Overlevede virus i hjernen

Nicolaj var kun fire dage, da han blev ramt af en virus, der gik i hjernen og truede med at ende hans liv. En årvågen læge, tilfældigheder og et lille mirakel reddede ham.

- Vi ser det højest én gang om året. Den sidste dreng døde.

Lægen svarede ærligt og kontant på Anne-Sophie Hjertholms spørgsmål, mens hun sad på intensivafdelingen og vågede over sin lille søn. Blot fire dage tidligere havde hun født Nicolaj. Han var sund og rask, troede de, men han sov meget. Alt for meget.

LÆS OGSÅ: Natalie snød døden og blev mor

Nikolaj blev indlagt

Det var lørdag aften. Hun og hendes kone, Lisette, havde et vennepar på besøg, da de pludselig opdagede, at lille Nicolaj blev blå.

- Jeg tog ham op og stimulerede ham. Jeg har arbejdet på børneafdelingen, så jeg vidste, at det kunne være slim, der havde sat sig fast. Men da jeg tog ham op, kunne jeg mærke, han havde feber. Lisette ringede til vagtlægen, der straks sendte dem videre til hospitalet. Nicolaj blev indlagt.

Ingen vidste hvad han fejlede

Han kom i behandling lige med det samme og blev undersøgt på kryds og tværs. Men mandag morgen vidste lægerne stadig ikke, hvad den lille dreng fejlede. Iltmætningen i blodet faldt og faldt.

- Jeg var næsten sikker på, han ville dø, siger Lisette, der tog sig af datteren Isabella, mens Anne-Sophie sad hos Nicolaj.

Diagnosen

Lægen opdagede ved et tilfælde, at Lisette havde et forkølessår ved munden, og straks blev lille Nikolaj testet for herpesvirus. Den lille dreng havde fået virusen, og han havde formentlig fået det allerede ved fødslen.

LÆS OGSÅ: Blodprop ødelagde mit sprog

- Vi fik at vide, at han i bedste fald ville blive spastiker, i værste fald ville han dø, fortæller hun.

Men så skete der et mirakel, langsomt fik Nicolaj det bedre, og efter 23 dage på hospitalet blev han udskrevet.

Nikolaj kan blive matematikprofessor

- Vi tjekkede ham nok 40 gange i døgnet det første år. Vi var bange for, at han ville stoppe med at trække vejret, siger Lisette. Men sygdommen vendte aldrig tilbage til Nikolaj.

Hun forsøgte at være ekstra meget sammen med sin dreng for at knytte det bånd, som sygdommen havde brudt. Det tog det meste af et år. I dag er Nicolaj to år. Han har absolut ingen mén efter den voldsomme sygdom.

LÆS OGSÅ: Fandt sin datters ukendte far

- Normalt følger de børn med sådan noget her, indtil de starter i skole. Men ikke med Nicolaj. Han er afsluttet. Han er forud for sin alder med sin udvikling, og det har han været hele tiden. Hvis han ikke havde haft herpes, så var han nok blevet matematikprofessor, og det kan han nå endnu, siger den stolte mor.