Melissa forfulgt af skam i årevis: Jeg er morderens datter

Melissa var 15 år, da hun fandt ud af, at hendes far var en berygtet seriemorder. I årevis gik Melissa alene med sin skam og frygtede, at nogen opdagede, at hun var morderens datter. Først da hun stod frem, kunne hun komme videre med sit liv.

Halvanden times kørsel mod nord gennem millionbyen Los Angeles’ kaotiske trafik sænker roen og freden sig over et velhaverkvarter i forstaden Santa Clarita.

Vagtmanden træder ud af huset ved indkørslen og beder formelt om navn og id. Han træder et par skridt tilbage og ringer til beboeren i den store, toetagers villa på Carmelita Drive 27000.

– Okay, De må køre. Fru Moore venter Dem, lyder beskeden.

Gartnere, gadefejere og talrige andre ansatte sørger for, at der er rent og pænt i denne eksklusive enklave, der ikke uden grund kaldes Beverly Hills nummer to, næst efter filmstjernernes foretrukne bopæl i Hollywood mod syd i Californien.

I dette jordiske paradis med privat swimmingpool, sportsanlæg og meget andet bor Melissa Moore på andet år sammen med sin familie. Den 35-årige kvinde er i øjeblikket genstand for millioner af amerikaneres beundring og respekt.

Melissa er nemlig ”Morderens Datter”. Engang hed hun Jesperson til efternavn efter sin far, Keith Hunter Jesperson.

Læs også: Moderfølelsen kom ikke automatisk: Jeg elskede ikke min søn

Hun voksede op i socialt belastede trailerparker og drømte om at blive dagplejemor eller hushjælp for velhavere. Hendes fars navn, Keith Jesperson, får det til at løbe koldt ned ad ryggen på millioner i USA. Han er nemlig en af de mest forhadte og berygtede seriemordere i landets kriminalhistorie.

Han fik tilnavnet ”The Happy Face Killer” – ”Morderen med det smilende ansigt”, og Jesperson var et usædvanligt grusomt menneske.

Har danske rødder

Hver gang Melissas far havde myrdet en uskyldig kvinde, sendte han et anonymt brev med en smiley til medier, politi og andre. I brevene fortalte han, hvor liget kunne findes. Sådan var Melissas far. Melissas børn, Jake, 11, og Aspen, 14, har efterårsferie fra skolen, og ægtefællen, Sam Moore, har taget fri fra arbejde. De fire kunne ligne en almindelig amerikansk kernefamilie, hvor man hygger sig i ferien og har det rart med hinanden.

Melissa taler i telefon med endnu en tv-station, der vil have fingrene i hende. Hun er vært på sit eget tv-program, Crima Watch Daily, der er et af de mest populære tv-kriminalmagasiner i USA.

Melissa har deltaget i talkshows både hos Oprah Winfrey og Dr. Phil. Den smukke, blonde kvinde har nemlig en historie, der er så unik og livsbekræftende, at medierne står i kø for at fortælle den.

Kun få slipper forbi vagtmanden ved indkørslen til rigmandskvarteret. Men midt i en travl hverdag har Melissa inviteret Ude og Hjemme indenfor i sin verden.

Inden hun fortæller sin historie, vil hun først høre om Danmark. Melissa har nemlig danske rødder og drømmer om at besøge landet.

Hendes fars familie hed oprindeligt Jespersen og boede lidt uden for København. I forrige århundrede udvandrede

Melissas tipoldefar til Canada og skiftede Jespersen ud med Jesperson. Senere flyttede familien til USA, hvor Melissa er vokset op i staten Washington, nord for Californien.

Læs også: Kevin gav tre andre livet

Følte skyld og skam

Melissa var 15 år og en følsom teenager, da hendes mor, Rose Hucke, i 1995 fortalte hende det, der ændrede Melissas tilværelse til et mareridt.

– Din far er i fængsel. Han har slået et menneske ihjel, sagde moderen. Hun uddybede ikke sagen nærmere, og Melissa spurgte ikke.

Men hendes far var mere end bare drabsmand. Han var seriemorder.

Keith Jesperson blev idømt tre gange fængsel på livstid i tre forskellige stater.

Selv påstod ”Morderen med det smilende ansigt”, at han havde myrdet omkring 160 kvinder over næsten hele USA, mens han var langturschauffør.

Politiet mener dog, at tallet er langt mindre. Det har kun været muligt at domfælde ham for otte drab i seks forskellige stater i perioden fra januar 1990 til marts 1995.

Siden Melissa var 15 år, voksede hun altså op med visheden om, at hendes far var morder. Men hun turde ikke fortælle det til nogen, ikke engang sine nærmeste veninder og skolekammerater. Hun var helt alene i verden med sin skam, afmagt og en skyldfølelse, der truede med at tage livet af hende.

Ikke engang sin mor kunne hun tale med om det ubegribelige, som hendes far havde gjort. Efter skoletid sneg hun sig hen på det lokale bibliotek for i hemmelighed at læse om de uhyrligheder, som hendes far havde begået og var blevet dømt for.

Melissa frygtede i det meste af sin ungdom, at hun havde arvet sin fars dna med ond- skab. Hun spekulerede også på, om hun risikerede at bringe sin fars trang til at dræbe videre til sine egne børn. ”Er ondskab arveligt?”, spurgte hun ofte sig selv i teenagerårene.

Ikke én dag gik, uden Melissa frygtede, at efternavnet Jesperson ville afsløre, at hun delte kød og blod med den mand, der fyldte alle i USA med afsky og foragt. Hun levede sit liv i mørke og ensomhed.

Alt ændrede sig, da Melissas datter, Aspen, var 7 år og lige var startet i skole.

Læs også: Tak for alt far

– Alle har en mor og en far. Hvor er din far, spurgte den lille pige.

Familien boede dengang i byen Spokane i staten Washington, og Melissa valgte at være ærlig – til en vis grænse.

Hun fortalte sin datter, at hendes morfar er i fængsel, fordi han havde gjort noget, man ikke må.

Læs også: 2-årig kvalt i en vindrue: Jacob tabte kampen

Opgør med skammen

Datterens spørgsmål ændrede alt for Melissa. Hun indså pludselig, at hun ikke kunne fortsætte sit liv med at skjule sandheden.

Uden at kende konsekvenserne besluttede Melissa at lægge alle kort på bordet og se, hvad der skete. Hun trådte frem i offentligheden og sagde ærligt:

– Jeg er datter af en morder. Gør det mig til et dårligere menneske, en ringere mor eller hustru? Har jeg ikke også ret til et liv uden skam og skyldfølelse? Har jeg gjort noget forkert?

Melissa trådte ud af mørket og fandt en plads på livets solside. Hun flåede den sociale arv af sig og skrev bogen

”Shattered Silence” (Den Brudte Stilhed, red.) med undertitlen ”Den ufortalte historie om en seriemorders datter”.

Bogen blev en bestseller i USA, og Melissa optrådte overalt. Hun skjulte intet og fortalte om en barndom med en kærlig far, der puttede dynen omkring hende, læste godnathistorier og kyssede hende kærligt på panden.

Hun ville ikke forsvare sin far som morder, og tog selvfølgelig afstand fra hans bestialske handlinger. Hun besluttede at vie sit liv til at hjælpe ofrene for den slags kriminalitet, som hendes far havde begået.

Han ville dræbe mig

Melissa skjulte heller ikke, at hun som barn havde alle tiders far. Hun kunne ikke ønske sig en bedre.

Da Melissa var lille og skulle lære at cykle, løb han ved siden af hende og passede på, at hun ikke væltede. Keith Hunter Jesperson levede et dobbeltliv, og som barn oplevede Melissa næsten kun den bedste side af ham.

I dag har hun ingen kontakt til sin far. Keith Hunter Jesperson afsoner sin straf i et statsfængsel i staten Oregon.

Melissa må leve med den grusomme sandhed, at hvis hendes far havde fået muligheden for det, ville han også have myrdet Melissa og hendes to søskende.

Det fortalte hendes farfar, efter at han havde besøgt Keith i fængslet.

– Din far elskede dig. Men han havde planer om at dræbe dig, fortalte den rystede farfar.

I dag er Melissa taknemmelig for, at hun besluttede at træde ud af mørket og fortælle sandheden.

Læs også: Vuggedød: Baby kvalt i forældrenes seng

Ude og Hjemme har besøgt Melissa Moore i hendes hjem i Californien, og over tre uger bringer vi hele den barske, men også livsbekræftende historie om ”Morderens datter”.

Læs i Ude og Hjemme i denne uge: Far kvalte mine killinger.