Min mand fik barn med en anden

Dorte og hendes mand havde været sammen i 20 år, da han smed bomben. Han havde en affære, og elskerinden ventede hans barn. Det blev starten på flere år med vrede, frustration og kampen tilbage til den kærlighed, der stadig var der

I sofaen i huset i Nysted sidder Dorte. Foran hende sidder hendes mand, Morten, med et nervøst udtryk i ansigtet.

I flere uger har Dorte vidst, at der var noget galt, men hun har slået det hen. Hun undrede sig, da han konstant havde sin telefon på sig, mens de var på ferie i USA, men hun kunne ikke få sig til at stille det spørgsmål, der inderst inde nagede hende. Har du en affære?

Det behøver hun heller ikke. Da det nervøse udtryk bliver forløst, er Dortes liv forandret for altid.

Nicki var utro med veninden

– Da han sagde, at han havde en affære, var min første indskydelse, at det måtte vi løse. Men da han fortalte, at hun var gravid og ventede hans barn, ramlede hele min verden. Jeg havde tusind spørgsmål, men jeg kunne ikke stille nogle af dem. I stedet tog min vrede over, og selv om han ville løse det og sagde, at han ville være sammen med mig og børnene, smed jeg ham ud, fortæller 47-årige Dorte Petersen.

Utro efter 20 års ægteskab

Dorte og hendes mand havde været sammen i 20 år. De havde fået bygget et svensk træhus i Nysted, og de havde begge travlt med hver deres fritidsinteresser. Dorte red, og Morten dyrkede ekstremløb, og det var sjældent, at de to delte en flaske vin eller tog på weekend sammen.

Og selv om parret havde haft samtaler om at have mere tid sammen uden børnene, blev det kun ved snakken, og hverdagen tog igen over.

– Jeg vidste godt, at vores forhold ikke var optimalt. Men vi skændtes aldrig og havde det egentligt fint sammen. Så selv om jeg vidste, at vi kunne være bedre til at gøre ting sammen, havde jeg på ingen måde set det komme, forklarer Dorte, der de efterfølgende dage følte, at hun levede i en anden verden.

Fyldt op af vrede 

– Da han var kørt, var min første tanke, at jeg ville lave et bål i haven og brænde alle hans ting. Jeg var så fyldt op af vrede og ville bare have en skilsmisse, og det kunne ikke gå for hurtigt, fortæller Dorte, der hurtigt kontaktede en advokat.

Myrdede sin utro hustru

De efterfølgende dage følte Dorte, at hun levede i en boble. Det var stadig ikke sunket ind, at den mand, som hun elskede og havde skabt et liv sammen med, nu var ved at skabe det samme med en anden, uden at hun havde vidst det. Hun fik kvalme, når hun prøvede at spise, og når hun lagde sig i sengen om aftenen, myldrede tankerne gennem hovedet.

Om dagen fik hun trøstende opkald fra veninder, og hendes chef gav hende en uge fri og kom forbi og fyldte køleskabet med mad, men trods den store støtte følte Dorte, at hvert minut var et mareridt.

– Jeg tabte 10 kilo, for sorgen var så altoverskyggende. Jeg havde følelsen af, at jeg havde levet sammen med en mand, jeg overhovedet ikke kendte, og på det tidspunkt kunne jeg slet ikke se, hvordan vi nogensinde skulle få det til at fungere igen.

Mødt med medlidenhed

Når hun gik på gaden i det lille lokalsamfund på Lolland, blev hun ofte mødt med blikke fyldt med medlidenhed, og hun oplevede flere gange, at folk, hun ikke kendte, spurgte ind til hendes mands affære.

– Jeg følte lidt, at jeg var en omvandrende god historie, men hele mit liv lå jo i ruiner. Det var jo enormt privat, så derfor var det også svært, at folk, jeg ikke kendte, pludselig kendte til det.

Dortes mand fik en lejlighed i den nærliggende by. Flere gange mødtes de for at snakke sammen, men ofte måtte hun afbryde deres møde for at tage hjem igen. En nat vågnede hun brat.

Utro til sit bryllup

Tankerne omkring fremtiden havde kørt rundt, og mens resten af huset sov, tog Dorte en beslutning. Hun ville kæmpe for den mand, som hun inderst inde stadig elskede.

Ville kæmpe for ægteskabet

– Morten havde intet ønske om at blive skilt, og han sagde flere gange, at han var parat til at kæmpe for ægteskabet, uanset hvor lang tid det måtte tage.

Dorte fik lov til at gå alle sin mands mails og sms’er igennem, og selv om mistroen stadig var der, når han forlod huset, svarede han og dokumenterede, hvor han havde været, uden tøven, når hun spurgte.

De begyndte i terapi, hvor en terapeut kunne få det kriseramte ægtepar til at sætte ord på deres følelser. Der blev grint, grædt og udtrykt vrede, men når sessionen var overstået, gik de hver til sit.

Dorte besluttede, at hun ville give sig selv et halvt års time-out. Hun ville ikke tage nogle store beslutninger i den periode, men trods det løfte til sig selv, kunne hun ikke stoppe tankemylderet.

Min mand levede et dobbeltliv

Faldt om af stress

– Spørgsmålene hobede sig jo op. Skal vi være sammen? Hvad med børnene? Hvad med det nyfødte barn? Det hele kørte bare rundt i hovedet på mig, og samtidig havde jeg også et enormt ansvar over for mine egne børn, forklarer Dorte, der som tiden gik blev mere og mere udmattet.

Flere gange besvimede hun kortvarigt, og en dag på arbejde var det ved at gå galt.

– Jeg faldt simpelthen om, og jeg kunne først huske noget, da jeg lå i ambulancen. Der vidste jeg godt, at jeg ikke kunne blive ved, som jeg havde gjort hidtil. For der var intet i vejen med mig, min krop reagerede bare på den enorme stress, den havde været udsat for.

Dortes mand var i mellemtiden flyttet tilbage til familiens hus, og da Dorte kom hjem fra hospitalet, tog hendes mand over. Han ordnede de huslige pligter og sørgede for børnene, så Dorte kunne få den ro, som hun havde sådan brug for.

Maria Donna taler ud om sin ægteskabskrise efter Michael Monetzs utroskab

Blev bedre efter halvandet år

De havde lange samtaler om aftenen, og når Dorte igen og igen spurgte ind til samme episoder, så svarede han hver gang.

– Jeg tærskede virkelig langhalm på det, men han blev aldrig irriteret eller udtrykte andet end, at han ville vores familie. Han havde jo sagt undskyld lige siden første dag, og det holdt han fast i. Efter halvandet år begyndte jeg at kunne tage det ind. For jeg kunne virkelig høre, at han mente det.

De to spor, de begge følte, at de havde kørt i, blev samlet til et. De tog på spaophold og kunne sidde om aftenen og snakke nærværende med hinanden. Noget, som de begge savnede fra dengang, forelskelsen brusede i kroppen.

I dag er det cirka fire år siden, at bomben sprang i Dortes forhold, og i dag har hun og hendes mand det bedre end nogensinde.

Utro sønner får hjælp af deres mødre

Har tilgivet affære

– Det er måske ikke alle, der kan forstå, at jeg kunne tilgive, hvad han havde gjort, men jeg er kun blevet mødt af opbakning for den måde, som vi har kæmpet for vores forhold på. Jeg tror, at man selv skal opleve det, før man kan sætte sig ind i det, for i dag er det så nemt at trykke på skilsmisseknappen og hoppe videre til noget nyt. Det svære er at tage det lange, seje træk for at få kærligheden og intimiteten tilbage, fortæller Dorte, der har tilgivet sin mand for hans utroskab.

– Det har taget lang tid, kostet mange kræfter, og min viljestyrke er virkelig blevet sat på prøve. Men det har været en lettelse og en sejr at nå dertil. Man skal ikke tilgive for enhver pris, men hvis jeg skulle give et godt råd, så synes jeg, at man virkelig skal mærke efter, hvad man inderst inde har mest lyst til. Jeg er i hvert fald lykkelig for, at jeg gjorde det.

Utroskab ødelagde mit liv

Dortes mand, Morten, har haft samvær med sit barn med den anden kvinde, men i øjeblikket kører der en sag i Statsforvaltningen.