Skæbner

Velkommen til lille kæmpeodder

6. december 2013 af Søren Johannesen, foto: Givskud Zoo
For første gang nogensinde er der født en kæmpeodderunge i Danmark. Det skete i Givskud Zoo for en måned siden. Men først nu får offentligheden kendskab til den sensationelle fødsel – den lille unge skal nemlig have fuldstændig ro og fred i den første tid, hvis den skal overleve. Se de nuttede billeder her.
Her er den så, danmarkssensationen i Givskud Zoo!
Her er den så, danmarkssensationen i Givskud Zoo!

Der er ca. 55 kilometer fra Givskud til Odder. Men nu kan gæsterne i Givskud Zoo opleve en helt anden odder helt tæt på, nemlig den lille kæmpeodderunge, som kom til verden i havens tropehus den 8. november.

Det er første gang nogensinde, at der er født en odderunge i Danmark. Alligevel er det først nu, at Givskud Zoo løfter sløret for den sensationelle fødsel.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

LÆS OGSÅ: Danielle har klonet sin hund

Hemmelighedskræmmeriet skyldes, at oddere er ekstremt følsomme overfor forstyrrelser, når de føder - og hvis de bliver stressede eller usikre, opgiver de ofte ungerne eller spiser dem. Derfor har man ventet, indtil chancerne for, at den lille unge overlever, er blevet bedre.

De bedste betingelser

De stolte forældre, hannen Saro på 8 år og hunnen Frieda på 4 år, fik faktisk to unger den 8. november, men den ene var desværre dødfødt.

Heldigvis har Givskud Zoo vinterlukket lige nu, og det betyder, at den lille kæmpeodderfamilie har de bedste betingelser for, at komme helskindet igennem den første tid.

Dyrepasserne holder sig helt borte og lader den være helt uforstyrrede.

Meget sociale dyr

- Vores dyrepassere følger udelukkende kæmpeodderne på et videoovervågningssystem, og der bliver kun fodret og gjort rent i den del af kæmpeoddernes anlæg, hvor dyrene ikke opholder sig. Ellers bliver de overladt helt til sig selv. De første tre uger er specielt kritiske for kæmpeodderunger, og overlever ungen den periode, er der gode chancer for, at den klarer den. Hvis det lykkes for os i Givskud Zoo at få ungen til at overleve de næste måneder, indtil den selv begynder at spise fisk, så er det første gang, at det overhovedet er lykkedes for et zoologisk anlæg at få kæmpeodderunger af første kuld til at overleve, fortæller direktør Richard Østerballe.

LÆS OGSÅ: Verdens mest nuttede billeder

Kæmpeoddere kan blive op til 15 år gamle og er meget sociale dyr. De danner ofte store familieflokke, og ungerne bliver hos deres forældre i flere år og deltager aktivt i at opfostre deres yngre søskende.

Særlig vinterevent

Såfremt alt går som planlagt, kan publikum komme og opleve den lille kæmpeodderunge i perioden 12.-16. februar, hvor Givskud Zoo afholder en særlig vinterevent.

LÆS OGSÅ: Dreng og abe blev bedste venner

Du kan se en lille video fra kæmpeodderungens fødsel her.

Herunder kan de se et lille galleri med billeder af den lille kæmpeodderfamilie i Givskud Zoo.

Sponsoreret indhold