Skæbner

Video: Vores søn troede vi skulle dø

4. september 2019 Af Nina Sommer Foto: Martin Høien
Det, der skulle være en dejlig ferie i Kroatien for Thomas og hans familie, var ved at ende fatalt, da de sejlede ud på det åbne Adriaterhav med en turistbåd.

Tårerne løber ukontrol-leret ned ad 8-årige Jeppes kinder, mens han klamrer sig til sin mor. Pulsen banker under T-shirten, og omkring ham begynder skrigene og råbene at danne et faretruende lydtapet.

Panikken er malet i alles ansigter, og kaptajnen farer rundt som en hovedløs kylling. For uanset hvilken vej de spejder, kan de ikke se kysten, og som vandet fylder båden op, begynder de for alvor at tænke den ubærlige tanke: Kommer vi ud af det her i live?

– Vi havde aldrig skænket sikkerheden en tanke, da vi sejlede ud med turistbåden, for vi gik selvfølgelig ud fra, at der var styr på det. Desværre blev vi klogere, fortæller 42-årige Thomas Kauffmann Lund fra de trygge rammer i familiens hus i Nykøbing Falster. Her bliver der i flæng uddelt kys og kærlige kram familien imellem, for oplevelsen på det åbne hav sidder stadig i kroppen hos familien Lund.

Dejlig dag på havet

Alle glædede sig ellers, da de i juli satte sig i bilen med kurs mod Kroatien med udsigt til en ferie med bagende sol og en masse oplevelser i det azurblå hav.

En af dagene besluttede de at tage med en turistbåd til de omkringliggende øer uden for Trogir.

Læs mere: 35 årige Maria: Min drøm var ved at koste mig livet

Vinden var frisk, og solen bagte fra en skyfri himmel. Efter frokosten begyndte turen tilbage til fastlandet, og mens de sugede den sidste havluft ind, lagde de godt mærke til, at der langsomt begyndte at komme vand ind i båden.

– I begyndelsen tænkte jeg, at han måske lige skulle tænde en pumpe, men der gik alligevel ikke lang tid, før det blev klart, at der var noget galt, fortæller Thomas, der var sammen med sin kone og fire børn.

De ellers så ubekymrede børn, der legede på båden, begyndte hurtigt at få angst i øjnene, som vandet steg. Båden var en kilometer ude fra kysten, og som panikken bredte sig, prøvede en intetanende kaptajn at berolige de skræmte passagerer.

– Kaptajnen sagde på engelsk, at det skulle han nok ordne, men det blev hurtigt tydeligt, at han overhovedet ikke havde styr på noget som helst, forklarer Thomas, der sammen med familien bad om at få redningsveste, men det viste sig, at der kun var fire redningsveste til de 28 mennesker, hvor størstedelen var børn.

– Min yngste søn begyndte at hyperventilere og var utrolig bange, og da en kroatisk dame råbte, at båden ville synke, blev jeg for alvor bekymret.

Kaptajn ville reddes

Mens passagerne kunne se, hvordan vandet blev ved med at stige, fik en gruppe passagerer øje på en båd i det fjerne. Det viste sig at være en yacht, og med råb og fægtende armbevægelser kunne besætningen på yachten endelig få øje på den alvor, der udspillede sig. Yachten sendte en gummibåd af sted til de chokerede passagerer, og en af de første, der kom om bord, var Thomas’ ældste søn, Nikolaj.

– Det var rart, at han kom væk fra båden, men det var også skræmmende, at han blev sendt afsted med mennesker, vi ikke kendte. Min kone råbte ”husk vores telefonnummer” til ham, og så kunne vi ellers se ham sejle væk.

Grædende og chokerede børn var de første, der blev reddet, men da den næste gummibåd kom til undsætning, prøvede kaptajnen på turistbåden at møve sig frem foran passagererne.

– Han sagde, at han ville hente hjælp, men heldigvis blev han stoppet, så andre kunne blive reddet først, forklarer Thomas, der var en af de sidste, der kom op i en gummibåd.

Få minutter senere vendte han sig om, og da var turistbåden allerede forsvundet i Adriaterhavet.

Læs også: 26-årige Sofie overmandede indbrudstyven

Pas på derude

Den chokerede familien Lund blev genforenet på yachten, men til trods for de mange tårer var det med stor lettelse, at de krammede hinanden.

Efterfølgende meldte Thomas bådens kaptajn til politiet, men det stod hurtigt klart, at myndighederne ikke tog oplevelsen seriøst. I stedet har familien valgt at fortælle deres historie for at advare andre om den manglende sikkerhed, der kan være på turistbåde i udlandet.

– Der kan altid ske fejl eller en ulykke, så derfor er det vigtigt, at sikkerheden er i orden. Efterfølgende så vi en del både, der havde mange flere passagerer end det tilladte, og jeg tror ikke, mange tænker over, at det kan være en potentiel dødsfælde, forklarer Thomas, der efterhånden har fået bearbejdet den voldsomme oplevelse.

Alligevel er der en episode, der stadig sidder i ham.

– Da jeg kom om bord på yachten, kiggede min søn på mig og sagde ”jeg troede aldrig, at jeg ville se dig igen”. Den var hård at sluge, og det skal andre bare ikke opleve.

Sponsoreret indhold