Vi kan takke H.C Ørsted for meget: Mikrofonen og induktionskomfuret

Danskeren H.C Ørsted (1777-1851) var med til at udvikle meget af den moderne teknologi, som vi bruger i dag. Blandt andet mikrofonen og induktionskomfuret.

Det er 200 år siden, at den danske fysiker og filosof H.C. Ørsted opdagede elektromagnetismen.

Men hvad bruger vi egentlig opdagelserne til i dag?

Her får du tre eksempler:

 

Vindmøller

Briten Michael Faraday opdagede, at man gennem elektromagnetismen kunne lave noget, der hedder induktion.

Kon-Tiki: Nyt studie vækker ophedet debat til live

Induktion er lidt det omvendte af, hvad Ørsted opdagede. Ørsted opdagede, at når vi tænder for strøm, så får vi et magnetfelt.

Men hvis vi til gengæld ikke har strøm, men vi har et magnetfelt og så bevæger dette magnetfelt, så kan vi skabe strøm, og den slags strøm kaldes for induktionsstrøm.

– Det er sådan, en vindmølle fungerer. Oppe i hovedet på vindmøllen, sidder der en magnet, der bliver bevæget gennem vindenergi, og så får man induceret strøm ud i nogle store kobberspoler, forklarer Jonathan Gammeltoft, der arbejder som underviser på Niels Bohr Institutet i København.

Læs mere på Videnskab.dk: H.C. Ørsted var en af de sidste store fysikere, der kaldte sig filosof

Induktionskomfuret

Et andet eksempel er noget så hverdagsagtigt som et induktionskomfur.

Under kogepladen sidder der en stor spole med en helt masse ledninger viklet omkring. Når man tænder for strømmen, løber den gennem spolen, og man har ét stort magnetfelt. Magnetfeltet fra spolen inducerer en strøm inde i jerngryden.

Da det ikke er en ledning, men en plade, så forekommer der faktisk en masse små hvirvler af elektroner inde i selve gryden, og det er den strøm, der varmer gryden op - lidt ligesom, når man gnider sine hænder og kan mærke, at de bliver varmere.

– Friktionen gør gryden varm, men kogepladen har faktisk aldrig været varm af andet end den varme, der kommer fra jerngryden, forklarer Jonathan Gammeltoft.

Coronavirus: Alt om udviklingen, symptomer og behandling

Højttalere og mikrofoner

I højttalere og mikrofoner spiller elektromagnetismen også en hovedrolle i form af elektromagneter. Elektromagneter er nemlig rigtig gode til at omdanne en fysisk bevægelse (som lyd jo grundlæggende er) til et elektrisk signal og omvendt.

– En elektromagnet bevæger sig op og ned vildt hurtigt, og på den måde skaber den et elektrisk signal. Så inde bag din højttaler, sidder der eksempelvis en elektromagnet, der skaber vibrationer, og de vibrationer bliver skabt af en elektromagnet i bevægelse, fortæller Jonathan Gammeltoft.

– Det er det omvendte, der sker med en mikrofon. Når du synger ind i en mikrofon, så skubber du til luften, der skubber til en elektromagnet, der omdanner det fysiske signal til et elektrisk signal, der kan sendes gennem en ledning og ind i en computer for eksempel.