Måske gav mystisk lyd symptomer på hjerneskade

Flere amerikanske diplomater i Cuba og Kina har oplevet mystiske lyde og er blevet syge.

Flere amerikanske diplomater og ambassade-ansatte har meldt om oplevelser med mystiske lyde, fulgt af en række symptomer såsom svimmelhed, kvalme, tinnitus og hovedpine. 

Det skete efter sigende først med diplomater i Cuba i 2017 og for nyligt i Kina.

Nu viser en ny forskningsartikel, at diplomaterne fra Cuba ganske rigtigt oplever problemer med synet og har forringet hørelse, balance, søvn og kognition i månederne efter, at de oplevede de mystiske lyde. Det skriver Videnskab.dk, hvor du også kan høre en optagelse af lyden. 

– Der er ikke længere så meget tvivl om, at diplomaterne har været udsat for noget, siden de har fået de her skader, men jeg tvivler på, at lydene i sig selv har givet dem skaderne, siger Dorte Hammershøi, professor på afdeling for Signaling og Information Processing, Aalborg Universitet.

Hylende lyd 

19 af diplomaterne fra Cuba beskriver ifølge den nye undersøgelse, at de hørte en højfrekvent (lys), gennemtrængende, hylende og til tider metallisk, knirkende lyd indenfor i deres hjem eller hotelværelse, og symptomerne kom efter det. 

Læs mere på Videnskab.dk: Forsker: Vi er på kanten af en ny kold krig

Tidligere forskning har fundet, at ultralyd kan give skader på hjernevævet, men hverken lyd eller ultralyd er en særlig plausibel forklaring, vurderer Dorte Hammershøi.

– Ultralyd bliver nemt dæmpet af både luft og strukturer i rummet, såsom stole og borde, og derfor vil ultralyd være et dårligt våben at bruge på afstand, forklarer Dorte Hammershøi. 

Samme konklusion fremgår af en FBI-rapport, som nyhedsbureauet Associated Press har fået adgang til, og af det nye videnskabelige studie.

Voldsom og brændende følelse

Den tætteste våbenteknologi med lignende effekt er mikrobølger med høj intensitet, fortæller Steen Søndergaard, chef for Forsvarets Videnscenter.

Læs mere på Videnskab.dk: Forsker: Vi udsættes for potentielt farlig ultralyd i det offentlige rum

– Et eksempel på et sådant system er Active Denial System, også kaldet "heat ray". Man har udviklet heat rays til at opløse og skræmme grupper af mennesker væk (for eksempel ved en ulovlig demonstration, red.).

Heat rays udsender højenergi-mikrobølger ud fra en parabollignende skærm, der hurtigt giver en voldsom, brændende følelse på huden, men forsvinder igen, kort tid efter at personen er væk fra strålerne.

Måske er de blevet forgiftet

Forskerne har også overvejet, om skaderne kan være kommet fra et giftstof.

Men hvis diplomaterne var blevet forgiftede, ville man kunne se det på deres organer, vurderer forskerne.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere advarer: Rabarberblade kan give livsfarlige forgiftninger

Det er dog ikke alle kemiske stoffer, som påvirker hjernen og giver sanseforstyrrelser, som også skader organerne, indvender professor emeritus Albert Gjedde efter at have læst artiklen.

– Jeg kan ikke se, at de kan udelukke giftstoffer på hjernen, ved at konstatere at organerne virker, som de skal. Tag for eksempel LSD. Det kan jo give en kraftig påvirkning af sindet og hjernen, uden at man kan se det på andre organer eller ved at lave hjerneskanninger, påpeger Albert Gjedde, professor i Neurobiologi på Syddansk Universitet.

Andre artikler på Videnskab.dk

Giftmordet på Litvinenko: Hvad er polonium egentlig?

Forskere har fundet ny behandling mod tinnitus