Skæbner

Uskyldig fængslet: Gensynsglæde efter 28 år

2. november 2015 Joan Andersen og Klara Holm. Foto: AP/Polfoto og The Innocence Project
Steven sad fængslet i 28 år for to mord, inden sandheden så dagens lys. Hans familie tvivlede aldrig på hans uskyld.

Følelserne fik frit løb da 59-årige Steven Chane, i sidste uge blev løsladt efter at have siddet i fængsel i 28 år i Texas, USA og kunne give sin mor, Darla, et kæmpe knus.

Gennem alle årene har både hans kone Lenora, hans mor og hans fire brødre støttet ham.

Læs også: Vuggedød: Baby kvalt i forældrenes seng

Steven blev i 1987 idømt livstid for mordene på John og Sally Sweek. Selv om ni vidner dengang svor på, at de havde været sammen med Steven på mordtidspunktet, blev han alligevel kendt skyldig, da en tandlæge påstod, at nogle bidemærker på et af ofrene kun kunne stamme fra Steven. Nu 28 år senere siger tandlægen imidlertid, at han tog fejl.

Steven Chaneys advokater arbejder nu på én gang for alle at bevise, at han er uskyldig.

Løsladt efter 28 år

Steven er efter 28 år i fængsel blevet løsladt og er nu sammen med sin familie.
Før Steven blev dømt, arbejde han som tømrer og havde et helt normalt liv. Men i 1987 blev dømt for de to mord. Stevens motiv for mordene menes at være gæld. Anklagemyndigheden troede, at han havde dræbt John og Sally Sweek, fordi han skyldte dem en masse penge, men det ser heller ikke ud til at være sandt.
Dommeren, der dømte Steven skyldig, løslod den nu 59-årige mand, da han fik en anmodning fra Stevens advokat, Julie Lesser. Hun arbejder for ”The Innocence Project” i Texas.

Deres formål er at få uskyldig dømte løsladt.

Stevens første måltid ude i friheden var en rød bøf.

Sandheden kommer frem

Flere ting i sagen tyder på, at Steven Chasey er uskyldig.

De bidemærker på et af ofrene, som en tandlæge mente kun kunne stamme fra Steven, er ikke Stevens. I de seneste år er man begyndt at sætte spørgsmålstegn ved, om bidemærker overhovedet kan bruges som bevis.

I Stevens sag var det ikke det eneste, der var galt. En af anklagerne i sagen mod Steven tilbageholdte informationer om et falsk bevis for blod på Stevens sko. Den ene ekspert påstod, at der var blod på skoen, mens en anden afviste det.

Desuden er det kommet frem, at en af Stevens kollegaer ikke fortalte sandheden i retten. Han fortalte, at Steven havde bedt om et alibi, men i virkeligheden bad han kollegaen om at fortælle, at han sidste havde været i John og Sally Sweeks hjem en uge inden de blev slået ihjel.

Se videoen: Hundehvalp reddet fra den sikre død

Da Steven blev dømt skyldig, blev beviserne for bidemærkerne anset for at være så stærke, at de overskyggede vidneudsagn fra hele ni vidner, som samstemmende sagde, de havde været sammen med Steven på mordtidspunktet.

Men den 12. oktober i år blev Steven løsladt, mens man afventer sagens videre forløb. I 2013 vedtog de en lov i Texas, som tillader indsatte at blive løsladt øjeblikkeligt, hvis videnskaben bliver bedre til at tolke beviserne, f.eks. når der er tale om dna.

Efter sin løsladelse talte Steven med pressen.

- Jeg kunne sidde og tælle alle de uretfærdigheder, der er gjort mod mig. Jeg har mistet min ældste stedsøn og mit ældste barnebarn for to år siden, men nu er det tid til forsoning, siger han ifølge Daily Mail.

Steven er fast besluttet for at komme videre med sit liv uden at bære nag.

Læs også: Kevin gav tre andre livet

Sponsoreret indhold