Føder børn til de rige

Som 17-årig kom danske Anne Dorthe til USA som au pair. Hun blev gift, uddannede sig til skønhedsekspert og fik to sønner. Da hun hørte om et ægtepar, der ikke selv kunne få børn, foretog hun et karriereskift. Anne Dorthe blev professionel rugemor og får en kvart million per barn. Men hun gør det ikke for pengenes skyld.

Foto: Lisa Berberian

I 2008 mødte vi Anne Dorthe i USA, og hendes historie glemmer vi aldrig:

- Det har været en hård tid for alle i familien, specielt for Anne Dorthe. Jeg forsøgte at tale hende fra det denne gang, men der er noget specielt ved danske kvinder. De gør de ting, de brænder for, og man kan ikke snakke dem fra det. Jeg kan i hvert fald ikke. Men jeg elsker Dorthe, og jeg er stolt af hende. Jeg véd, at hun gør det med hjertet, og ikke for pengenes skyld.

Jeg kan se på Santiago, at han ikke forventer svar. . Han ville blot fortælle, hvor stolt han er af sin 36-årige danske hustru, der for anden gang er optaget af sit eget, sociale projekt som professionel rugemor. Anne Dorthe skal om få dage på West Boca Medical Center i den amerikanske solskinsstat føde en lille pige, som hun ikke er biologisk mor til, og som Santiago ikke er far til.

Så snart den lille pige er født, bliver hun givet bort til et velhavende ægtepar, som skal være den nyfødtes mor og far resten af livet.


Journalist Carsten Holst sammen med Anne Dorthe kort før fødslen i 2008

Ude og Hjemme på pletten
Ude og Hjemme har som det eneste medie fået Anne Dorthe og Santiago Concepcions tilladelse til at berette om fødslen, de sidste dage inden, om Anne Dorthes følelser, hendes forventninger, de fysiske og mentale strabadser og meget andet.

Santiago har støttet Anne Dorthe hele vejen og fulgt sin hjertegode hustrus projekt fra sidelinjen med et håb om, at dette andet rugebarn bliver det sidste.

Jobbet er alt for hårdt for hende, og det slider på forholdet. Men det er helt hendes egen beslutning.

Læs også: Jeg får aldrig mit eget barn

Føler intet for pigen i maven
Jeg besøgte Anne Dorthe i familiens dejlige hjem i et velhaverkvarter i Boca Raton nord for Miami i januar 2008, nogle måneder før fødslen. Her fortalte hun ærligt og usentimentalt om sin tilværelse som rugemor.
Børnene Erik og Markus var dengang 11 og fem år.

Tre år før, den 12. maj 2005, havde Anne Dorthe født sit første rugebarn, drengen Luke. Hun havde bogstaveligt talt lejet sin krop ud til to velhavende amerikanske ægtepar, som hver havde betalt omkring 20.000 kr. pr. måned i "husleje".

Læs her, hvordan Anne Dorthe har det i dag

Fik 250.000 kr. for barnet
Anne Dorthe vidste, at hun skulle føde en lille pige, da hun fredag den 15. februar 2008 blev indlagt på West Boca Midical Center. Efter 12 timer var fødslen overstået, og den danske kvinde lå glad og smilende i barselssengen med en vidunderlig pige på 3.800 gram og 41 cm i armene. Ved barselssengen stod et amerikanske ægtepar, der lige var blevet far og mor, med glædestårer i øjnene. Anne Dorthe rakte dem pigen med et smil og sagde:"Værsgo, hun er jeres. Pas godt på hende".

- Om jeg så får tilbudt 10 millioner dollars, vil jeg ikke være rugemor igen. Det var hårdere fysisk denne gang, end jeg havde regnet med. Men jeg fortryder intet. Siden jeg fik ægteparrets befrugtede æg indopereret på en klinik i Las Vegas for ni måneder siden, har jeg vidst, at barnet ikke er mit. Jeg havde ingen følelser for pigen, da jeg afleverede hende. Nu er jeg bare glad og lettet, sagde Anne Dorthe.

Dagen efter fødslen tog vi alle på restaurant for at fejre, at alt var gået godt. Jeg spurgte Anne Dorthe, om ikke hun for første gang i ni måneder havde lyst til et glas vin. Hun måtte ifølge kontrakten ikke drikke alkohol under graviditeten. Men hun rystede på hovedet og smilede. Den danske rugemor med et hjerte af guld ville hellere sidde lige så stille og komme til kræfter. Det havde hun om nogen fortjent.

Læs også: Jeg måtte ofre mit tredje barn