En dårlig film om Olsen Banden

Morten Grunwald, hele Danmarks Benny fra Olsen Banden, bryder sig ikke om animationsfilmene om Olsen Banden. Han bruger udtryk som 'smagløs' og 'gyselig'.

Den næste animationsfilm om Olsen Banden er lige på trapperne. Den første film 'Olsen Banden på de bonede gulve' var en stor succes og solgte 350.000 biografbilletter. Men det var ikke alle, der var helt tilfredse. Anmelderne var hårde ved filmen, og den faldt absolut heller ikke i god smag hos Morten Grunwald, som spillede Benny i samtlige 14 af originalfilmene om Olsen Banden.

Talentløse efterligninger

Med udsigten til 'Olsen Banden på dybt vand', som får premiere til oktober, er hele Danmarks Benny igen ude med riven. I et interview med Ekstra Bladet siger han, at den første animationsfilm var "smagløs" og "gyselig". Forventningerne til efterfølgeren er derfor heller ikke for store:

- Den første var gyselig. Det var et opkog af alle Henning Bahs og Erik Ballings ideer, der var klasket sammen i en stor gryde, siger den 78-årige skuespiller og fortsætter:

- De har ikke grebet den originalitet og den poetisk, komiske fuldkommen overrumplende hitte-på-som-hed, som Bahs og Balling havde. Det er et afkog med talentløse efterligninger.

LÆS OGSÅ: Børge fra Olsen Banden: Jeg er stolt

Nogle af hans bedste år

Grunwald mener desuden, at man ikke har fanget den ånd og 'spirit' som Bahs og Balling havde. Den hårde kritik bliver dog taget med sindsro hos filmenes instruktør Jørgen Lerdam.

- Han har jo lov til at have sin mening. Jeg synes bare, at det er mærkeligt, at man ikke må lave noget nyt. At det gamle er helligt og ikke må røres ved. Men jeg forstår ham godt. Det er jo nogle af hans bedste år, vi går ind og piller ved her, siger han og fortsætter:

- Jeg er klar over, at jeg har bevæget mig ind i et minefelt. Det er øretævernes holdeplads at lave en film om Olsen Banden. Men jeg kan kun sige, at jeg gør det af kærlighed og ikke for at tjene penge.

Tegnefilmsagtig farce

Ifølge Jørgen Lerdam har det ikke været målet at lave en decideret kopi af originalfilmene.

- Målet har været at give nye generationer lov til at opleve den magi og det eventyr, der er i fortællingen om Olsen Banden. Jeg ved, at Bahs og Balling selv hentede inspiration i tegnefilmens verden, og man kan sige, at hele farcen omkring Olsen Banden er meget tegnefilmsagtig, siger han.

LÆS OGSÅ: Børge fra Olsen Banden: Kærester over sms

Danskhed og folkelighed

Helt uenig i kritikken af den første film er Jørgen Lerdam dog ikke:

- Jeg kan godt se nogle fejl, vi lavede i den første film. Figurerne snakkede bl.a. for meget, og det har vi forsøgt at gå lidt væk fra i den nye. Og så har vi forsøgt at gøre historien større og give den lidt mere action og drama, men uden at det bliver for Hi-Tec. Vi vil gerne bevare den danskhed og folkelighed, som originalfilmene rummede. Men med en splint i øjet, siger han.

Annette Heick som Yvonne

'Olsen Banden på dybt vand' bliver af Nordisk Film præsenteret som en børnefilm. Men ifølge Jørgen Lerdam er det ligeså meget en familiefilm på niveau med Far til fire-filmene.

- Forældrene skal også have noget for pengene, når de tager med børnene i biografen, siger han.

På rollelisten er blandt andet Martin Buch (Egon), Nicolaj Kopernikus (Benny) og Annette Heick (Yvonne).