Skæbner

Vi bor på 16 kvadratmeter

7. august 2021 Af Per-Ola Ohlsson. Bearbejdet af: Josefine Hildebrandt Greve. Foto: Stefan Lindblom/Aller Foto & Video.
Marita og John drømte om et lille hus, som lå et stille og naturskønt sted. I dag bor de i deres drømmehus – et minihus på 16 kvadratmeter – og de har alle de faciliteter, de har brug for.

Marita og John længtes efter landet, men de ville ikke binde sig til store banklån for at bygge en ny villa eller købe noget, der ville koste dem en formue at renovere. Det var i den forbindelse, at Maritas gamle interesse for Tiny House, minihus, kom frem. Hun kunne bruge flere timer på at sidde foran computeren og se film og billeder af, hvor skønt det er at bo på et lille areal. Det kom parret til gode, da de besluttede, at de selv ville bygge et minihus.

I et frodigt skovområde i Tjörnarp uden for Höör i Sverige kan man spotte en rektangulær, lyseblå bygning, der ligger blandt træer. Den ligner en form for mandskabsvogn, som man normalt ser på byggepladser, bare højere, og der er også visse ligheder mellem en mandskabsvogn og deres minihus. Deres hus står nemlig på en vogn, der er transporteret til skovlunden med en traktor:

– Vi har snart boet her i tre år, fortæller Marita Brännvall.

Læs også: Lykkelig på lidt plads

Smarte løsninger

I bygningen, der er lidt over to meter bred og tre og en halv meter høj, har Marita og hendes mand, John, 34, skabt deres drømmehus. Gennem opfindsomhed og smarte løsninger har de udvidet det oprindelige gulvareal på 16 kvadratmeter til i alt 32 kvadratmeter boligareal.

Tiny House-bevægelsen fik sit store løft i USA i forbindelse med bankkrisen i 00'erne, da mange mennesker måtte forlade deres hjem, og det var omkring det tidspunkt, Marita blev interesseret i den anderledes boligform:

– Jeg kunne godt lide den "kompakte boligform" og måden at bo småt på, fortæller Marita.

– Marita havde det som sin store interesse, på kanten til at være en lidenskab, i flere år, før vi selv besluttede at bygge et minihus, siger John med et smil.

De kommer begge fra Töre i Norrbotten, men de lærte først hinanden at kende, da de blev voksne:

– Det var ikke kærlighed ved første blik, siger Marita og blinker til John.

– Men vi begyndte at hænge ud, og kærligheden voksede gradvist.

Det følgende år, i 2013, flyttede de sammen til Umeå, hvor Marita skulle studere til diætist. De indså hurtigt, at de længtes efter Skåne, hvor Marita tidligere havde studeredet, og hvor de begge havde mange venner. Deres fælles hjem blev til en ejerlejlighed på 46 kvadratmeter i Landskrona, men de ønskede begge to at flytte ud på landet, og derfor begyndte de at lede efter andre huse:

– Vi ville have vores eget, hvor det var roligt og stille.

Læs også: Bor i en skurvogn: Her finder jeg fred

Helårsbolig

Samtidig ville de ikke binde sig til høje banklån, og det var der, at Maritas gamle interesse for minihuse blev relevant igen:

– Vi havde en diskussion om, hvorvidt det virkelig var et projekt, vi ønskede at gå ind i, siger John.

– Vi tænkte over det i et par måneder, men i sommeren 2017 besluttede vi os.

Så snart de tog beslutningen, begyndte Marita og John at planlægge huset:

– Jeg lavede tegningen. Det var svært at sætte det sammen, og vi regnede på alt, for eksempel hvor stor sengen eller sofaen i stuen skulle være, hvor højt loftet kunne være, og hvor meget plads der var nødvendigt for at kunne åbne opvaskemaskinen, siger Marita.

Læs også: Kadja lever med hjernerystelse: Jeg har kun et halvt liv

Grundidéen var, at de ville have et lille, godt isoleret hus, der skulle fungere som bolig hele året rundt. Det skulle stå på en vogn med hjul, så det kunne flytte sig, og det skulle opfylde deres krav til badeværelse, arbejdsrum og køkken:

– Vi fandt en håndværker, der kunne bygge vognen, siger Marita.

Det næste skridt var at finde et sted, hvor de kunne placere deres minihus, og pludselig kom en sommerhusgrund i Tjörnarp til salg:

– Vi holdt straks fast ved dette sted. Det er smukt beliggende og tæt på togstationen. Et af kravene var, at det skulle være tæt på god offentlig transport, siger John, der arbejder med it-support inde i Malmø og derfor pendler til arbejde.

Badekar er et must

En anden fordel ved grunden var, at vand, spildevand og elektricitet allerede var trukket til stedet.

– Derudover kunne vi bo i sommerhuset, mens vi færdiggjorde det sidste på vores hus. Vi har selv lagt gulvene, malet, monteret fliser, samlet køkkenet og isoleret, siger Marita.

I det tidlige forår i 2018 flyttede et transportfirma deres hus på 5,5 ton til Tjörnarp. De fjernede hjulene, svejsede huset til sokler og forbandt vand, spildevand og elektricitet.

I stueetagen er der et moderne udstyret køkken med opvaskemaskine, komfur, køleskab og fryser, et arbejdsværelse og et badeværelse med badekar og en kombineret vaskemaskine/tørretumbler. Der er også et specielt rum til Maritas spinningcykel og et lille arbejdsværelse. Marita driver et firma som skrivelærer, underviser og redaktør, og hun hjælper forfattere med deres bogmanuskripter:

– Ud over arbejdsværelset var det et krav, at der skulle være plads til et badekar og en spinningcykel. Jeg elsker at bade, når vinteren kommer, og det er en luksus, jeg gerne vil forkæle mig selv med, siger hun.

I hver ende af den lille bygning har de bygget et loft, som er tilpasset loftshøjden til særlige behov. I hemsen er loftshøjden 1,45 meter, og den er placeret direkte over badeværelset, hvor de har valgt at have en højere loftshøjde. I den anden ende af huset er stuen. Der har de en indbygget sofa og et 47-tommers tv, der er monteret på væggen. Der er loftshøjden 1,65 meter, fordi man har brug for en lidt højere loftshøjde, når man rejser sig fra sofaen, end når man rejser sig fra sengen. Lige nedenunder er det moderne udstyrede arbejdsværelse, hvorfra Marita styrer sit firma. Der er loftshøjden på 1,7 meter, hvilket er lidt i den lave ende, for Marita er 1,79 meter og John 1,83 meter.

– I arbejdsrummet sidder man mest ned, så vi syntes ikke, at det behøvede en højere loftshøjde, siger hun.

Læs også: Emily vokser op i campingvogn

Nøjagtigt beregnet

Midt i deres hjem er køkkenet, og det er åbent helt op til loftet, hvor de har monteret et ovenlys, som kan åbnes elektronisk. Ved den lille spiseplads har de et stort, rundt vindue med en fantastisk udsigt til naturen:

– Vi har siddet her og set både ræve og hjorte gå forbi, siger John.

Alt i deres hus er nøjagtigt beregnet, så alt passer ind. For eksempel kan opvaskemaskinen åbnes, uden at døren rammer sofaen overfor.

– Det eneste, vi mangler, er lagerplads, men på den anden side betyder det også, at vi ikke køber en masse unødvendige ting, siger Marita med et smil.

Marita og John havde sat et budget på lidt over en halv million svenske kroner til huset (365.000 dkr., red.). Det lykkedes dem at holde budgettet næsten nøjagtigt på kronen. I alt har huset 14 vinduer, og det giver en lys og rummelig følelse indendørs. Opvarmningen sker ved en luftkildevarmepumpe, og de har en vandvarmer på 250 liter, hvilket betyder, at de aldrig mangler varmt vand til badet.

– Væggene er godt isolerede, og vi har tredobbelte vinduer. Vi har en gennemsnitstemperatur på 20 grader indendørs, og stadig forbruger huset kun 2.200 kWh på et år, siger Marita.

Udlever drømmen

Fordi huset har en lavere loftshøjde end normen, har de ikke fået lov til at tegne et boliglån, men måtte finansiere deres minihus med almindelige private lån.

De månedlige omkostninger ender på ca. 4.500 svenske kroner (3.275 dkr., red.), inklusive lån og forsikring.

– I dag har vi omtrent de samme boligomkostninger, som vi havde i Landskrona, men vi har det meget bedre.

Både Marita og John mener, at ​​de udlever deres drøm. Det næste projekt bliver at bygge en terrasse rundt om hele huset:

– Vi har måske brug for lidt mere plads, når vores venner og familier besøger os. Vi vil også gerne kunne bruge naturens magi noget mere, komme ud og grille, sidde i solen og plante blomster og grøntsager.

Læs også: Josephine mistede datter, kæreste og ufødt barn: Venter tvillinger efter tragedien

Sponsoreret indhold