Liget er aldrig fundet: To mænd fik lange fængselsstraffe

Alt hersker fred og idyl i fiskerlejet ved kanalen mellem Enø og Sjælland. Det er svært at forestille sig, at en mand blev myrdet på Enø i 2011. Liget et aldrig fundet i sagen, som Bent Isager-Nielsen her fortæller om.

Du har flere gange skrevet om drabssager uden lig og de vanskeligheder, det medfører for politiet.

Men i de fleste sager finder man jo trods alt på et tidspunkt lig eller ligdele.

Kan du give et eksempel på en sag, hvor man får dømt gerningsmanden, uden at han har tilstået, og uden at der er dukket et lig eller noget af liget op?

Venlig hilsen Skorpionen

 

Hej Skorpion

Jeg vil fortælle om en sag, som blev meget omtalt i medierne – og som førte til en bog med titlen “Drabet Uden Lig” og en TV 2-dokumentarserie af samme navn.

Det hele begyndte i november 2011, da 40-årige Henrik Houberg Madsen forsvandt sporløst fra en feriehytte på Enø nær Næstved.

Han var taget dertil sammen med sin mandlige ægtefælle Bo, som bagefter sagde til politiet, at han i hytten havde fortalt Henrik, at han ville forlade ham til fordel for en kvinde, hvorefter Henrik forlod stedet i den mørke nat.

Han blev aldrig set siden.

Bo forklarede også, at han regnede med, at Henrik, der på det tidspunkt stod til en fængselsstraf på grund af flere svindelsager, var flygtet til udlandet.

Omfattende efterforskning

Umiddelbart lød det til at være en ordinær forsvindingssag og så alligevel ikke.

En kvinde henvendte sig til politiet og fortalte, at hendes mand Claus havde betroet hende, at han sammen med Henriks ægtefælle Bo havde myrdet Henrik på Enø og skaffet liget af vejen i en varebil.

Læs også: Obduktion var med til at fælde morder 

I den følgende meget omfattende efterforskning fandt politiet hverken liget eller varebilen.

Og Bo og Claus nægtede alt.

Alligevel gennemførte Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi en overbevisende efterforskning, der byggede på indicier, og som pegede på, at Bo og Claus havde begået drabet, og at de var lykkedes med at skaffe liget af vejen.

Anklagemyndigheden rejste på baggrund af politiets efterforskning tiltale, og Bo og Claus blev begge dømt, først i byretten og senere i landsretten.

De har under hele forløbet fastholdt, at de er uskyldige og har været udsat for et justitsmord.I landsretten blev Claus idømt 19 års fængsel og Bo 15 års fængsel.

Fandt blodspor

At de to mænd blev dømt uden egentlige beviser og uden at have tilstået noget som helst, gjorde, at pressen begyndte at interessere sig for muligheden for et justitsmord.

Og TV 2 begyndte som nævnt at arbejde på en dokumentarserie om sagen.

Et omfattende journalistisk arbejde gik i gang, og målet var at afdække et justitsmord og afsløre dårligt politiarbejde.

Læs også: Det gigantiske kup i  Brøndby   

Det lykkedes rent faktisk for journalisterne at finde frem til den varebil, som Henriks lig sandsynligvis var kørt væk i.

I bilen fandtes der blodspor, og blodet stammede fra Henrik ifølge dna-undersøgelser, som journalisterne fik foretaget.

Man fandt også frem til, at de to dømte mænd Bo og Claus kunne sættes i forbindelse med varebilen. Indtil dette punkt havde de dømte fra fængslet udtalt sig med stor lyst til journalisterne, men den lyst forsvandt nu.

Det stort anlagte journalistiske arbejde mundede til sidst ud i, at man i stedet for at afsløre et justitsmord fik cementeret, at de to dømte rent faktisk var skyldige.

Man fastholdt dog kritikken af politiets arbejde.

Teoretisk tvivl

Journalisterne bag bogen og programserien har udtalt, at det var af stor betydning, at de fandt varebilen og dna-spor fra offeret, fordi det fjernede tvivl om et justitsmord.

For mig at se har der nu aldrig været tale om en sådan tvivl.

Når politiet har efterforsket en sag, og når Anklagemyndigheden har rejst tiltale, og når både byret og landsret har dømt, så er enhver begrundet tvivl om de tiltaltes skyld nemlig taget i betragtning.

Teoretisk tvivl er ikke lig med rimelig tvivl.

Læs også: Man kan være normal - og ond og farlig  

Det er relevant og interessant, at journalisterne fandt frem til bilen, men kan ikke bruges til at postulere, at man på den måde fik fjernet mistanken om justitsmord.

Fundet af bilen og blodsporene var ikke nødvendige for at opklare sagen og få gerningsmændene dømt.

Programserien “Drabet Uden Lig” kan stadig ses på TV 2 Play.          

Venlig hilsen Bent