Vi måtte gå fra hus og hjem

Karin troede, at hun havde et harmonisk liv med sin lille familie. Men under overfladen lurede en hemmelighed, der lå som en tikkende bombe under familielivet.

Hvis Karins mand ikke havde været nyopereret den mandag morgen i november 2007, var der sikkert gået nogen tid, før hun havde opdaget den hemmelighed, der var ved at æde hele familiens økonomi op. Det var nemlig hendes mand, der altid tømte postkassen, men denne dag var det Karin, og da hun trak de sædvanlige rudekonvolutter ud, studsede hun over afsenderen. I hånden stod hun med et inkassobrev på et sms-lån.

Mystisk brev

– Jeg var lidt forbløffet over brevet, for sådan nogle lån var fremmede for mig, og vi havde aldrig benyttet os af det, forklarer 41-årige Karin Modigh fra lejligheden i det sydlige Stockholm, mens hun fortsætter beretningen om den dag, der stadig står tydeligt i erindringen.

Karin gik direkte ind til sofaen, hvor hendes mand lå, og da hun viste ham brevet, blev hun for alvor bekymret. For reaktionen var hverken undren eller vrede. I stedet kiggede han tomt ind i væggen uden at sige noget. 

Karin blev ved. Hun forsøgte at få ham til at forholde sig til det mystiske brev, og til sidst brød han sammen. Tårerne trillede ned ad hans kinder, og kort tid efter kom han med en chokerende erkendelse. Han havde spillet hele deres opsparing væk.

Lånt penge af hajer

Da realiteterne efter et stykke tid gik op for Karin, var hun klar i spyttet. Hvis han ikke tog ansvar med det samme, ville hun forlade ham. For Karin gjaldt det om at redde, hvad reddes kunne for familiens overlevelse.

De begyndte med at klippe alle hans kreditkort over. Men efterhånden som Karin fik gravet sig længere ind i sin mands misbrug, fandt hun ud af, at det strakte sig ud over hendes vildeste fantasi. Ud over at have optaget voldsomme lån, fandt hun ud af, at han havde lånt penge af lånehajer.

LÆS OGSÅ: Brian Holm fik kræft: Jeg frygtede at dø fra min søn

– Jeg var bange for, hvad der ville ske, hvis afdragene ikke blev betalt. Sådan nogle mennesker er jo skruppelløse, og potentielt kunne de være en trussel mod vores familie, fortæller Karin, der sammen med sin mand har en datter.

For at holde styr på udgifter og indtægter overtog hun ansvaret for økonomien. Hun gav sin mand penge, hvis han skulle købe noget, og hver gang krævede hun en kvittering. Hun vidste, at det var nødvendigt, hvis de skulle gøre sig håb om at komme tilbage fra den økonomiske blindgyde.

Stillede krav til sin mand

– Det var en hård periode for alle, og det var vigtigt for mig at stille krav til min mand, selv om jeg selvfølgelig godt vidste, at det er en sygdom på linje med alkohol- og stofmisbrug, forklarer Karin.

Hendes mand fik hjælp af professionelle, og de valgte også at starte i terapi sammen for at redde deres ægteskab og få genoprettet den tillid, der var blevet brudt. 

Efter et stykke tid kunne hun mærke, at hverdagen begyndte at vende tilbage. Sammen fik de en søn, og smilene begyndte at vende tilbage på Karins læber, for hun havde aldrig skænket det en tanke, at hendes mand kunne få et tilbagefald.

Hun ryster på hovedet, når hun tænker tilbage på sin naivitet.

LÆS OGSÅ: Mette gav en nyre for at redde sin mand

Det skulle vise sig, at hun havde glædet sig for tidligt. Med kort tids mellemrum mistede hendes mand sin søster og mor. Han endte selv med at blive ramt af et slagtilfælde, og Karins alarmklokker begyndte at ringe.

– Han blev mere og mere deprimeret, hvilket jeg i starten troede skyldtes de mange tragiske omstændigheder. Han kunne ikke sove, og han virkede stresset, forklarer hun.

Alligevel valgte hun kort tid efter at tage af sted på en konference med sit arbejde. 

 

Dårlig mavefornemmelse

– Min mand opfordrede mig til at tage af sted. Og selv om det var meningen, at jeg også skulle koble lidt fra, havde jeg en dårlig mavefornemmelse.

Første dag ringede hun til ham flere gange – uden at han svarede.

– Da jeg endelig hørte hans stemme, var han forbløffende rolig. Det var faktisk helt uhyggeligt, jeg blev bekymret, for det virkede så indlysende, at noget var helt galt, forklarer Karin, der valgte at forlade konferencen før tid.

 

LÆS OGSÅ: Mathias er fanget i sin egen krop

 

Når hun tænker tilbage på den beslutning, takker hun de højere magter. Hjemme i familiens hus fandt hun sin mand i sofaen, men hans ansigtsudtryk fik det til at løbe koldt ned ad hendes ryg. Ved synet af sin kone brød han sammen, og det skulle vise sig, at der var et afskedsbrev på hans computer, hvor han havde skrevet, at han havde fået et tilbagefald, og han ikke længere kunne klare skammen.

Karin følte sig magtesløs. Hun ringede straks til 112, og hendes mand blev indlagt i psykiatrien.

Stort svigt

Det viste sig, at han havde lånt penge 27 forskellige steder. Gælden var denne gang så voldsom, at de blev tvunget til at sælge deres nyrenoverede hus, hvor de var glade for at bo, og hvor børnene var faldet godt til.

Endnu en gang prøvede hun at få styr på familiens liv. Men denne gang tog hun en afgørende beslutning. Hun og manden flyttede fra hinanden.

– Vi bombarderes af annoncer for online casino på tv, og man kan optage sms-lån uden at få foretaget en kreditkontrol, hvilket jo baner vejen for ludomaner. De forskellige spilvirksomheder gør alt for at få folk til at spille, men de tager intet ansvar, når folk bliver afhængige, siger hun.