Hun har en kalv som kæledyr

17-årige Tinna Rasmussen har kastet sin kærlighed på kalve, og træner dem, så de bliver lydige som hunde.

Foto: Gregers Kirdorf

"Jo mere, jeg lærer menneskene at kende, des mere holder jeg af dyrene".

Hvem der end fandt på udsagnet, kan 17-årige Tinna Rasmussen fra Serridslev ved Horsens i Østjylland tilslutte sig det. Den kønne østjyske pige har, siden hun var 11 år, passet kalvene på naboens gård.
Dengang fik hun tildelt sin egen klappekalv, som hun trænede med, lige som andre træner med deres hunde.

Har kastet sin kærlighed på kalve

Siden har Tinna kastet sin kærlighed på det specielle kæledyr, og trænet utallige kalve til at være lige så lydige som menneskets bedste ven.

- Jeg holder også meget af hunde og heste, men kalvene står mit hjerte nærmest, siger Tinna, der også sætter kalvene højere end mange mennesker.

LÆS OGSÅ: Gris lever hundeliv

- Jeg blev tit mobbet i skolen, fordi jeg havde andre interesser end mine jævnaldrende kammerater. De forstod ikke, at jeg hellere vil være sammen med mine kalve end med dem, fortæller Tinna, da hun går ind i stalden, der i dag også er blevet hendes arbejdsplads.

Gider ikke make-up og fester

Naboen tilbød nemlig Tinna en læreplads, da hun i fjor blev optaget på Bygholm Landbrugsskole i Horsens.
Da Tinna blev ældre, blev hun mobbet, fordi hun ikke ville bruge makeup og med til fester.

- Det har aldrig været mig at maje mig ud. Jeg mener, at hvis man skal have et godt liv, skal man have lov at leve sit liv, som man helst vil, uden at lytte til, hvad andre mener, fortsætter Tinna, mens kalve og køer forsøger at overdøve hende med højlydt brægen og muhen.

Træner kalvene til at være lydige

- De fleste af dyrene har jeg trænet med, indtil de selv har fået kalve, og de kender min stemme, forklarer Tinna og styrer hen mod boksen med sin yndlingskalv, Karla, som hun har trænet, siden hun var spæd.

LÆS OGSÅ: Mine hunde blev forgiftet

- Jeg har som regel seks til otte kalve i skole om året på skift. Jeg slipper dem, når de selv får kalve, og Karla skal snart kælve, så jeg bruger lidt ekstra tid på hende, inden hun snart skal stå på egne ben, forklarer Tinna.

Hun har anskaffet sig et fint strigleudstyr, ligesom det pigerne på rideskolerne bruger til deres heste.
- Pelstypen er næsten ens hos en hest og en kalv. Kalvens er lidt blødere - næsten som en labrador, forklarer Tinna, mens Karla nyder opmærksomheden, inden turen går gennem den lille landsby og op til en nærliggende mark, der fungerer som træningsbane.

Hengiven som en hund

Undervejs lystrer Karla sin venindes mindste kommando. Tinna har udviklet et specielt kommandosprog.

- Det var jeg nødt til. Kalve reagerer bedst på høje toner. Dybe toner gør dem urolige, forklarer Tinna og udstøder en lyd, der minder om en solsorts trille for at få Karla til at standse op.

Andre lyde betyder gå, løb, venstre om, højre om eller rolig nu. Efter et par runder på marken, hvor Karla får lov at strække ud i galop, skal der nusses og kæles lidt.

- Karla er utrolig kærlig og vil gerne slikke mig i hele ansigtet. Det er hendes måde at fortælle, at hun accepterer mig, siger Tinna, der ikke er i tvivl om, at det er hos kalvene, hun har mødt mest kærlighed.

- Kalve har en fred og en ro over sig, som de fleste mennesker ikke har. De dømmer ikke én, men accepterer én som den, man er. Kalvene giver mit liv mening, siger Tinna og stiger op på ryggen af Karla, inden turen går tilbage til stalden.