Mariell havde kæmpe svulst i maven

Mariells forældre havde godt nok en mistanke om, at der var noget ravruskende galt med deres lille pige. Men de havde ingen anelse om alvoren i den chokerende besked, de fik fem dage efter hendes dåb: Jeres datter har kræft.

Mariell var en stor baby allerede ved fødslen og vejede hele 4.580 gram, da hun kom til verden i 2013. Under graviditeten fik hendes mor, 34-årige Mette Døssland, lavet alle obligatoriske undersøgelser, og alle resultater var fine, og graviditeten forløb fint. Men der var noget, der ikke stemte. 

Efter fødslen voksede og voksede lille baby Mariells mave og blev meget hård. Mette og hendes mand, Even, gik til utallige lægebesøg, men det var svært at få lægerne til at forstå deres bekymring.

Fem dage efter den lille piges dåb kunne Mette ikke holde det ud længere. Hun er uddannet sygeplejerske og besluttede sig for at bruge sit netværk for at få svar på datterens problemer. 

– Mariells lever var stenhård og mindst tre gange så stor som normalt. En af lægerne, der tilså hende, troede, det kunne være på grund af hjertesvigt. 

Men nogle dage senere viste prøverne, at Mariells mave var fuld af kræft. 

Læs også: Lille Alva var et mirakel

Hård behandling

Mette blev ramt af panik-angst, da det gik op for hende, hvor syg hendes lille datter faktisk var.

– Jeg kunne tilstrækkeligt fagsprog og latin til at forstå, hvad lægerne talte med hinanden om. Og det var jo min baby, det handlede om, og jeg kunne se svulsterne på ultralydsbillederne. 

Prognosen for at overleve denne kræftform er heldigvis god, men selve behandlingen er hård. Mariell var på det tidspunkt 4 måneder, og hendes forældre fik at vide, at hun skulle behandles med to forskellige kemokure, før hendes eget immunforsvar forhåbentlig var stærkt nok til at kunne bekæmpe kræften på egen hånd. Behandlingen virkede tilsyneladende godt, og kræften blev slået ned. 

Nye ultralydsundersøgelserne viste dog nogle hvide mærker på leveren, men det forklarede lægerne som kalk-rester.

– Vi vidste, at der var en risiko for tilbagefald, og vi fik også at vide, at det ville tage mange år, før nogen turde erklære vores datter helt rask. 

– Men der var aldrig nogen, der tog en rygmarvsprøve, der kunne have afsløret, at Mariell fortsat havde kræft i sin lille krop, siger Mette. 

For lægerne nøjedes med at tage blodprøver og urinprøver, som viste, at alt var godt. 

Hele familien ramt

Udtrykket om, at en ulykke sjældent kommer alene, passer godt på den hårdt ramte familie. Mette havde nemlig skadet sin ryg i en bilulykke, før hun blev gravid med Mariell, og gennemgik en større operation for det umiddelbart efter hendes datters kemobehandling.

Og i 2016 kom Even pludselig også svært til skade, da han styrtede syv meter ned ad en bakke og fik knust tre ryghvirvler, ødelagt sit haleben og brækkede en fod. Mens Even var indlagt på sygehuset, blev han ringet op af sin hustru, der overbragte ham den tunge nyhed, at Mariell var blevet syg igen. 

– Mariell havde et problem med det ene øje. Nogen påstod, at hun havde slået sig i børnehaven, men det blå mærke på det ene øjenlåg blev større og større, husker Mette, der frygtede det værste.

Desværre fik hun ret: Mariell havde fået kræft i øjenhulen. Og det var en mere aggressiv variant af den første kræftsygdom. Hun har nu været gennem en højdosis behandling med kemo hver 10. dag og har været i Tyskland for at få protonstrålinger. Hun har også fået fjernet den venstre binyre, og under den operation åbnede lægerne også ind til øjet for at fjerne kræften der. 

De seneste måneder har den hårdtprøvede Mariell fået immunterapi, som skal evalueres senere på året. Nogle af senskaderne efter de mange behandlinger er blandt andet nedsat hørelse og et svækket syn.

Læs mere: Pia fik en søn med Downs syndrom - "Jeg ville have valgt Eliaz fra"

Tapre lille pige

Hendes forældre krydser fingre for, at det kommer til at gå godt. Midt i alle ulykkerne kom også et lyspunkt, da Mette og Even blev forældre til lillebror Mikkel Rune. Han er nu 1 år, så familien har nok at se til. Alle Mariells prøver ser indtil videre heldigvis fine ud, så der er håb. Men de hårdtprøvede forældre indrømmer også, at det er opslidende at gå og vente på svar hele tiden. 

Heldigvis er Mariell ukueligheden selv:

– Jeg vil være frisk ligesom alle mine kammerater. Det er uretfærdigt, at jeg skal være væk fra børnehaven så længe ad gangen, fordi jeg skal på sygehuset, siger den tapre lille pige.