Vores store sorg: Datter og svigersøn blev myrdet

Alt tegnede lykkeligt for Lone og Mortens datter Nanna. Hun var sluppet ud af et voldeligt forhold til sin datters far og ventede barn med sin nye kæreste. Men tragedien skete, da ekskæresten Alexander Jensen skulle aflevere deres fælles datter. Med sig havde han et oversavet jagtgevær, og da han kørte igen, var det som dobbeltmorder.

Klokken var omkring 21 søndag den 17. april 2016, da Lone Olsen efter en lang arbejdsdag var i færd med at lukke kroen i den lille havneby Lohals på Langeland. Lone var træt efter en lang weekend og glædede sig til at komme hjem og slappe af sammen med ægtefællen Morten.

Stilheden i den lille, hyggelige krostue blev den søndag aften for tre et halvt år siden pludselig brudt af et telefonopkald, der blev starten på et mareridt for ægteparret.

Læs også: Dræbte sin datters voldtægtsmand

Mareridt

I røret var en fremmed og oprørt kvindestemme. Hun fortalte grædende, at der havde været en skudepisode foran det hus i landsbyen Snøde, seks kilometer fra Lohals, hvor Lone og Mortens højgravide datter, Nanna, 23 år, boede sammen med sin 35-årige kæreste, Finn Roløkke Larsen.

Kvinden i telefonen mente, at det bedste ville være, hvis Lone og Morten kørte til Snøde. Sammen kørte parret mod datterens hjem, og her fik de deres værste frygt bekræftet. Det var et skrækindjagende syn, der mødte dem på parkeringspladsen foran Nanna og Finns bopæl. Politiet havde afspærret området, og der holdt ambulancer og politibiler på kryds og tværs af vejen.

– Da vi på rystende ben og med bankende hjerter steg ud af bilen, blev vi mødt af Finns far. Han advarede os om, at vi skulle forberede os på det værste. Nanna og Finn var blevet skudt, og gerningsmanden var Nannas 25-årige ekskæreste, Alexander Jensen, fortæller Lone og Morten Olsen.

Læs også: Jimmy Jørgensen efter misbrug: Stofferne blev min flugtvej 

Dobbeltmord

Trods advarslen banede parret sig vej gennem afspærringen, og kort efter styrtede Lone og Mortens verden i grus. I vejkanten lå deres elskede datter livløs på maven, og lidt længere ude i rabatten lå kæresten Finn. Begge var skudt fra klos hold, og ingen af de to havde haft en chance for at overleve.

– Tusind tanker gik gennem vores hoveder. Men vores første tanke var: Hvor er vores 5-årige barnebarn? Var der sket hende noget? Havde hendes far også skudt hende? Sad hun rædselsslagen i skjul et sted, eller var hun løbet bort? Vi vidste, at den dobbelte drabsmand havde haft vores barnebarn i weekenden, men betjentene på stedet kunne ikke give os svar på vores spørgsmål. Uvisheden om vores barnebarns skæbne var ubærlig, siger Morten Olsen, 53 år.

Læs også: Jeg ville ønske min donors familie så mig nu 

Forstenede af sorg

Kort efter ankom ægteparrets yngste datter, Maria, fra sit hjem i Rudkøbing til gerningsstedet. Forældrene skånede Maria bedst muligt for det skrækindjagende syn, og betjente og ambulancereddere skærmede for de blodige lig i vejkanten. I de næste timer sad Lone og Morten sammen med Maria, forstenede af sorg i bilen, og ventede på nyt om den 5-årige pige.

– Vi forsøgte at fatte den vanvittige tragedie, mens vi ventede på nyt om vores barnebarns skæbne. Ud på natten fik vi meddelelsen om, at vores barnebarn var i god behold. Samtidig fik vi at vide, at hendes far var blevet arresteret på Svendborgsundbroen mellem Langeland og Fyn, fortæller Lone Olsen, 51 år.

Læs også: Drabet vi aldrig glemmer: Mordet på Stine Geisler

Barnebarn hos drabsmandens familie

Næste dags formiddag fik parret besøg af to betjente, der skulle afhøre dem. De fortalte, at deres barnebarn var anbragt hos sin farmor og hendes samlever i Svendborg, der ligger 50 kilometer fra pigens vante og trygge omgivelser, tæt på mormor og morfar i Lohals. Det sted, hvor hun er opvokset, og hvor hun elsker at være. Men Lone og Morten fik at vide, at deres barnebarn skulle blive i Svendborg ”indtil videre”.

– Vi var chokerede. Vores lille pige havde været ude for en traumatiserende oplevelse, da hun så sin mor og Finn blive myrdet. Derfor havde hun brug for at være i trygge omgivelser det sted, hvor hun elskede at være, nemlig hos os. I stedet blev hun anbragt hos drabsmandens familie, fortæller Morten og Lone.

Læs også: Jeg gik ned med stress

Bitterhed og frustration

I et bjælkehus i udkanten af Lohals, med udsigt til smuk natur og i gåafstand til stranden, møder Ude og Hjemme ægteparret, der ikke kan skjule deres frustration og bitterhed over den tragedie, der har ramt dem. Nu fortæller de deres hjerteskærende historie i håb om, at fremtiden sammen med deres elskede barnebarn bliver bedre end den hverdag, parret lever i øjeblikket.

På kirkegården i Stoense nær Snøde ligger datteren Nanna begravet side om side med kæresten Finn. I Svendborg på den anden side af sundet bor deres snart 9-årige barnebarn, og i et statsfængsel et helt tredje sted i Danmark er den lille piges far, 28-årige Alexander Jensen, anbragt. Her afsoner han den fængselsdom på livstid, som han i april 2018 blev idømt ved Østre Landsret for dobbeltdrabet på højgravide Nanna og hendes kæreste, Finn.

Læs også: Fik fjernet bryster og æggestokke: Jeg ville ikke leve med frygten 

Elsket barnebarn

Overalt i hjemmet vidner tegninger, legetøj, fotografier og andet om det nære og kærlige forhold, der eksisterer mellem bedsteforældrene og deres barnebarn. ”Morfar er den stærkeste,” står der under et foto af barnebarnet i en kornmark.

Én gang om måneden kommer pigen på besøg fra Svendborg, og i korte glimt er alt, som det var inden tragedien. I haven står trampolinen og venter, og i et bur spankulerer barnebarnets hane rundt og gør sig til. Den har hun kendt og elsket, siden den kom ud af ægget.

Morten Olsen indrømmer, at meget kunne trænge til en kærlig hånd omkring huset. Men arbejdet som brolægger er slidsomt, og tankerne vil ikke altid i den retning, som Morten vil. De kredser tit om barnebarnet og den ulykkelige skæbne, som har ramt hele familien.

Mortens fiskerbåd står på land og venter på, at han får overskud til at skifte motoren. Men de sidste tre et halvt år har den slags ting været ligegyldige.

– Jeg vidste, at Alexander ville komme til Nanna og Finn den søndag aften, men jeg havde ikke troet, at det var med et oversavet jagtgevær i bilen, fortæller Morten Olsen.

Problematisk forhold

Forholdet mellem Nanna og faren til hendes dengang 5-årige datter var mildt sagt anstrengt. De to gik fra hinanden i 2014 efter en problematisk tid, og Morten og Lone Olsen vidste, at datteren var bange for sin ekskæreste.

Når Alexander skulle have samkvem med datteren, som de to unge delte forældremyndigheden over, skulle han hente hende i børnehaven om fredagen og aflevere hende samme sted mandag morgen. På den måde ville forældrene ikke møde hinanden.

Få dage før tragedien meddelte Alexander Jensen, at han ville overdrage den fulde forældremyndighed til Nanna. Han ville komme til Snøde og aflevere papirerne søndag, men den dengang 25-årige havde helt andre planer for besøget.

Læs også: 6-årig fandt sin mor myrdet

Koldblodig likvidering 

– Jeg skrev på telefonen med Finn en time før, Alexander skulle komme med vores barnebarn. Jeg vidste, at vores datter og Finn var bange for Alexander. De vidste ikke, hvad han kunne finde på. Det er ubegribeligt, at Alexander lod sin egen datter se på, mens han koldblodigt likviderede hendes mor og Finn, siger Morten Olsen.

Lone og Morten fortæller, at de i flere år efter barnebarnets fødsel forsøgte at gøre alt for datteren Nanna og Alexander. I halvandet år boede de to unge med deres lille datter i huset hos Lone og Morten, og de nybagte bedsteforældre forgudede deres barnebarn.

Nanna var blot 17 år, da hun blev mor, men godt hjulpet og støttet af sin far og mor klarede hun rollen som teenagemor bedre og bedre.

– Alexander havde det svært med at være far. Han ville hellere bruge tiden foran computeren. Men vi tænkte, at han var ung og umoden, og at det med tiden nok ville blive bedre, fortæller Morten Olsen.

Voldelig adfærd

Ifølge Lone og Morten var deres datters ekskæreste både jaloux og temperamentsfuld, og Alexanders hidsighed førte ofte til vold mod Nanna. Den unge mor forsøgte at skjule de blå mærker og fandt hele tiden på undskyldninger for kærestens voldelige adfærd.

Efter halvandet år i bjælkehuset hos Lone og Morten flyttede den lille familie til et hus, ikke langt derfra, men Lone og Morten så alligevel barnebarnet næsten hver dag.

I 2014 tog Nanna endelig beslutningen om, at hun ikke længere ville være sammen med Alexander. De to flyttede fra hinanden, men Nanna blev boende i huset i Lohals, så hendes datter kunne være tæt på sin morfar og mormor.

– Nanna fik det først rigtig godt, da hun mødte Finn. Han var 12 år ældre, men han fik virkelig vores datter til at blomstre op. Normalt var hun en rigtig drengepige, men pludselig gik hun i kjole og gjorde noget ud af sig selv. Det var dejligt at se, fortæller Lone Olsen.

Bedste gave

På sin fødselsdag i december 2015 fik Finn Roløkke Larsen den smukkeste gave, han kunne ønske sig. Nanna havde pakket en positiv graviditetstest ind, og hun var spændt på reaktionen. Den 35-årige kommende far strålede som en sommersol, da han åbnede den og så, at han skulle være far. Hver dag talte Nannas datter om, at hun skulle være storesøster.

– Jeg har aldrig oplevet Nanna så lykkelig, som hun var i de kommende måneder. Hun uddannede sig til social- og sundhedsassistent og fik job på plejehjemmet i Lohals. Finn arbejdede fire dage om ugen i København, og når Nanna var på aftenjob, var vores barnebarn hos os, fortæller Lone Olsen.

Skæbnen 

– Pigen fik sit eget værelse, men hun ville hellere sove i dobbeltsengen inde hos os. Vi hentede og bragte hende i børnehaven, og Nanna var lykkelig over det ny liv, hun havde fået. Det er trist at tænke på, at skæbnen indhentede hende på et tidspunkt, da hun havde det allerbedst i sit liv.

Den retsmedicinske undersøgelse af Nanna Olsen afslørede, at hendes fødsel af det andet barn ville finde sted inden for de næste fire-fem uger. Lone og Morten Olsens barnebarn nåede aldrig at blive storesøster. Det satte hendes egen far en stopper for med et oversavet jagtgevær. Den lille pige var den sidste, der så sin mor i live, inden hendes far affyrede de dræbende skud direkte i maven på ekskæresten.

For kort tid siden modtog Lone og Morten Olsen et telefonopkald fra politiet i Svendborg. De fik at vide, at deres datters morder, Alexander Jensen, havde foreslået, at de tre skulle tale sammen i såkaldt konfliktråd. Det afslog ægteparret.

Har du lyttet til Ude og Hjemmes podcast?

"Skru op for sex" er en podcast, hvor vi taler om alt fra parforhold, der trænger til et kærligt klap i numsen, jordskælvslignende orgasmer – eller i virkeligheden mangel på samme og videre til den meterhøje bølge af erotisk litteratur, der er fulgt i kølvandet på Fifty Shades of Grey-triologien. Læs mere her