Mandag, 20. februar 2017 - 12:18 - af Anne Kristensen
Sarahs søn ville ikke ammes: Det reddede hendes liv
Engelske Sarah Boyle undrede sig over, at hendes søn begyndte at græde demonstrativt, hver gang hun tilbød ham mælk fra sit højre bryst. Hun kontaktede derfor sundhedsplejersken, og det reddede hendes liv.

- Min sundhedsplejerske fortalte mig, at amning skaber en tæt kontakt mellem mor og barn. I mit tilfælde gjorde det mere end det – det reddede mit liv.
Sådan siger 26-årige Sarah Boyle fra Staffordshire, England, til avisen The Mirror.
Havde kræft i sit højre bryst
Hun ammede nemlig sin søn Teddy, men lagde pludselig mærke til, at han skreg utrøsteligt, hver gang hun tilbød ham mælk fra sit højre bryst. Amningen med venstre bryst gik derimod helt fint.
- Han ville ikke have noget at gøre med mit højre bryst. Han kunne ikke engang lide at blive krammet fra den side, fortæller Sarah, som derfor spurgte sin sundhedsplejerske til råds.
Da der ikke lod til at være en løsning på problemet, blev de sammen enige om, at Sarah skulle til konsultation på Royal Stoke University Hospital to uger senere. Her viste en scanning, at hun havde kræft i det højre bryst.
Reddede sin mors liv
- Kræften havde vokset i tre måneder – præcis den samme tid, som Teddy stoppede med at amme fra brystet. Teddy er min helt. Hvis det ikke var for ham, havde jeg aldrig haft mistanke om, at jeg havde kræft. Jeg er så stolt af Teddy over, at han gjorde mig opmærksom på problemet. Jeg følte, at Teddy prøvede at fortælle mig noget. Det er vel det, man kalder moderinstinkt, siger Sarah Boyle.
Jessica ammer sin venindes søn
Hun er nu halvvejs i sin kemoterapi og planlægger at få fjernet begge sine bryster, hvorefter de skal rekonstrueres ved en operation.
Måske smagte mælken anderledes?
Sarah ammer ikke længere Teddy pga. sin kræftbehandling, men hun er naturligvis glad for, at hun i sin tid ammede.
- Min sundhedsplejerske sagde, at det var meget heldigt, at jeg ammede. Ellers ville jeg nok ikke have opdaget min sygdom i tide. Han (sundhedsplejersken, red.) havde aldrig set noget lignende og var også forbløffet, fortæller Sarah.
Sådan opdager du brystkræft: Billede går verden rundt
Hun tror, at mælken fra det højre bryst smagte anderledes, og at det var derfor, at Teddy nægtede at tage imod den.
Her sker de fleste babyulykker:
Her sker de fleste babyulykker


Ved puslebordet
– En af de ting, jeg er optaget af at informere forældre om, når det gælder sikkerhed, er, at de aldrig må gå fra barnet ved puslebordet. Man bør ikke vende sig rundt efter en klud én gang uden at holde en hånd på barnet. Hvis man skal bevæge sig lidt væk, bør man lægge barnet på håndklæder på gulvet. Man ved aldrig, hvornår barnet kan rulle rundt. Pulsebordet skal have kanter på mindst to sider og være stabilt. Hvis puslebordet kan klappes sammen, skal det være udstyret med en låsemekanisme. Det skal ikke have hjul på mere end to ben.
Sundhedsplejerske Hege Christine Sørensen


Stikkontakter og trapper
– Når barnet bliver lidt større og bevæger sig mere rundt, skal man sørge for, at alle stikkontakter af lukket af, og trapper er spærret for adgang. Men selvom man har spærret trappen, er det vigtigt, at trappen i sig selv også er så sikker som muligt, hvis nogen i familien glemmer at lukke lågen efter sig. Norske forskrifter siger, at der skal være max 10 cm mellem trinnene og mellem mellemrummene rækværket. Er dette et problem hjemme hos dig, kan det løses på forskellige måder. En list kan sættes mellem trinnene for at gøre åbningen mindre, og man kan f.eks. få tilpasset plexiglas foran gelænderet. Prøv generelt også selv at lægge dig ned på gulvet for at se rummet fra barnets perspektiv. Når man ligger i deres højde, ser man bedre, hvad der kan opleves som spændende for barnet.
Sundhedsplejerske Hege Christine Sørensen


Faldulykker
- Udover fald ved puslebord og trapper skal man også være opmærksom på, at barnet f.eks. kan falde i badet eller på måtter, der let skrider. Dette kan løses ved at bruge skridsikre måtter. Møbler som reoler og skabe kan også let vælte, hvis barnet klatrer i dem, så hæft dem om muligt fast til væggen.
Sundhedsplejerske Hege Christine Sørensen


Skråstole og barnestole
- En farlig situation kan også opstå, hvis man placerer skråstolen på et bord eller på sofaen, da vipning kan få stolen til at bevæge sig fremover. Gå heller aldrig fra barnet i en høj barnestol, selvom det sidder fastspændt. Der er altid en risiko for, at stolen kan vælte.
Sundhedsplejeske Hege Christine Sørensen


Forbrændingsulykker
- En ’klassiker’ blandt de mindste børn er forbrænding fra varme drikke. Det kan være en kaffekop, som man holder samtidig med barnet, eller som er sat inden for barnets rækkevidde. Selv et lille skvæt varm kaffe kan gøre stor skade på en babys krop. Barnehud er meget følsom og kan få skader helt ned til 40 grader. Lange duge på et bord eller hængende ledninger er også fristende for et barn at gribe fat i, og det kan hive kaffekoppen med ned. Det nysgerrige barn strækker sig også gerne efter gryden på komfuret eller sætter fingrene på pejsen eller ovnen. Hav derfor gerne gitre på dørene til rum, hvor der er forbrændingsfare. Det er også vigtigt, at barnets badevand ikke er for varmt. Dette kan du tjekke ved at bruge et termometer eller føle efter med din albue.
Sundhedsplejerske Hege Christine Sørensen


Skarpe kanter og genstande
- Skarpe hjørner er nærmest uundgåelige i et hjem med borde og kanter over det hele. Sørg så vidt muligt for at dække disse kanter af med rundere beslag, og montér børnesikrede låse i låger og skuffer, så barnet ikke kan få fat i knive osv.
Sundhedsplejerske Hege Christine Sørensen


Forgiftning
- Medicin, vaskemiddel, kemikalier og tobak skal også altid opbevares utilgængeligt for børn. Produkterne skal også altid være i deres originale emballage, sådan at barnet ikke kan tage fejl. Selvom produkterne har børnesikring, er det ingen garanti for, at barnet ikke kan åbne dem. Sørg også for, at giftige planter placeres uden for barnets rækkevidde.
Sundhedsplejerske Hege Christine Sørensen


Kvælningsulykker
- Børn bør altid være under opsyn ved spisning, da der kan sætte sig mad fast i halsen. Barnet, som kravler rundt på gulvet, har en umættelig opdagelsestrang, og alt skal ind i munden. Vælg derfor altid legetøj, som er passende til barnets alder. Legetøj skal være mærket i butikken, hvis det er farligt for børn under tre år. Sørg for, at der ikke ligger farlige dele på gulvet eller er løse ledninger osv. inden for barnets rækkevidde. Hvis barnet bruger sut, bør du også jævnligt kontrollere, at den er hel, og at sugedelen sidder fast i beskyttelsesbrikken ved at trække i den i alle retninger. Skift sutten efter 1-2 måneders brug både af sikkerhedsmæssige og hygiejniske grunde. Vær også opmærksom på farlige dele i tøj som f.eks. store knapper og lignende. Børnetøj og -udstyr skal ikke have lange bånd eller snore, som barnet kan få fat i. Hvis snorene er over 22 centimeter, kan barnet få disse rundt om halsen.
Sundhedsplejerske Hege Christine Sørensen


Vinduer, døre og toilet
- Det er også en god idé at sikre vinduer, døre og toiletbræt med særlige ’stoppere’, så barnet ikke kan åbne dem selv.
Sundhedsplejerske Hege Christine Sørensen
Her kan du købe et særligt startsæt med bl.a. disse 'stoppere' til børnesikring af hjemmet >>