Var jeg skyld i min mors død?

Vibeke nægtede at ringe til vagtlægen. Da hun endelig gjorde det, var det for sent. Tilbage sidder hendes datter, Hanne, plaget af skyld. Burde hun have ringet 112? Hanne ved ikke, hvor længe hendes mor lå kold og alene på stuegulvet. Hun ved ikke, om hun kunne have reddet hendes liv. Clairvoyant Pia Neves de Brito giver et svar.

Foto: Jacob Ljørring

Ingen havde hørt fra Vibeke i tre dage. Hendes datter, Hanne, havde skældt hende ud, fordi hun ikke ringede til lægen, selv om hun havde det rigtig dårligt. Hanne fornemmede, at det var alvorligt, så hun opfordrede sin mors veninde til at besøge hende, inden det var for sent. Hun vidste ikke, at Vibeke allerede var død.

- Jeg ved ikke, hvornår eller hvordan hun døde. Jeg kan ikke komme videre med mit liv, når jeg ikke aner, om jeg er skyld i, at mor døde, og om jeg kunne have gjort noget for at redde hende, siger 29-årige Hanne Lodall fra Odense.

- Jeg skulle have ringet 112, da jeg så, hvor dårligt hun havde det. Jeg føler, at jeg dræbte min mor, siger hun. Da Vibeke blev fundet, lå hendes telefon ved siden af hende. Hun havde forsøgt at ringe til vagtlægen, men havde tastet nummeret forkert ind. Hanne har bedt clairvoyant Pia Neves de Brito komme på besøg, så hun kan få svar på, hvordan og ikke mindst hvornår hendes mor døde.

Læs også: Tæppet forsvandt under mig

- Hvis bare min mor vidste, hvor meget jeg elskede hende, og hvor glad jeg er for, at hun var min mor. Jeg savner hende skrækkeligt meget. Det gør ondt i mig, når min lille pige siger, at mormor er i himlen. De to levede og åndede for hinanden, fortæller Hanne, mens Pia lukker øjnene og zoomer ind på den anden side for at få kontakt til Vibeke.

- Hun er ikke let at lokke frem, siger Pia.

- Det er mærkeligt for hende at tale med mig om noget så vigtigt og ømtåleligt.

- Mor var ikke specielt udadvendt. Hun var meget hjemme. Hun havde en tendens til at blive depressiv, fortæller Hanne. Pia sporer sig ind på dødsårsagen.

- Hun nåede dårligt nok at fatte det selv. Jeg oplever, at hun faldt. Jeg bliver varm ved den ene arm, men jeg ved ikke, om det bare er varmen fra sofaen, siger Pia og flytter sin arm en smule.

- Hun faldt om med en hjerneblødning eller en blodprop i hjernen. Det er ikke hjertet, men hjernen. Ja, så var jeg bare død, siger Vibeke, ifølge Pia.

Fundet af nabo
Hanne vil gerne vide, om hendes mor døde den mandag, hvor hun talte med hende for sidste gang.

- Hun blev fundet tre dage efter, forklarer Hanne.

- Jeg oplever det som tirsdag. Jeg tror, hun døde klokken tre om morgenen. Hun led ikke, siger Pia og forsøger at bekrive Vibekes person.

- Inderst inde var hun blid, men hun kunne godt være skrap og sige fra. I perioder havde hun ikke den bedste livsstil både med rygning og flydende former. Hun havde en krop som en 80- årig, siger Pia. Hanne nikker. Hendes mor havde KOL og var af den grund stoppet med at ryge.

- Hun drak også i perioder. Men de sidste to måneder drak hun ikke, fordi hun havde haft tre blodpropper i hjernen. Nogle gange virkede hun alligevel fuld, for hun fik morfin, så hun var konstant skæv, fortæller Hanne og fortsætter:

- De sidste dage var hun bleg og meget syg. Hun kunne ikke holde mad i sig. Jeg forsøgte at få hende til at ringe til lægen, men hun ville vente, til vagtlægen åbnede. Jeg fandt telefonnummeret til hende, men hun ringede ikke. Jeg skældte hende ud over det og sagde, at hun måtte klare sig selv, for jeg orkede ikke mere. Og så lagde jeg på. Hanne ringede til sin mor mange gange den mandag, men hun skulle også passe sit arbejde som bioanalytiker på Svendborg Sygehus. Først torsdag bad hun sin mors nabo kigge til hende. Hun fandt Vibeke død på stuegulvet.

- Du er hendes dårlige samvittighed. Hun føler, at hun har været elendig for dig altid, men det har du nu ikke altid ment. Når jeg siger til hende, at du er her, smelter hun helt, fortæller Pia.

Køb personlig clairvoyance i Ude og Hjemmes webshop

Skammede sig
- Hun elskede dig og din datter, men indvendig skammede hun sig, og så skyndte hun sig at drikke noget for at dulme den følelse. Hun kan mærke, at du tilgiver hende, siger Pia og pointerer, at Vibeke ikke var en dårlig mor, selv om det måske kunne lyde sådan.

- Din mor holdt sig i live for din datters skyld. Selvfølgelig er det ærgerligt, at hun går glip af hendes liv og dit videre liv, men det er en lettelse for hende at være fri, for hun havde det jo ikke godt, hverken på den ene eller anden måde, siger Pia.

- Hun er ikke så meget omkring jer, for hun er stadig forvirret over at være død, siger Pia. Vibeke døde den 12. juli 2011. På hendes dødsattest står der den 11. juli.

- Min datter snakker med hende hver dag. Nytårsaften skældte hun folk ud, fordi de skød raketter op til hende. Det brød hun sig ikke om, fortæller Hanne.

- Din mor er sikker på, at I begge to ved, at hun altid har elsket jer. Ord er unødvendige. Din mor viste kun følelser over for din datter, siger Pia.

- Hun var over for Cecilie, som jeg ville ønske, hun havde været over for mig, siger Hanne. - Både dig og din bror ved, at jeres mor var stolt af jer. Det ved I jo, siger hun. Du har tilgivet hende. Du har en dejlig datter, og du har brudt mønsteret. Du skal være mere stolt af dig selv, end du er, siger Pia, inden hun drager af sted igen.