Jane talte ved sin egen bisættelse

Lørdag formiddag blev 53-årige Jane Hoffmann, som tog sit eget liv på en selvmordsklinik i Schweiz, bisat ved en mindehøjtidelighed i Aarhus. Jane havde selv planlagt bisættelsen og skrevet talen.

Fotomontage: Jane Hoffmann med datteren Rikke til venstre. Til højre Janes urne ved bisættelsen

 

 

"Så blev det min tur. Jeg har slået godnat-ski'en, sat træskoene, taget billetten eller taget strikken. Vi har alle joket med de forskellige ordsprog, og det har også været sjovt. Mega-sjovt. Men døden taler vi ikke om, og hvorfor? Tænk lidt over det - den kommer før eller siden."

Med disse ord indledte Jane Hoffmann talen til sin egen bisættelse i Store Kapel på Vestre Kirkegård i Aarhus i går formiddag.

Fuld af kærlighed og humor

Talen, der typisk Jane var fuld af humor, blev fremført af formanden for foreningen En Værdig Død, Flemming Schollaart, som var med i Schweiz, da Jane Hoffmann den 9. januar tog sit eget liv.

LÆS OGSÅ: I dag tager Jane sit eget liv

Med tilladelse fra Janes familie bringer vi her uddrag af talen, der fortsatte med både alvor, humor og kærlige ord:

Døden var en befrielse

"For mig er det en befrielse, ingen sygdom mere - og heller intet skattevæsen, der kan komme efter mig, så hurra for det."

"Livet er skønt, og det er rigtig skønt, bare man ikke er syg. Når man bliver syg, er der så mange småting, der bliver uoverskuelige og andre, der er fuldstændig ligegyldige. Husk at leve, mens du gør det. Lad være med at vente, til du bliver gammel. Nyd livet og vær gode ved hinanden."

Jane kom også ind på sin egen død og om emnet aktiv dødshjælp:

Læs også: Jane sov ind med et smil

Valgte selv en værdig død

"53 år, ja, det er jo ingen alder. Men sådan blev det, og sådan har jeg ønsket, det skulle være. Jeg er ikke ked af det nu, jeg har jo fået fred."

"Min mor blev kun 60 år, hun var levende død i 9 måneder. Dengang bestemte jeg, at det ikke skulle overgå mig. Det er uartigt at holde liv i nogen, der faktisk er død, levende død."

"Vores bedste ven, hunden, den får bare en sprøjte, når den er syg. Så hvorfor kan vi ikke så få det, aktiv dødshjælp? Jeg håber virkelig, at det kommer en dag."

Ked af at skulle væk så tidligt

"Jeg har været dybt ulykkelig over at skulle forlade denne verden. Men det at leve blev for svært til sidst."

"Jeg har sandelig haft mange gode og sjove oplevelser, tænk bare på vores tur til Afrika, som vi skulle have, når vi blev pensionister. Ja, go daw do, godt vi kom af sted."

Læs også: Janes sidste ferie med familien

"Hvis jeg ser bort fra min sygdom, ja, så har livet været skønt og sjovt. Husk at grine hver dag. Det er sundt. Måske skulle jeg have grinet lidt mere? Nej, det havde nok ikke hjulpet meget i mit tilfælde."

 

Pas godt på hinanden

"Men hårdt har det været, ikke kun for mig, men også for mine dejlige unger, Rikke og Rune, og ikke mindst Kim, der har hørt på mig hver dag."

Læs også: Kim ville følge sin kone i døden

"I tre har betydet alt for mig. Bedre børn og mand kunne jeg ikke have haft, jeg har elsket jer over alt på jorden."

"Derfor tror jeg også, der bliver ro på, når jeg er væk. Jeg ved, I har haft det hårdt, faktisk tror jeg, det oftere er værre et være tilskuer til det end at være i det. Pas godt på hinanden."

"Og til mine venner og familie: Tak for hjælpen - og for at I var der. Man siger, det er i nøden, man skal lære sine venner at kende. Det har I bevist."

 

Vil sprede asken i godt vejr

Efter talen blev Etta Camerons "Oh, happy day" sat på anlægget, hvorefter Janes to børn, Rikke, Rune, og ægtefællen, Kim, sagde farvel og tak.

- Jeg synes, det gik rigtig godt. Det var ikke en lang mindehøjtidelighed. Det hele varede måske 20 minutter. Men det var meget i mors ånd, fortæller Rikke.

Læs også: Rikke støtter sin mors ønske om at dø

Bagefter var det egentlig planen, at Janes aske skulle være blevet spredt i Aarhus havn, men familien besluttede sig for at udskyde det på grund af det kolde og dårlige vejr.

- Mor hadede også kulde. Så det ville ikke have været godt. Så vi gør det en anden dag, når vejret er blevet bedre, og når vi har lyst og overskud, lyder det fra Rikke. 

Populært lige nu i Ude og Hjemmes webshop

En session med Ude og Hjemmes clairvoyante, Anne-Marie Østersø, er en af de mest populære tjenester i shoppen.


En session koster
kun 500,-


Selvom serummerne fra M2 til øjenvipper og bryn ikke er helt billige, er de stadig populære.
De virker nemlig!


Serummerne koster
hhv. 975,- og 1.025,-


Vores shapewear i shoppen er eftertragtet, for det får dig til at se 5 kilo slankere ud på et øjeblik. Disse shorts er blandt favoritterne.


Shorts'ne koster
kun 475,-