Anne har Hiv, men smitter ikke

Anne blev født med Hiv, og alle troede, hun ville dø af sygdommen, inden hun blev voksen. Men den moderne Hiv-medicin betyder, at Anne kan leve et helt normalt liv, få børn og dyrke ubeskyttet sex. Hun smitter ikke så længe hun tager sin medicin.

Annes mor arbejdede som ulandsfrivillig i Zambia i to år. Da hun tog tilbage til Danmark i 1984, havde hun en overraskelse med hjem. Hun var gravid med Anne, og hun vidste ikke, at hun også var smittet med HIV af sin afrikanske kæreste.

-Far vidste heller ikke, at han var syg. De holdt kontakten via breve, men han nåede ikke at se mig. Min mors sidste ønske var at komme tilbage til Afrika sammen med mig. Jeg var seks år, da vi tog til Malawi og Zambia. Mor skrev til far, men han var død kort tid før. Hverken han eller min mor nåede at få den medicin, jeg får i dag, fortæller 30-årige Anne Kristensen fra Viborg.

Mor og far døde af Aids

Hun var bare 7 år, da hun mistede sin mor Bodil, og flyttede hjem til sin onkel Gunnar, hans kone Krista og deres tre børn. Krista blev Annes nye mor, og hun omtaler begge kvinder som hendes mødre. De var veninder, og Bodil trøstede sig med, at hendes svigerinde og bedste veninde ville tage sig af Anne, når hun selv måtte give op overfor den dengang dødelige sygdom.

- Det må have været forfærdeligt for min mor. Hun vidste, at hun skulle dø fra mig, men hun troede jo også, at hun var skyld i at jeg skulle lide samme skæbne. Lægerne sagde, at jeg ville dø, inden jeg kom i skole. Som mor kan jeg i dag sætte mig ind i, hvor frygteligt det må have været for hende, at hun havde smittet mig. Ingen troede, at jeg havde nogle fremtidsudsigter. Så det var også hårdt for min onkel og tante at tage imod et barn, der helt sikkert ville dø fra dem, fortæller Anne.

Annes mor blev kun 36 år. Hun nåede at leve 7 år med HIV og døde af en følgesygdom. HIV havde givet hende lymfekræft, og hendes immunforsvar var så dårligt, at en lungebetændelse slog hende ihjel. Hun havde været tilbageholdende med at give Anne medicin, fordi det gav grimme bivirkninger. Men Da Anne kom hjem til sin Onkel og tante og bo begyndte hun at få den nye Hiv-medicin. Med den kan hun leve et helt normalt liv uden at smitte sin mand, ligesom hun heller ikke smittede sin datter under fødslen.

Læs hele Annes dramatiske historie i Ude og Hjemme nr 23, der udkommer 3. juni 2015.