Rikke rørt over dokumentar om mor

– Det var helt vildt dejligt at se hende igen, siger 23-årige Rikke Kimie Andersen, som i fredags var inviteret på en forvisning af den barske dokumentarudsendelse om hendes mor, Jane Hoffmann, som DR2 sender i aften kl. 21. 53-årige Jane tog sit eget liv på en selvmordsklinik i Schweiz i januar. I dokumentaren følger man familien helt tæt både før og efter Janes selvmord.

Jane med sin elskede datter Rikke i lufthavnen inden afrejsen til Schweiz

 

 

Da 23-årige Rikke Kimie Andersen i den 8. januar fløj til Schweiz på den sidste rejse med sin mor, 53-årige Jane Hoffmann, som skulle ned og tage sit eget liv på en selvmordsklinik i alpelandet, havde hun et lille videokamera med i tasken.

LÆS OGSÅ: Janes sidste brev til Rikke: Få børn

Kameraet havde hun fået af journalisterne på DR 2 Undersøger, som siden december har arbejdet på en dokumentarudsendelse om aktiv dødshjælp generelt - og om Jane Hoffmann og hendes familie i særdeleshed.

Helt tæt på

Det er en barsk og rørende historie, og i udsendelsen, som bliver vist i aften kl. 21 på DR 2, kommer vi helt tæt på.

Rikke filmer eksempelvis helt op til få timer før, familien torsdag aften den 9. januar kører ud til selvmordsklinikken i et industrikvarter i Zürich for at tage den allersidste afsked med deres elskede mor og kone. Og hun filmer igen på sit hotelværelse få timer efter, Jane er død.

LÆS OGSÅ: Jane talte ved sin egen bisættelse

Det kan virke uforståeligt, at hun havde lyst, overskud og kræfter til at filme i så trist og overvældende en situation, men på mange måder var Rikke faktisk glad for, at hun havde kameraet med.

Dejligt at se mor

- Det var rart. Jeg havde selvfølgelig de andre at tale med, men jeg havde også behov for at være lidt for mig selv med mine tanker - og så skulle jeg jo sætte ord på dem, fordi jeg havde kameraet at formulere dem til, forklarer Rikke, som for første gang så den færdige dokumentarudsendelse i fredags hos DR i Aarhus.

LÆS OGSÅ: Jane sov ind med et smil

- Det lyder måske mærkeligt, men det var helt vildt dejligt at se den. Det var helt vildt dejligt at se mor igen. Jeg troede, det ville være hårdere, og jeg fik da også en klump i halsen til sidst, der hvor mor dør. Men det var bare så dejligt at se hende og høre hendes stemme igen. Jeg savner hende, fortæller Rikke om den 30 minutter lange dokumentar.

Glad for at vi sagde ja

- Det er selvfølgelig et meget langt forløb, som er kogt ned. Og der er også rigtig meget, der er sorteret fra, men jeg synes, de har gjort det rigtig godt. Det er et journalistisk program, hvor de forsøger at se sagen fra begge sider. De interviewer læger fra Holland, hvor aktiv dødshjælp er lovligt, som forklarer, hvorfor de gør det, og hvorfor de synes, det er det rigtige at gøre, og de interviewer danske læger, som ikke synes, aktiv dødshjælp skal være lovligt, forklarer Rikke, som var nervøs, da hun skulle ind og se udsendelsen i fredags.

LÆS OGSÅ: I dag tager Jane sit liv

- Men jeg synes virkelig, de har lavet den på en ordentlig måde, og jeg er glad for, at vi sagde ja til at medvirke. Det er dejligt at have filmen som et minde om mor, forklarer Rikke.

Jane ønskede en debat

Det var Janes egen beslutning at stå frem og fortælle sin barske historie i medierne. Som hun fortalte i Ude og Hjemme tilbage i november i fjor:

- Der er ikke noget, jeg hellere ville, end at leve videre - men ikke for alt i verden. Jeg vil have lov at dø med værdighed. Det er derfor, jeg har sagt ja til at medvirke i denne artikel. For at sætte fokus på aktiv dødshjælp. Det skal vi også have i Danmark. Det er forkert, at man er nødt til at rejse ud af sit eget land, når man er så syg, som jeg er. Jeg ville helt klart hellere dø i fred og ro herhjemme.

LÆS OGSÅ: Janes sidste jul

Takkede Ude og Hjemmes læsere

Jane fulgte med glæde den debat, hendes historie skød i gang i Danmark. Godt fem timer før, hun den 9. januar kørte ud på selvmordsklinikken for at dø, skrev hun en sidste hilsen på Ude og Hjemmes Facebook-side til de mange tusinde danskere, der fulgte og støttede hende:

"Til alle jer, der har været inde og skrive søde hilsner til mig: I ved ikke, hvor meget det rent faktisk varmer. Jeg er meget rørt over det og tusinde tak. Jeg har læst hver og en. KÆMP VIDERE I DANMARK FOR AKTIV DØDSHJÆLP. Man ved aldrig, hvem sygdommen rammer, og alle skal have retten til at bestemme over sit eget liv - og død. Uartigt, at jeg skulle rejse så langt for at dø."

LÆS OGSÅ: Rikke støtter sin mors ønske om at dø

LÆS OGSÅ: Kim ville følge sin Jane i døden

LÆS OGSÅ: Janes sidste ferie med familien

 

Populært lige nu i Ude og Hjemmes webshop

En session med Ude og Hjemmes clairvoyante, Anne-Marie Østersø, er en af de mest populære tjenester i shoppen.


En session koster
kun 500,-


Selvom serummerne fra M2 til øjenvipper og bryn ikke er helt billige, er de stadig populære.
De virker nemlig!


Serummerne koster
hhv. 975,- og 1.025,-


Vores shapewear i shoppen er eftertragtet, for det får dig til at se 5 kilo slankere ud på et øjeblik. Disse shorts er blandt favoritterne.


Shorts'ne koster
kun 475,-