16-årig mor blev student

Amber Clarke blev gravid som 15-årig midt i skoleåret. Hun fortsatte sin skole på deltid og har nu sin bestået studentereksamen. Hun høster massiv ros fra andre unge mødre for at være et godt eksempel for sin søn og for teenagemødre.

Amber var en skolepige som alle andre, indtil hun pludselig blev gravid som 15-årig og skulle tage stilling til, om hun ville beholde barnet eller fortsætte sin skolegang. 

Hun valgte at gøre begge dele.

I sidste uge kunne hun stolt vise sit eksamensbevis frem: Den unge mor er blevet student i en alder af blot 16 år.

Dagen var kulminationen på to års hårdt arbejde på Pittville School i Cheltenham i England.  

- Jeg vil give min søn en god fremtid

Læs også: TV-seere drømmer om at blive ung mor

Dét der motiverede den unge mor og gav hende disciplin til at gennemføre skolen var blandt andet, at hun gerne vil give sin søn den bedst mulige fremtid. 

Amber Clarkes eksamenskarakterer var en blanding af 7 og 4-taller, hvilket var bedre end hun selv forventede i betragtning af, at hun måtte junglere mellem at passe sin skole og tage sig af sin søn.

- Jeg fik meget bedre karakterer, end jeg regnede med. Jeg er meget glad, siger Amber Clarke.

Da hun fødte sin søn -  den nu 15 måneder gamle Caiden White i maj 2014 - fortsatte hun sin skolegang på deltid.

- Jeg gik i skole fra otte til 13, og så hentede jeg Caiden i vuggestuen på vej hjem og arbejdede hjemmefra, mens han sov eftermiddagslur.

- Jeg var nødt til at være meget diciplineret. Det har været meget trættende at junglere mellem at være mor og studere, men det var det værd, fordi jeg ved, at jeg kan give ham det bedste, siger Amber Clarke.

Amber blev mødt af sympati-storm

For den unge mor var der en ekstra grund til at glæde sig over resultatet: 

Hun er blevet mødt med en overvældende hjertevarme og støtte på de sociale medier, efter at hendes historie er blevet fortalt i lokalavisen Gloucestershire Echo.

Da den blev lagt ud på avisens Facebook-side, fik den mere end 400 likes og historien satte gang i en strøm af sympatiudbrud, da snesevis af mødre øste deres støtteerklæringer og lykønskninger ud over Amber.

Mange af beskederne kom fra andre unge mødre, og de var alle glade for, at Ambers historie er med til at skabe et mere positivt, inspirerende billede af teeangemødre.

Kath Pearce sammenfattede synspunkterne i sin kommentar:

- Sikken et flot eksempel, du sætter for din søn ved at arbejde hårdt for at få dine karakterer, selv om du er ung mor.

- Med den attitude kan du opnå meget i dit liv. Godt godt og held og lykke med dine fremtidige studier og med at opfostre din smukke, lille dreng.

Go girl! Andre unge mødre kan også!

Læs også: Risikerede livet for at blive gravid

En anden mor med lignende erfaringer deltog også i rosekoret:

- Go girl! Fedt, at du viser alle, hvordan det skal gøres! Jeg var gravid i folkeskolen og fødte mit barn den sidste dag i semestret. Jeg manglede et helt år, og jeg bestod mine eksamener.

-  Jeg var meget stolt af mig selv, og nu mærker jeg også din stolthed. Jeg har gjort det, så jeg ved, hvor svært det er at gennemføre. Kæmpe tillykke til dig. Din lille dreng er heldig at have dig som mor

Tak for støtten - allesammen

Amber Clarke skrev selv en tak på avisens Facebook til alle, der havde kommenteret hendes bedrift:

- Tusind tak. Jeg har fået så meget støtte og en masse fra jer! Jeg kunne ikke have gjort det uden jer.

Mandy Jones havde ikke samme positive oplevelse som Amber Clarke. Mandy savnede støtte fra omgivelserne, da hun blev mor som purung.

- Jeg ville ønske, at jeg havde haft mulighed for at fortsætte min skole, men der var ingen hjælp at hente for mig. Jeg var 14, da jeg fik min søn. 

Men for Janey Soule lykkedes det at holde fast i studierne:

-  Jeg var højgravid, da jeg tog min studentereksamen, jeg bestod og fortsatte med at læse, arbejde og opbygge en karriere for mig selv!

- Det er ikke nemt at gøre det, du har gjort, og du bør være meget stolt. Jeg vil aldrig opfordre til at blive mor i så ung en alder, men jeg vil sige, at det ikke er verdens undergang for nogen, som har støtte fra deres familie og viljestyrke til at forfølge deres drømme! Tillykke.

 

Unge mødre har følt sig set ned på

Læs også: Unge mødre: Inge Yvonnes datter er kommet i pleje

Nogle af kvinderne i kommentarboksen har i forbindelse med Amber Clarkes succeshistorie haft trang til at få luft for den følelse af at blive set ned på, som de har følt sig udsat for som unge mødre.

- Hvor dejligt at læse en positiv historie om unge mødre. Jeg var selv en af dem, og stigmatiseringen der fulgte med, var virkelig hård sommetider! Godt, at du beviser, at vi også kan være til inspiration for vores børn, skriver Vicky Curtis og 

Angie Portlock supplerer:

- Godt gået. Det er en dejlig forandring at læse noget så positivt om unge mødre I stedet for al den dårlige presse. Måske kan nogle af de ældre mødre lære et par ting af dig. Ønsker dig alt det bedste i fremtiden.

- Du er et vidunderligt eksempel for din søn, og jeg er sikker på, at du vil udrette store ting. Godt gået, jeg er sikker på, at du har en dejlig familie til at støtte dig, lyder kommentaren fra Gwen Reeves. 

- Godt for hende! Jeg er træt af, at folk gør unge mødre til stereotyper! skriver Mia Gee.

For unge Amber har moderskabet givet hende en idé om, hvad hun vil arbejde med fremover:

- Forhåbentlig kommer jeg til at arbejde med børn under skolealderen i fremtiden. Jeg tror, at dét at blive mor har givet mig inspiration til at ville arbejde med børn. Jeg ville ikke have gjort noget anderledes, siger Amber.

Hendes studentereksamen har nu givet hende adgang til Gloucestershire College, hvor hun vil tage et kursusforløb, der skal kvalificere hende til at arbejde med børn.