Hele verden taler om Marius

Sagen om aflivningen af giraffen Marius, som har skabt voldsom debat i Danmark – og som har ført til dødstrusler mod direktøren i Zoo – er gået verden rundt. Medier fra hele kloden fortæller historien om ”det brutale drab” på Marius, og om den vrede, dyreelskere føler efter aflivningen.

Dette er ikke Marius men et modelbillede. Marius blev kun to år. Han blev aflivet i går.

 

 

I går morges klokken 9.15 sluttede giraffen Marius' liv brat. To år nåede det smukke dyr at blive, før den blev aflivet med et enkelt riffelskud i Københavns Zoo.

Ekkoet fra skuddet bredte sig straks verden rundt, hvor dyreelskere har reageret med en blanding af bedrøvelse og raseri.

Genlyd verden over

Sagen om den to år gamle han-giraf, som ifølge København Zoo skulle aflives, fordi dens gener allerede var repræsenteret blandt girafferne i de europæiske zoologiske haver, og man derfor ikke kunne komme af med ham, og fordi man ikke kunne beholde ham i København Zoo, hvor der allerede er en han, nemlig Marius' far, har i dén grad vakt genlyd verden over.

LÆS OGSÅ: Abe redder uønsket hund

Medier så langt væk som i Australien og USA har skrevet om aflivningen. Meningerne er delte.

New York Times, som af mange betegnes som verdens vigtigste og mest dagsordensættende avis, beskriver, hvordan "vrede er brudt ud" efter Marius' død, og hvordan videnskabelig direktør i København Zoo nu får dødstrusler af rasende dyreelskere.

Dødstrusler mod direktøren

I tabloidavisen New York Post beskrives aflivningen som et "brutalt drab", og radiostationen ABC i Australien har interviewet en professor og dyreforkæmper, som mener, at sagen er dybt tragisk, og at folks vrede er forståelig, fordi de simpelthen har fået nok.

Den verdensomspændende opmærksomhed har man også kunnet mærke i København Zoo, hvor videnskabelig direktør Bengt Holst har modtaget flere tusinde henvendelser fra folk fra både Danmark og udlandet. De fleste af henvendelserne har været negative.

LÆS OGSÅ: Folk smider bare deres killinger ud

- Det er altid godt med en debat, og det er fint, at nogen siger, at de er uenige. Men tonen har ikke været pæn. Det har været fuldstændig ude af proportioner, og jeg har på mail fået fem-seks ubehagelige henvendelser, hvor folk er kommet med direkte dødstrusler mod mig og min familie, lød det i går fra Bengt Holst til BT.

Besvimede ned i giraffen

Efter Marius i går var blevet aflivet, blev den parteret foran hundredevis af nysgerrige gæster i København Zoo. Det var dyrlæge Mads Bertelsen og hans assistenter, der med sakse, knive og store tænger opererede løs på det store dyr, mens de fortalte tilskuerne og indvoldene og deres funktioner.

Ifølge BT var stanken fra det døde dyr så fæl, at en ung mand på et tidspunkt besvimede og faldt direkte ned i den opskårne giraf.

LÆS OGSÅ: Her er 10 af læsernes sødeste hunde

Efter parteringen blev Marius' god serveres i store lunser til havens løver og isbjørne. Også det har vakt harme blandt dyreelskerne, som mener, at det var barbarisk.

Intet er gået til spilde

Ingenting er dog gået til spilde. De dele, som ikke blev serveret til rovdyrenes frokost - heriblandt Marius' strubehoved, nakkehvirvler, fødder, formave, tarme og testikler - vil nu blive undersøgt og brugt i forskningsøjemed både herhjemme og i udlandet.

Det har været fremme, at andre zoologiske haver og bl.a. en rigmand tilbød at løskøbe Marius i løbet af weekenden. Til det sagde videnskabelig direktør i København Zoo i går til Ekstra Bladet inden aflivningen:

- Vi kan ikke bare sende giraffen et hvilket som helst sted hen. Som udgangspunkt kan vi kun sende den til en anden zoo indenfor avlsprogrammet i den europæiske forening for zoologiske haver, EAZA.

LÆS OGSÅ: Gnaven bulldog adopterer killing

Forstår godt vreden

Direktøren forstår dog godt, at folk reagerer meget følelsesbetonet, når sådan noget som en aflivning sker. Men han vil ikke af den grund forsøge at begrænse antallet af dyr, som skal aflives.

- Nej, vi afliver kun dem, der er nødvendige at aflive for at opretholde en sund bestand. Det er vigtigt at fastslå, siger han til Ekstra Bladet.