Skæbner

Winnies mor var alkoholiker: Jeg hader druk

4. april 2017 af Carsten Holst
Foto: Gregers Kirdorf
Winnie Klausen havde en problematisk opvækst med en alkoholiseret mor og en følelseskold far – f.eks. serverede han frikadeller lavet af kød fra hendes kanin. Oplevelser som dem sætter sig i et barn, og Winnie kæmper fortsat med sine.

På vej ned ad trappen fra soveværelset på 1. sal kaster Winnie Klausen hver morgen blikket på nogle sætninger, som hun har skrevet med sorte bogstaver på en råhvid væg.

”Smil hver dag og elsk hvert øjeblik”, står der blandt andet.

LÆS OGSÅ: Jeg valgte mine forældre fra

De råd efterlever den 40-årige alenemor fra Aarhus-forstaden Risskov, selv om smilene nogle dage blandes med tårer i øjnene. Det har nemlig ikke været let at være et voksent barn af en alkoholiseret mor. 

Winnie har levet et liv og en tilværelse, der sandsynligvis ville have knækket de fleste. Men ikke Winnie.

Spiste sin kanin

Hun er barn af en mor, der var alkoholiker og krævede daglig hjælp. Hendes far, som stadig lever, men ikke ønsker kontakt med Winnie, havde tilsyneladende hverken følelser for hende eller forældrestolthed.

Da forældrene blev skilt, var Winnie så lille, at hun knapt husker det. Men lyden af køkkenskabet, som moderen åbnede hver dag efter arbejde og fyldte med ølflasker og brændevin, står knivskarp i erindringen.

Det gør også oplevelsen, da hun var på besøg på gården hos sin far og hans ny kone, og der blev serveret frikadeller til aftensmad.

– Det er kaninfrikadeller, sagde faderen til Winnie, da hun havde spist.

LÆS OGSÅ: Emma frygtede konfirmationen

Uden at fortælle det havde han slagtet Winnies kanin, flået skindet af og hængt pelsen op i laden. Først da den lille pige havde været med til at spise sit kæledyr, fik hun at vide, at frikadellerne var lavet af hendes kanin.

Ville køre sine børn ned med havetraktor

– Sådanne oplevelser slipper aldrig hukommelsen. Da min søster og jeg var små, ville min far køre os ned med en havetraktor, og vi flygtede skrækslagne. Men årene har lært mig, at jeg ikke har kunnet løbe fra de mareridt, jeg oplevede som barn. De følger mig livet ud og er en psykisk belastning, siger Winnie.

I det nye nummer af Ude og Hjemme fortæller hun sin barske, men også livsbekræftende historie om at overleve på trods af alt det, hun har været igennem. Winnie deler gavmildt ud af sine smertefulde erfaringer, og dem kan mange lære noget af.

LÆS OGSÅ: Skuespiller Allan Olsen: Undskyld jeg drak mig fuld

Winnie er en vinder og en overlever, selv om livet har gjort alt for at knække hende. Nu får sønnen Malthe på 9 år eksempelvis al den kærlighed, omsorg og opmærksomhed, som hun aldrig selv fik i et problematisk barndomshjem.

Læs hele Winnies historie i det nye Ude og Hjemme, som er på gaden onsdag den 5. april 2017.

Winnies mor var alkoholiker

Sponsoreret indhold