på hos Anne Grethe: Hvorfor? Hvorfor gjorde hun det?

- Hun har brugt alle sine kræfter på at holde sig oppe og være der for dig og dine søskende, men til sidst kunne hun ikke holde det mørke fra døren mere. Det er hun ked af. Hun har nærmest været ked af det hele sit liv. Og så var det så let, siger hun. Det var en lettelse at give slip, svarer Pia på Ellens vegne.

- I har alle sammen elsket hende som mor, men det forstår hun ikke, for hun synes ikke, hun var noget værd som mor, siger Pia og lader Ellen komme til orde.

- De lykkeligste øjeblikke var, da jeg fik hver og en af jer i min favn, men glæden var kort, så kom mørket igen, siger Ellen. Anne Grethes mor fødte syv børn. Hun oplevede den store sorg at miste sin 21-årige søn, da Anne Grethe var blot fire år.

- Din mor har mere dårlig samvittighed over for dig end dine andre søskende. Måske fordi du er den yngste, efternøleren, siger Pia.

- Det var fredfyldt, da din mor blev fundet. Hun forlod denne verden som et lille lys, der blev pustet ud, så behøvede det ikke at skinne mere. Måske skal du tænke sådan på hende, foreslår hun, og Anne Grethe lader tårerne trille i stilhed for sin mor.

- Jeg savner hende, siger Anne Grethe.

- Gør du virkelig, siger Ellen overrasket.

- Og jeg savner dig, siger hun gennem Pia, som får grødet stemme og blanke øjne.

- Hvis jeg græder, så er det, fordi hun græder, forklarer hun.

- Hun forventer ikke, at du tilgiver hende, men det ved jeg, du gør. Du tilgav hende ikke lige med det samme, men du er ved at være der nu. Hun kan ikke holde ud at gå videre i et nyt liv uden tilgivelse, siger clairvoyanten.

- Du har det blide og gode væsen til fælles med din mor. På det punkt ligner I hinanden. Hun er hos dig tit, specielt hvis du er ked af det. Måske kan du dufte hende, siger Pia, inden hun tager afsked med Ellen.

Sponsoreret indhold