Skæbner

Ung mor løj om dødelig sygdom

6. juli 2015 af Anne Mette Ahlgreen
Foto: Privat
Den australske mor Belle Gibson fik den forfærdelige nyhed, at hun led af uhelbredelig kræft i hjernen og højst havde fire måneder tilbage at leve i. Sund kost og alternativ behandling helbredte hende mirakuløst fra hjernesvulsten. Hundredtusindvis fulgte hendes kamp tilbage til livet, og Belles historie gav håb til andre kræftsyge. Men det hele var én stor løgn. Dansk psykolog mener, at Belle er "afhængig af opmærksomhed".

De fleste kender personer på Facebook, der opdaterer deres status flere gange dagligt, og hvor man kan få den tanke, at de mest af alt tørster efter opmærksomhed. Men den unge kvinde Bell Gibson fra Australien tager prisen som en af de mest opmærksomhedshungrende brugere af sociale medier i de senere år.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Belle Gibson er noget af en kendis i sit hjemland, Australien. Flere hundredtusind har fulgt hendes rørende kamp tilbage til livet på de sociale medier. Hun blev diagnosticeret med hjernecancer og fik at vide hun højst havde fire måneder tilbage at leve i.

Nu fire år efter er hun helt rask. Men kun fordi hun tog sagen i egen hånd. Hun blev helbredt via sund mad og alternativ behandling.

Under og efter forløbet har hun udgivet en kogebog og en app, som hun har tjent gode penge på. Men vigtigst af alt: Hun har givet andre dødsyge mennesker i samme desperate situation det, de søger allermest: Et håb om helbredelse.

Der er kun ét problem ved Belle Gibsons historie: Den er løgn fra ende til anden.

Læs også: Betinna sagde nej til stråler

Da Belle Gibson havde gennemgået behandling med kemoterapi og stråler, valgte hun at fortsætte sin kamp mod den dødelige hjernetumor med alternativ behandling og sund kost. Heldigvis så det ud til at virke, og hun delt sine positive oplevelser på de sociale medier og opfordrede andre til at gøre det samme. Hundredtusindvis af følgere og kræftpatienter fulgte hvert et skridt af hendes rejse og fejrede hendes succes, da hun blev fortaler for alternativ behandling mod kræftsygdomme.

For nylig blev det afsløret, at Belle Gibson aldrig har haft kræft. Hun hævder stadig, at skrupelløse naturlæger narrede hende til at tro, at hun var døende, men tv-programmet 60 Minutes fremlagde bevis for, at det også var løgn - Belle Gibson er ikke et offer. Hun er en svindler.

Tjente fedt på løgn

Den australske blogger lancerede sin successfulde The Whole Pantry business i 2013 - verdens første helbreds- wellness og livsstils-app-fællesskab - baseret på sin egen helbredelse ved hjælp af fuldkornsbaseret kost og alternativ behandling.

Hun lancerede også kogebogen The Whole Pantry cookbook i 2014, som forlaget Penguin trak tilbage, da austalske medier rejste tvivl om Belle Gibsons historie.

Appen blev sågar udpeget af Apple for sine smarte funktioner.

Den 23-årige Belle Gibson - der er mor til et barn - har indrømmet, at hun opdigtede kræftsygdommen, da hun blev udspurgt om sin sygdom i et interview med det australske blad Women's Weekly.

Livslang kamp med sandheden

- Nej, intet af det er sandt, erkendte hun i interviewet med titlen "Min livslange kamp med sandheden".

- Jeg synes bare, det er ansvarligt at sige sandheden. Frem for alt vil jeg gerne have folk til at sige "okay, hun er menneskelig".

Gibson tilføjede, at efter at have løget i et år var konfrontationen med sandheden "meget skræmmende, for at være ærlig".

Belle Gibson har modtaget hademails og dødstrusler, efter at hun blev afsløret. Hun siger, at folks reaktion har været "ubeskrivelig forfærdelig".

Den australske kvinde er ikke gået i detaljer med sine motiver for at lyve, hun har kun sagt, at hun har haft en svær barndom.

Women's Weekly skrev, at revisorer har gennemgået hele The Whole Pantry business og fundet alvorlige uregelmæssigheder.

Penge blev ikke doneret til kræftforskning

Gibsons løgn blev gradvist afsløret, da det kom frem, at hun havde undladt at donere 1,6 millioner kroner fra salget af sin bog til velgørenhed, som hun havde lovet. Hendes venner begyndte desuden at rejse tvivl hendes diagnose i medierne.

De australske forbrugermyndigheder undersøger, om Belle Gibson har overtrådt loven ved at hævde, at hun ville donere penge til velgørenhed uden at gøre det. Virksomheder er nemlig forpligtede til at sikre, at deres produkter eller tjenester ikke misleder forbrugerne, og at alt omkring produkterne er sandt og nøjagtigt.

Todd Harper, lederen af den lokale kræftorganisation i Australien har opfordret patienter til at være på vagt over for helbredelseskure, der lyder for gode til at være sande.

- Vi er meget bekymrede over enhver, som fremsætter uvidenskabelige påstande om cancerbehandlinger, fordi de risikerer, at kræftpatienter vil tage dem alvorligt, siger Todd Harper uden at kommentere den konkrete sag.

Han tilføjer, at patienter skal kontakte deres læge, før de prøver alternative behandlinger inklusiv ekstreme diæter.

Læs også: Løj sin søn kræftsyg og scorede kassen

Dansk psykolog: Det handler om opmærksomhed

Den danske psykolog Bente Andersen-Ledet har skrevet speciale om psykopati og har altid interesseret sig for personer med svigtende realitetssans og en anderledes virklighedsopfattelse end andre.

- Det er en interessant historie. Den tyder på, at kvinden har et vældig stort behov for at have fokus på sig selv. For os andre er det ufatteligt, hvad folk kan få sig selv til. Vi kan måske fantasere om at opdigte en historie, men vi kunne aldrig drømme om at føre det ud i praksis.

- Belle Gibson tænker ikke på, at det kan blive afsløret. Noget tyder på meget lavt selvværd og trang til at hæve sig op, så hun føler, at hun er på niveau med andre. Hun forstår ikke, at hun allerde er på niveau, men hun hæver sig meget højere op og får dermed en masse opmærksomhmed. Jeg tror, at er tale om ren og skær iscenesættelse, siger Bente Andersen-Ledet.

- Hun har tjent knap et par millioner på kogebog og app, det er ganske mange penge, og det tyder på, at hun har gjort det med fuldt overlæg og økonomisk vinding for øje.

- Hvis man er lystløgner eller mytoman, føler man ikke, at man har begået nogen fejl. Den australske kvinde erkender ikke sin fejl og angrer ikke, hun taler om, at det har været "en forfærdelig oplevelse" at blive lagt for had. Hun begrunder sin løgn med en dårlig barndom. Hun vil formentlig have behov for at fortsætte fortællingen om sit liv for at blive ved med at få opmærksomhed, og den vil blive mere og mere voldsom. Det næste bliver måske, at hun fortæller om sin dårlige barndom, eller at hun er blevet seksuelt misbrugt som barn, siger psykologen.

- Der er et strejf af gammeldags psykopati, fordi hun er optaget af sin egen oplevelse og ikke har tanke for andres følelser. hvis hun havde været syg, havde det været ok, for så taler hun til en gruppe med de samme lidelser, men eftersom hun vitterligt ikke er syg, skaber det jo et voldsomt raseri, at hun har ført kræftpatienter bag lyset, og det er fuldt forståeligt, siger Bente Andersen-Ledet.

Bloggere, som forfalsker sygdomme og sågar død for at opnå opmærksomhed, er ikke et nyt fænomen.

Dansker løj om sygdom og egen død

Den 21-årige Clara Maria har for nylig fået enorm opmærksomhed på at skrive om sin kræftsygdom og berette om sin egen forestående død på Instagram-profilen @kemoland. Efter hendes død skulle hendes kræftlæge angiveligt have skrevet en dybfølt lovprisning på hendes profil. Undervejs i processen har en lang række kvinder fulgt hendes gribende opdateringer og er blevet dybt berørt og imponeret af hendes livsmod. Ekstrabladet undersøgte om den navngivne læge var ansat på Aalborg Sygehus' kræftafdeling, det var ikke tilfældet, og sygehuset kunne ikke genkende historien om den syge kvinde.

I sidste måned fik en 27-årig amerikansk kvinde fra staten New York 20 års fængsel for at slå sin femårige søn ihjel med salt, så hun kunne logge på og skrive om hans "sygdom".

Retten vurderede, at Lacey Spears led af Münchausen by Poxy Syndrom, som betyder, at en person opdigter, overdriver eller skaber symptomer på sygdom for at få opmærksomhed og sympati. I mange tilfælde rejser patienten fra sygehus til sygehus for at lade sig undersøge og behandle for de opdigtede symptomer. Australske eksperter mener, at Belle Gibson muligvis lider af samme syndrom. Om det også gælder den danske blogger er endnu ikke fastslået.

I sidste måned fik en 27-årig amerikansk kvinde fra staten New York 20 års fængsel for at slå sin femårige søn ihjel med salt, så hun kunne logge på og skrive om hans "sygdom".

Retten vurderede, at Lacey Spears led af Münchausen syndrom, som betyder, at en person opdigter, overdriver eller skaber symptomer på sygdom for at få opmærksomhed og sympati. I mange tilfælde rejser patienten fra sygehus til sygehus for at lade sig undersøge og behandle for de opdigtede symptomer.

Eksperter i Australien mener, at Belle Gibson muligvis lider af samme syndrom.

Om det også er tilfældet med danske Clara Maria er endnu ikke fastslået.

Sponsoreret indhold