Var det min skyld at far begik selvmord

De skændtes så det bragede, Camilla og hendes far. Det stod på hele dagen, inden han bedøvet af sprut fyldte sig selv med piller og skrev en sidste sms til sin datter. John blev fundet død på stationen i Ølby. Camilla sidder ødelagt tilbage med spørgsmålet: Var det min skyld, far slog sig selv ihjel?

Foto: Jacob Ljørring

Camilla var 18 år og gravid. Det var egentlig ikke meningen, men hun ville have barnet.

- Far var gal. Han sagde, at jeg ikke var klar til at få et barn. Han ville have, jeg skulle være lykkelig med en mand og ikke ende alene med barnet. Men jeg ville gennemføre det, fortæller Camilla.

Hun var forlovet, men forholdet var ikke rigtig lykkeligt. Det vidste hendes far, John, godt. Camilla boede på børnehjem. Hendes far var periode- alkoholiker og maniodepressiv. Men de sidste tre måneder havde hun for første gang i sit liv følt, hun havde en rigtig far. Denne frostklare aften i starten af februar var Camilla i København for at se Ørkenens Sønner med børnehjemmet.

- Der blev sendt mange grimme beskeder frem og tilbage. En pædagog bad mig slukke telefonen, for hun kunne jo se, hvor ødelagt jeg var, siger Camilla. På vej hjem tændte hun telefonen igen.

"Hej. Jeg har taget piller, og jeg er gået hjemmefra. Dig og din bror skal vide, at jeg elsker jer. Kys og kram far", lød sms'en fra Camillas far.

- Jeg havde sagt til ham i telefonen, at han bare kunne tage sit eget liv, for jeg orkede ikke at høre på ham mere. Han havde truet med det rigtig mange gange. Hver gang havde det været et råb om hjælp, fortæller Camilla, der skrev tilbage til sin far: "Jeg elsker også dig. Håber ikke, du har gjort det".

Men telefonen forblev stille. John Ejnar Rosendahl Jensen blev fundet på Ølby Station, 45 minutter efter han havde sendt sms'en til Camilla. Alle forsøg på genoplivning var forgæves. Obduktionen viste, at han havde en promille på 2,4 og havde indtaget omkring 200 piller.

- Jeg satte mig ned på gulvet på hospitalet i Køge og råbte på min far og min mor, fortæller Camilla Rosendahl Jensen, der i dag er 24 år.

- Jeg opførte mig som en femårig. Jeg kunne ikke engang finde ud af at gå i bad eller på toilettet alene, siger hun. Camilla fik en depression.

- Der er mange, der har sagt, at det var min skyld, at han tog sit liv. Når man får noget at vide flere gange, begynder man at tro på det, siger hun.

Nu vil hun en gang for alle have sandheden at vide. Derfor har hun fået besøg af clairvoyant Pia Neves de Brito, som kontakter John. Pia ved intet om Camilla og hendes far. Hun får blot Johns fulde navn, alder og dødsdato.

- Jeg er bare så pinlig, så flov, siger John til Pia som det første, og Pia beskriver, hvordan han går med slæbende skridt.

- Det var ikke meningen, han skulle dø. Men han var ikke den, han ønskede at være. Heller ikke over for dig og din bror, siger Pia uden at vide, at hun rammer en nerve.

Få svar fra det åndelige med personlig clairvoyance af Anne-Marie Østersø

Føler sig flov
Tårerne triller ned ad kinderne på Camilla, mens Pia fortsætter:

- Der, hvor han er nu, er der fred og ro. Det har han brug for. Når han ikke er så flov og led ved det mere, så kommer han videre, forklarer hun.

- Var det min skyld, spørger Camilla.

- Nej. Jeg kan godt se, I har været oppe at skændes, men det har ikke noget med det at gøre. Han siger, det var hans egen skyld, siger Pia.

- Han er meget vred over, at du får skylden, siger Pia og fortsætter:

- Han er ked af, hvad han har budt familien gennem årene. Han har stjålet fra sin mor og alt muligt. Det er han ikke stolt af, siger hun og forklarer, at den person, Camilla føler er til stede i hendes lejlighed, slet ikke er hendes far.

- Det er din farfar. Han rapporterer tilbage til din far. Han er for flov til selv at komme, siger Pia og kommer med en formaning fra hendes far:

- Du må ikke bruge dit liv på at være ked af det. Du må ikke blive ligesom mig. Du skal springe ud som glad i morgen. Camilla griner. Hun lider stadig af den depression, der kom efter faderens død, men hun lover at forsøge at være mere glad.

- Har far set min søn Lucas?

- Han har siddet hos ham og aet ham på kinden, så han er faldet hurtigt i søvn. Han er den mand, Lucas nogle gange ser på sit værelse, siger Pia. Camillas far fik sin vilje, kort tid efter han døde. Camilla valgte nemlig at få en abort blot et par uger efter begravelsen.

- Når jeg dårlig vidste, hvordan man skulle tage et bad, hvordan skulle jeg så kunne tage vare på et barn, siger Camilla.

- Da jeg lå på hospitalet, lige efter jeg havde fået aborten, kiggede jeg op til ham og spurgte: Er du glad nu? To år efter blev Camilla gravid igen og fødte sønnen Lucas.

Hun er flyttet til Roskilde i en ny lejlighed, hvor hun kun har nogle ganske få minder om sin far. Stolt fortæller hun, at det lykkedes hende at få en uddannelse, som han sagde, hun skulle.

- Jeg er uddannet SOSUhjælper. Til næste år vil jeg læse videre til assistent, siger Camilla med et smil.