Tabte 213 kilo - og vandt livet

Da Jesper og Vivi Laursen vejede mest, orkede de ingenting. De spiste enorme mængder mad. Han vejede 240 kilo, og hendes vægt sagde 141 kilo. De vidste, at uden et voldsomt vægttab ville de sandsynligvis snart dø. På to år har de tilsammen tabt 213 kilo.

Få opbakning fra venner og din egen diætist med Slankeklubben

Vivi Laursen, 41, er stolt af sin ni år yngre mand, Jesper. I løbet af de seneste par år har han tabt imponerende 152 kilo. Hans vægt er gået fra næsten en kvart ton til blot 88 kilo. Men stoltheden er heldigvis gensidig i ægteskabet. I samme periode har Vivi nemlig smidt 61 overflødige kilo. På sit tungeste vejede hun 141 kilo, og i dag siger vægten 80.

Tilsammen har ægteparret smidt 213 kilo. Et imponerende resultat, som få ægtepar i Danmark, ja måske i hele verden, kan bryste sig af. - Jeg er lykkelig for mit vægttab, siger Vivi. - Minus 61 kilo er meget godt. Men det er ikke noget i forhold til Jespers tab på 152 kilo. Det er utroligt flot. Nu tror vi på, at vi får lov at blive gamle sammen. Sådan var det ikke, da vi tilsammen vejede 381 kilo. Dengang sagde vores læger, at der ikke var grund til at spare op til pensionen. Ingen af os ville blive gammel nok til at få gavn af den.

90 kilo på to år
Jesper var fra barnsben overvægtig. Som teenager slap han af med de overflødige kilo ved at dyrke sport, men allerede som 25-årig vejede han 186 kilo. Han gjorde alt for at tabe sig, men når han havde smidt et kilo, tog han som regel hurtigt to på igen. På to år, fra han var 28 til han fyldte 30 år, tog han 90 kilo på, og vejede 240 kilo.

- Jeg spiste som et tærskeværk, og jeg gjorde det hele tiden, husker Jesper.

Læs også: Sådan skruer du op for forbrændingen

- Jeg kunne heller ikke bestride et arbejde. Jeg sad foran computeren dagen lang og blev større og større. Jeg blev ligeglad med mig selv og mit udseende. Skulle jeg gå 500 meter, var jeg gennemblødt af sved og ulækker. Jeg vidste, at noget måtte gøres, hvis jeg ville overleve. I januar 2004 skulle Jesper på Ebeltoft Kurcenter for at tabe sig og for at lære at spise sundt. Her kom han i madgruppe med Vivi fra Århus, og allerede efter to dage forelskede de sig i hinanden.

Fra et tidligere ægteskab har Vivi fire børn på 14, 16, 19 og 21 år. Allerede da hun blev mor første gang som 20-årig, havde hun svært ved at slippe af med de overflødige kilo. Det blev ikke lettere af, at hun blot fire måneder efter det første barn var gravid igen. Hendes vægt steg og steg, selvom hun forsøgte alle mulige slankekure. De to nyforelskede kendte derfor alt til hinandens svagheder, da de mødtes i Ebeltoft.

Store mængder
- Man kan sige, at vi begge var havnet i dårligt selskab, siger Vivi med et smil. - Vi holdt utroligt meget af mad, og vi spiste det til fælles glæde i store mængder. Samtidig vidste vi også, at det ikke kunne blive ved med at gå på den måde. Parret blev gift den 16. august 2005, og i december 2006 blev de begge skrevet op til en gastrisk operation, hvor mavesækken gøres mindre.

Da der i januar 2007 blev indført frit sygehusvalg, gik det stærkt for det overvægtige ægtepar. Vivi kom på operationsbordet på privathospitalet i Mølholm ved Vejle den 21. maj 2007. Jesper skulle tabe sig noget mere for at blive opereret. Det skete også på Mølholm den 15. august 2007. Allerede i juli 2008 vejede Vivi blot 80 kilo, mens Jesper nåede sine 88 kilo i september i år.

- Vi har ikke kun fået livskvalitet. Vi har fået et helt nyt liv. Problemet er blot, at mine gamle skolekammerater ikke kan kende mig. Jeg er jo ikke længere "Tykke Jesper", siger den 32-årige spirrevip.

Læs hele artiklen i Ude og Hjemme nummer 41