Hanne lånte 150.000 kr. af Facebook-venner

Hanne havde kæmpet med en tyngende gæld i 22 år. Hun betalte trofast sine afdrag hver måned, men pengene blev spist af dyre renter. Men så fik hun en idé: Hvad nu, hvis hun kunne låne pengene rentefrit af sine Facebook-venner over fire år?

Husker du 39-årige Hanne Møller Nielsen fra Skejby ved Aarhus? Den enlige mor blev landskendt, da hun i januar i år bad om hjælp på Facebook. Siden hun var 16 år gammel, havde hun kæmpet med en gæld, som støt og roligt havde vokset sig til 200.000 kroner. Dyre renter gjorde, at de fleste af hendes surt tjente penge forsvandt ned i et bundløst hul.

Endeløs gældsspiral

Hver gang der opstod en uforudset udgift - en tandlægeregning eller et defekt komfur - måtte hun tage nye lån, fordi alle hendes penge var gået til at betale af på de andre lån. Hun befandt sig i en endeløs gældsspiral. Der måtte tages drastiske midler i brug. Derfor skrev hun følgende på Facebook: Kender jeg 150 personer, som hver vil låne mig 1.000 kroner rentefrit i fire år?

LÆS OGSÅ: Sonja reddede sin mands liv

Bøn blev hørt

Når hun skrev sådan, skyldtes det, at hendes samlede gæld da var på netop 150.000 kroner. Da Ude og Hjemme besøger Hanne og hendes niårige datter, Laura, i Skejby, er hendes bøn for længst blevet hørt, og hun skylder hverken banken eller Peter fra L'Easy penge.

- Flere steder ville de have en ekstra måneds ydelse for at indfri lånet, så det samlede beløb landede på 167.000 kroner. Dem lånte jeg af i alt 52 forskellige personer, som havde læst om mig på Facebook og ønskede at hjælpe, fortæller Hanne.

Generøs betjent

Hanne oprettede sin Facebook-gruppe en tirsdag, og allerede om søndagen var alt faldet på plads. Bl.a. lånte hun 100.000 kroner af en betjent, som selv engang havde været i samme situation.

- Jeg troede, det var løgn, da han skrev det. Men han skrev, at han skam mente det seriøst, siger Hanne.

Hun har nu oprettet en fast overførsel til ham på 2.000 kroner om måneden. De øvrige på listen af låneydere bliver strøget lidt efter lidt, og de kan selv følge med via gruppen på Facebook.

En tjeneste i rente

Hvor hun før betalte op til 23 procent i rente, betaler hun nu renter i form af en lille tjeneste. Hun har f.eks. passet en hund, mens en anden er blevet forkælet med hjemmelavede flødeboller, og en tredje har fået en stor pose fredagsslik.

- Siden 2004 har jeg kontinuerligt betalt 3.000-6.000 kroner af hver måned. Men mange af pengene blev spist af dyre renter. Frem til januar 2013 faldt gælden blot fra 200.000 til 150.000, fortæller Hanne.

LÆS OGSÅ: Alexander siger velkommen hjem fra krigen til mor

Dø i gæld

Hun er selv skyld i sin gæld, så hun ønsker ikke på nogen måde at få medlidenhed. Hun indså bare, at hun var ude i et umuligt projekt.

- Jeg har altid været i gæld. Jeg regnede med, at jeg skulle dø i gæld. Det er 22 år siden, jeg flyttede hjemmefra, og jeg har aldrig kunnet spare op til noget, siger Hanne.

Nu forventer hun at være gældfri om senest fire år. Og så skal der endelig spares op.

Én centimeter nærmere målet

- Jeg vil spare op, så Laura kan få en flot konfirmation. Jeg har også lovet hende, at vi skal rejse sammen resten af livet. Vi skal ud og svømme med delfiner. Vi vil også gerne til USA, Grønland og Australien. Det er dejligt at kunne drømme sammen, siger hun.

Om to måneder begynder de sammen at klippe i et målebånd på 150 centimeter. Der er gælden nemlig nået ned på 150.000 kroner.

Hver gang, de klipper én centimeter af målebåndet, er de et lille skridt nærmere målet.