Lykkeligt liv uden ben

Diana Morgan-Hill troede ikke, at hun ville kunne smile igen, da hun for 25 år siden fik begge ben kørt af. Men i dag er den 54-årige kvinde et forbillede for tusinder af handicappede.

Diana fik begge ben kørt af

Diana Morgan-Hill var en succesrig forretningskvinde med eget reklamebureau og styr på tingene, da alt pludselig gik galt i løbet af få sekunder. En sommeraften i 1990 kom hun i en London-forstad for sent til toget, og begyndte at løbe efter det. Det blev Dianas sidste løbetur på sine egne ben.

Da den dengang 29-årige kvinde forsøgte at åbne togets dør, kom hendes ben i klemme mellem perronen og toget. Hun mistede begge ben, og efter ulykken blev hendes liv aldrig det samme. Men hun siger selv, at det på mange måder ikke er blevet dårligere, tværtimod.

Sagsøgt af jernbaneselskabet

Nogle kvinder har en fantastisk evne til at overkomme selv de sværeste forhindringer. Sådan en kvinde er Diana. Dybt traumatiseret gik det langsomt op for hende efter ulykken, at hun aldrig igen kommer til at danse, løbe, ride eller spadsere en tur. Men ikke nok med det.

Da Diana havde det sværeste psykisk og fysisk, besluttede jernbaneselskabet at sagsøge hende. Diana havde overskredet den streg på perronen, som passagererne skal holde sig bag, mens de venter på toget.

Læs også: Lonny mistede begge forældre

På den måde ville selskabet fraskrive sig ethvert ansvar for ulykken, og undgå at betale erstatning til den benamputerede kvinde. Beslutningen blev mødt med forargelse i England. En domstol besluttede fem år efter ulykken at tildele Diana en erstatning på mere end seks millioner kroner. Dommeren mente, at jernbaneselskabet havde 70 procent af skylden for ulykken, og Diana kun 30 procent.

Godt og værdigt liv uden ben

Nu, 25 år efter tragedien, har Diana skrevet bogen ”Love og Justice” (Kærlighed og retfærdighed, red.) om ulykken. Her fortæller hun om stoltheden over at have fået et godt og værdigt liv på trods af de manglende ben.

- Jeg levede tre et halvt år i Helvede, mens British Rail (jernbaneselskabet, red.) forsøgte at ødelægge mit liv. Jeg havde mistet evnen til at gå, ja jeg havde nær mistet mit liv, da selskabet sagsøgte mig. Det var næsten værre end at miste benene, siger Diana Morgan-Hill til britiske medier.

Læs også: Freja blev forgiftet af mor

Kampen for erstatning gjorde, at hun i 2000 blev skilt fra sin mand. Men hun har aldrig mistet viljen til at leve et godt og meningsfuldt liv. Hun har blandt andet deltaget i Vild med Dans for handicappede, og danset ved de paraolympiske lege i London i 2012.

Forbillede for mange

Dianas hårde kamp har givet hende et lykkeligt liv, og hun er i dag et forbillede for mange handicappede. Hun bor i egen lejlighed og kører en handicapbil.

- Jeg elsker livet, selv om jeg stadig 25 år efter ulykken savner at løbe en tur. Det plager mig stadig, at jeg løb efter det tog og blev kørt over. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvad jeg havde lavet i dag, hvis det ikke var sket.

- Men i stedet for at sidde og tude dagen lang, vælger jeg at se på det positive i livet. Jeg ser udfordringer i stedet for forhindringer, siger Diana.