Biersted i chok: Førtidspensionist blev myrdet 2. juledag

2. juledag i 1992 blev førtidspensionisten Karsten Kristensen fundet dræbt med mange knivstik i sit hus i nordjyske Biersted. Rejseholdets tidligere chef, Bent Isager-Nielsen, fortæller om den usædvanlige sag.

Hej Bent

Jeg læste for nyligt om det såkaldte julemord i Biersted i Vendsyssel i begyndelsen af 1990’erne, som var uopklaret i flere år, indtil det i forbindelse med en anden drabssag blev opklaret.

Her viste det sig, at der var tale om samme kvindelige gerningsmand i begge sager.

Kan du fortælle om dette juledrab?

Venlig hilsen SF

 

Hej SF

Ja, for jeg kender faktisk Biersted-drabet ganske godt.

Det fandt sted 2. juledag 1992 om morgenen, altså den 26. december, hvor Karsten Kristensen blev fundet dræbt med mange knivstik i sit hus.

Gerningsmanden havde efter drabet også sat ild til huset ved at antænde en stak aviser.

Alle døre og vinduer var låste i villaen bortset fra soveværelsets vindue, der stod åbent. 

 

Forskellige teorier

Aalborg politi indledte med det samme en efterforskning og bad om assistance fra Rejseholdet.

Og det fik de straks i form af blandt andet mig og en række andre medarbejdere fra Rejseholdet.

Førtidspensionisten Kristensen var fraskilt og boede alene i huset, hvor han tidligere havde boet sammen med sin hustru, Bente, og deres børn.

Hustruen og børnene boede i et andet hus i byen.

Læs også: Kan clairvoyante opklare drabssager? 

Efterforskningen var vanskeliggjort af gerningsstedets og ligets tilstand, fordi tekniske spor var gået til i flammerne.

Der var i øvrigt en del forskellige teorier om motivet, der skulle efterforskes.

Benægtede alt

Efter et stykke tid rettede vi dog mistanken mod Bente og en ung mand ved navn John, der boede sammen med hende og børnene.

Efterforskningen afdækkede, at Bente og John var kærester, selv om hun var meget ældre end han.

Vi afhørte dem mange gange, men de benægtede alt, og det afgørende gennembrud fik vi ikke, selv om mistanken var så stærk, at vi fik rettens kendelse til at aflytte deres telefoner og til at aflytte, hvad de sagde i deres hjem.

Læs også: Burde alle bære et våben? 

Kendelse om rumaflytning kan politiet kun få i sager om særlig alvorlig kriminalitet, og hvor der foreligger en bestyrket mistanke.

Trods det var der ikke indicier eller beviser nok til, at anklagemyndigheden ville rejse tiltale, og på et tidspunkt måtte vi opgive at komme videre.

Da havde Rejseholdet og Aalborg politi gennemført en kæmpe efterforskning, som trods den stærke mistanke mod Bente og John ikke medførte en endelig afklaring.

Dræbte datters ekskæreste

Sagen blev som altid, når der er tale om drabssager, i årene efter taget frem og efterforsket, når der kom nye oplysninger eller muligheder. Drabssager forældes nemlig aldrig.

Men først 10 år efter skete der noget.

Den 16. juni 2002 skød og dræbte Bente Kristensen sin datters ekskæreste, den 29-årige Dan Jensen, med et oversavet jagtgevær i hans opgang i Aalborg, fordi hun var utilfreds med, at han skulle have samkvem med sit barn for første gang.

Læs også: Når politiet affyrer skud

Under den nye sag mod Bente blev John også afhørt og tilstod, at det rent faktisk var ham, der 10 år tidligere havde dræbt Bentes mand i Biersted.

Han kunne fortælle om drabet i detaljer, og at hun havde tvunget ham til at begå det.

Hyrede lejemorder

Et nævningeting fandt i 2003 Bente Kristensen skyldig i drabet på svigersønnen året før samt for medvirken til drabet på Karsten 10 år tidligere i Biersted. På billedet øverst ses hun ankomme til retsbygningen.

Den unge kæreste John udførte som nævnt drabet på Karsten, og bagefter satte han ild på Karstens hus.

John blev idømt 10 års fængsel for det.

Læs også: Obduktion var med til at fælde morder  

Bente Kristensen var rent faktisk også tiltalt for endnu en grov forbrydelse, nemlig drabsforsøg på John på et tidspunkt, hvor de ikke længere var sammen.

Hun havde hyret en lejemorder for 50.000 kroner, men det forhold blev hun frifundet for.

Højesteret omstødte i 2004 landsrettens dom på livsvarigt fængsel, så hun slap med 16 års fængsel.

Bente Kristensen er i dag 61 år og har afsonet sin dom.

Usædvanlig sag

Sagen med Bente Kristensen er usædvanlig, fordi det er sjældent i Danmark, at kvinder dømmes for flere drab, oven i købet med års mellemrum.

Den er også usædvanlig, fordi kvinder sjældent idømmes livsvarigt fængsel, og det blev Bente Kristensen jo, indtil Højesteret omstødte dommen. Men sagen er også et eksempel på det, jeg før har skrevet om begrebet uopklaret.

Det er kun domstolene, der kan afgøre skyldsspørgsmål, og derfor er udgangspunktet selvfølgelig altid, at en sag må anses for uopklaret, hvis ikke der foreligger en domfældelse af den mistænkte.

I mange sager har politiet imidlertid en stærk mistanke, som bare ikke er stærk nok til at rejse tiltale og få en dom.

Det skal man huske, når man taler om uopklarede sager.

Venlig hilsen Bent