Donorsøstre søger søskende

Disse tre piger er halvsøskende, men komplet fremmede for hinanden. Katja og Camilla er vokset op i en kernefamilie i Fredericia, mens Lea i midten er fra Nordvestkvarteret i København og har to mødre. Nu søger søstrene flere halvsøskende af sæddonor 045 fra Cryos sædbank for at advare om donorfarens sygdom.

De er søstre, men de har aldrig før mødt hinanden. Alle er de undfanget ved hjælp af en den samme anonyme donor - nr. 045 fra Cryos sædbank.

En tilfældighed og en tragedie har ført dem sammen, og nu søger søstrene flere ukendte søskende for at advare om deres donorfars arvelige sygdom.

Første møde med søstre

Det var en meget nervøs Lea, som skulle møde sine halvsøstre 19-årige Katja og 17-årige Camilla for første gang. Inden da har de tre hverken skrevet eller talt sammen.

Lea har kun skrevet med sine halvsøstres mor Tina Jebjerg. Det er hende, som havde inviteret Lea til Fredericia, så de tre piger kunne møde hinanden for første gang.

Ude og Hjemme er med, da Lea stiger ud af bilen efter den lange biltur fra København til Fredericia, hvor hendes ukendte halvsøstre bor sammen med deres mor.

Mange ligheder

Katja og Camillas mor Tina åbner døren og byder hjerteligt Lea velkommen. Der står varm kakao og gammeldags æblekage på bordet og det fine stel er fundet frem. De har glædet sig til at møde Lea.

Og selv om pigerne hilser forlegent på hinanden til at starte med og forsigtigt stiller høflige spørgsmål, går der ikke længe, før de griner og pjatter sammen.

LÆS OGSÅ: Jasmin fik et chok som 30-årig, da hun fik beskeden: Din far er en ukendt donor.

- Selv kan jeg ikke lige se, at vi ligner hinanden, men jeg kan godt høre, at vi griner ens, siger en lettet Lea, da alle har sat sig ned, og pigerne taler om deres fritidsinteresser.

Fælles interesser

Det viser sig, at både Katja og Camilla har reddet meget. Det gør Lea stadig. Camilla danser, og det har Lea også gjort. De tre sammenligner højde, hænder, hår og graden af stædighed, og stemningen bliver, som havde de kendt hinanden hele livet.

Et øjeblik glemmer de helt, hvorfor de skulle mødes. Mødet blev i virkeligheden sat i stand, for at de i fællesskab kunne fuldføre en vigtig opgave. Sammen vil de forsøge at finde frem til endnu flere af deres mange halvsøskende, så de kan advare dem.

Donorbørn kan være syge

Pigernes biologiske far er blevet syg mange år efter, han donerede sæd. Alle hans donorbørn risikerer at have samme sygdom - den meget sjældne arvelige sygdom MEN1(Multipel endokrin neoplasi type 1), som betyder at hormonproducerende kirtler udvikler svulster.

Camilla med det smukke røde hår er den eneste af de tre søstre, som har arvet sygdommen. Men da der er 50% risiko for at arve sygdommen, må der være flere børn og unge derude, som går rundt og er syge uden at vide det.

Fandt hinanden på facebook

Det er Tina, som i sin tid fik ideen til at søge søskende til sine døtre via facebook. Der faldt Lea over Tinas efterlysning og de to begyndte at skrive sammen. Det var en ren tilfældighed, at Tina hørte om sine døtres donorfars sygdom.

LÆS OGSÅ: Historien om Maria Hasselblad, som fandt sin datters donor-far

-Jeg tænkte ikke over at fortælle Tina om sygdommen med det samme. Jeg regnede jo med, at hun også havde fået oplysningen fra sin fertilitetsklinik, og at Katja og Camilla også allerede var testet, fortæller Lea Ellinor Lausen, der går på fotografværkstedet på den økologiske produktionsskole på Nørrebro.

Sædbank fører ikke protokol

Problemet er bare, at sædbanken Cryos, som har solgt donor nr 045´s sæd ikke har styr på, hvor mange børn, der præcis er tale om. Ligesom de ikke tager ansvar for at oplyse donorbørnenes forældre.

Cryos har ifølge Tina kun oplysninger om, hvor mange graviditeter, nr 045 står bag. Og det er overraskende mange. 69 kvinder er blevet gravide med donor 045, hvoraf de 64 var danske. Ingen kan oplyse, hvor mange børn de graviditeter blev til, eller hvor i landet familierne bor.

Nu håber pigerne, at de kan få andre børn af nr. 045 til at lade sig teste for hans sygdom.

Far til ca 50 børn

- Risikoen for at to halvsøskende mødes og danner par er alt for stor, synes jeg. Det er jo ikke alle forældre, som fortæller deres børn, at de er lavet med en fremmed mands sæd

LÆS OGSÅ: Camilla og Simon blev forelskede, men frygtede at de var søskende af samme donor.

-Nu er jeg mere forarget over, at sædbanken slet ikke har orden i deres papirer. Cryos burde sørge for at informere samtlige implicerede familier om donor 045's sygdom. Det gør de ikke, så det må vi gøre. siger Tina.