Tina mistede lillesøster og mor på 22 timer

Clairvoyant Pia Neves de Brito hjælper Tina i kontakt med Tinas afdøde mor og søster.

Foto: Morten Mejnecke

Britt var blot 16 år, da lægerne gav hende den frygtelige besked: Hun ville ikke overleve kræften.

- Hvis hun dør, gør jeg også, sagde Britts mor, Solveig. Hun vidste ikke, at profetien kort tid efter ville gå i opfyldelse. Tina mistede sin mor og sin lillesøster med blot 22 timers mellemrum. Hun ønsker inderligt at få kontakt med dem begge igen.

Hun vil gerne vide, om de er sammen på den anden side. Derfor har hun skrevet til Ude og Hjemmes clairvoyant Pia Neves de Brito, som i dag kommer på besøg i hjemmet i Brande i Midtjylland. Pia har kun fået oplyst deres navne, alder og hvilket år, de døde. Det var tilbage i 1993, hvor Tina gennemgik det værste døgn i sit liv.

- Jeg tror, jeg skal kalde på din mor først, så kan det være, din søster kommer, siger Pia. Hun lukker øjnene, og få minutter efter har hun kontakt til Solveig.

- Det er to helt forskellige ting, der er sket. De døde ikke samtidig, men det var inden for kort tid, siger Pia, der forsøger at adskille Solveig og Britt, men det viser sig at være stort set umuligt.

- Det er forvirrende. Det ser ud til, at deres dødsfald hænger sammen, men så alligevel ikke. Din mor døde først, siger hun til Tina, som nikker genkendende. Pia mærker en frygtelig smerte i hals og lunger. Smerten forgrener sig til hele kroppen.

- Du skal ikke være ked af det, Tina. Det var som at lukke ned for noget, der gjorde frygtelig ondt, siger hun og forsøger at beskrive Britt og Tinas mor.

- Hun var et blidt væsen, der elskede jer højt, men hun var ikke god ved sig selv. Hun er som to personer, for hun havde også en tendens til at være enormt depressiv, siger Pia.

- Ja, hun havde sine ture, siger Tina og afslører, at hendes mor i perioder drak for meget.

Passede sin søster
Tina var blot 20 år dengang i 1993, da hun tog orlov for at passe sin syge søster. Kræften havde gjort Britt delvist lam, så Tina hjalp hende med basale fornødenheder og personlig pleje, mens hun samtidig forsøgte at nyde hvert sekund sammen med sin lillesøster.

- Jeg følte mig heldig over at få plejeorlov, så jeg kunne være der for min lillesøster 24 timer i døgnet. Bagefter var det rigtig hårdt, for jeg havde slet ikke forventet også at miste min mor, siger Tina.

- Du tog dig af dem begge to. Når du var her for at passe din søster, tog du også hånd om din mor. Du havde en lidt usund mor-rolle for dem begge, og det er de dybt taknemmelige for, fortæller Pia og fortsætter:

- Din søster fik en blid overgang. Det var ikke så tragisk som med din mor. Din mor siger bare, at vejrtrækningen holdt op, når jeg spørger hende, hvordan hun døde. Din søster fortæller, at hun bare trådte over på den anden side, som om det ikke var noget. Det ser ud, som om den ene ikke ville leve uden den anden, siger Pia og slår opgivende ud med armene.

Fik et syn før sin død
Hun kan ikke komme dødsårsagen nærmere.

- Jeg har en fornemmelse af, at din søster egentlig valgte ikke at leve mere. Der er en grad af selvmord over det, uden at jeg er sikker på, at det var et egentlig selvmord, siger Pia. Tina nikker.

- Mor døde af hjertestop. Min far kaldte på mig. Jeg troede, den var gal med min søster, men det var mor. Hun var lige blevet hentet af ambulancen. Jeg ved ikke, hvor lang tid der gik, inden vi fik opringningen om, at hun var død, fortæller Tina.

Hun blev ved sin søsters side uden at fortælle hende om moderen af frygt for, at det ville slå hende ihjel.

- Min søster sagde lige pludselig, at hun vidste, at der var sket noget med mor. Hun følte, det var hendes skyld, fordi hun ikke havde reageret, da mor trykkede hende i hånden den nat. Hun vidste det, for hun så mor sammen med bedstefar, som var død mange år tidligere. De havde det godt, så nu var hun ikke længere bange for at dø. Det havde hun ellers været meget bange for, fortæller hun.

Da nat bliver til dag, kommer politiet. De mistænker deres far for at have slået moderen ihjel. Tina og hendes bror bliver afhørt, og lokalavisen udkommer med historien på hele forsiden. Tina kan kun tænke på sin lillesøster Britt.

- Du er min engel, og det har du altid været, siger Britt gennem Pia.

- Hun gav min hånd et klem, inden hun var væk. Hun ville dø hjemme, mens det var lyst, og det fik hun lov til. Det var omkring 22 timer, efter mor døde, fortæller Tina.

Ventede barn
Deres far blev frikendt for deres mors død. Obduktionen viste, at hun døde af hjertestop.

- Efter begravelsen fandt jeg ud af, at jeg var gravid. Min søster og jeg havde snakket om børnenavne, så jeg fandt ud af, at jeg ventede en dreng, vidste jeg, at han skulle hedde Mike. Det navn kunne hun godt lide, siger Tina.

- At jeg var gravid, gav mig en mening med, at jeg skulle leve videre, siger hun.

- Det var mors største ønske at få børnebørn, men jeg nåede ikke at fortælle hende det. Ved hun, at hun har fået børnebørn, spørger Tina, der i dag er 39 år og mor til seks.

- Ja, det gør hun. Hun har altid været stolt af dig. Hun var ikke så god til at sige det med ord, men hun forsøgte at vise det. Du gør det bedre som mor, end hun gjorde. Hun var god på sin egen måde, siger Pia.

- Du er et mælkebøttebarn. Du klarer dig overalt uanset hvad, siger Pia, inden hun tager afsked med Britt og Solveig.